Nova robotička riba Tehnološkog instituta Masačusets

Naučnici na Tehnološkom institutu Masačusets danas su otkrili svoj najnoviji projekat, robotičku ribu SoFi koja izgleda kao prava. Naime, SoFi je autonomno podvodno vozilo koje izgleda kao riba, pliva kao riba, čak ima i ugrađenu kameru u jednom jedinom oku koje poseduje. Napravljena je da bi otkrivala tajne okeana pretvarajući se da je Nemo или Dori ili, možda, Mobi Dik. Laboratorija za kompjutersku nauku i veštačku inteligenciju na Institutu napravila je ribu tako da izgleda i kreće se kao prava riba, zajedno sa repom koji se talasa i omogućava joj da se kreće napred. Osim toga, SoFi poseduje jedinstveni metod plovnosti koji joj omogućava da se penje ka površini i spušta ka morskom dnu, SoFi je testirana pored obala ostrva Fidži na Duginom grebenu gde je plivala zajedno sa pravim ribama na dubini od preko 15 metara. Pokreti koji su sasvim verni pravim i telo napravljeno od mekog materijala omogućili su joj bolju kontrolu, a istraživačima novi pogled na podvodni svet.

U naučnim krugovima ističu se tehnička rešenja u kreiranju, pogonu i savlađivanju otpora koja omogućavaju robotu da se neometano kreće u vodi. Takvi roboti će olakšati istraživanje grebena jer SoFi može mnogo bezbednije da priđe grebenu, ali, što je još važnije, sigurno će je bolje prihvatiti ostale morske životinje.
Stvaranje najmodernije robotičke ribe na svetu zahteva korišćenje vrhunske tehnologije i do sada jedinstvenog dizajna. Međutim, kad su naučnici razmišljali o metodu kontrole, odlučili su se za staru školu, odnosno, iskoristili su vodootpornu upravljačku konzolu svima dobro poznate igre „ Super Nintendo“.

Pred SoFi je svetla budućnost pošto nam može pomoći da bolje shvatimo podvodni svet, ali može nam omogućiti i novi uvid u stalno prisutne globalne probleme kao što je uništavanje Velikog koralnog grebena. Postavljanje kamera na mestima koja su opasna po ljude, kao i u područjima gde bi osetljiva oprema mogla da bude uništena sad su samo delovi prošlosti. SoFi će tu biti od velike pomoći pošto se kreće kao riba i izuzetno je otporna na udarce jer je napravljena od mekanog materijala. Trebalo bi da ide na veće dubine, da se više približi morskim životinjama i da se vrati sa više informacija nego bilo koji drugi sistem pre nje.

Dostignuća Laboratorije na polju robotike u poslednje vreme bavila su se raznim oblastima života, ali izgleda da ih je SoFi prevazišla. Konačno, najveći deo naše planete čine mora i okeani i bilo bi i lepo i korisno otkriti tajne njihovih dubina.

4804-nova-roboticka-riba-tehnoloskog-instituta-masacusets