Nova tehnologija britanske državne televizije prikazuje surovu stvarnost Svetskog prvenstva

Prenos mečeva u virtuelnoj stvarnosti dovešće vas u privatnu ložu na stadionu u Rusiji. Zaljubljenici u savremene tehnologije smatraju da to ne treba propustiti, ali mišljenja su da je kontekst pomalo čudan. Ovog leta Bi-Bi-Si će prenositi Svetsko prvenstvo u virtuelnoj stvarnosti. Da li ste se zapitali kako bi bilo da se nalazite na igralištu, usred akcije, dok se Suarez kezi i trči prema vama u napadu или dok Kristijano Ronaldo šalje ispljuvak u vašem smeru? Niste, a i nemojte, jer bi bilo užasno kad biste morali da gledate fudbalsku utakmicu iz takve blizine. Prvo biste bili mnogo udaljeni od prave akcije da biste ubrzo bili okruženi fudbalerima koji jurišaju za loptom što bi izgledalo kao da vas je neko teleportovao usred orgija.

Dakle, ne nudi se takva virtuelna stvarnost. Ponuda britanske državne televizije, verovatno na brzinu nazvana Bi-Bi-Sijeva sportska VR – Fifa Svetsko prvenstvo Rusija 2018, neće vas odvesti na teren, već u luksuznu privatnu ložu na stadionu u Rusiji. Mislim da ponuda nije ništa bolja od običnog televizijskog prenosa. Da li ćete bolje posmatrati utakmicu kroz zamišljeni prozor dok na glavi nosite opremu za virtuelnu stvarnost i ličite na otrgnuti busen trave. Pored toga, odvajanje od običnog sveta i gledanje utakmice iz opremljene i luksuzne lože pomalo podseća na izazivanje sudbine ili, malo grublje rečeno, poziv na smaknuće.

Potencijal virtuelne stvarnosti je ogroman, ali izgleda da bismo želeli da potrčimo sa njom pre nego naučimo da hodamo. Ili pre nego što uspemo da stvorimo ljudski lik. Ili realističnog psa. Kad god utonem u njenu paralelnu dimenziju, uvek me razočaraju jednostavna grafika, spori pokreti i sterilno okruženje. Osećam se prazno i isprano kao da sam se osvestio posle povrede glave u toku procesa masovnog istrebljenja. U virtuelnoj stvarnosti sve podseća na računarsku igricu, ali onu dosadniju. Ipak, svi su oduševljeni virtuelnom stvarnošću više od mene. Kad malo bolje razmislim, isto bi moglo da se kaže i za Svetsko prvenstvo. Možda je Bi-Bi-Sijeva ponuda pravi medij za gledanje utakmica Svetskog prvenstva.

4907-nova-tehnologija-britanske-drzavne-televizije-prikazuje-surovu-stvarnost-svetskog-prvenstva