Nove i sjajne aplikacije za ćaskanje potiskuju WhatsApp

Što je prilično nezgodno. WhatsApp , koja ponosno tvrdi da su bezbednost i privatnost utkane u samu njenu prirodu, upravo je pretrpela poraz od svog rivala aplikacije Messenger koja je u vlasništvu kompanije „Fejsbuk“. S obzirom na to da je Messenger, što se tiče oblasti bezbednosti, u najboljem slučaju, tek na osnovnom nivou, dve milijarde korisnika aplikacije WhatsApp trebalo bi da se zabrinu. Dve platforme su upravo objavile nova bezbednosna ažuriranja koja su naizgled vrlo slična, ali ispod površine se kriju značajne razlike. Nove ispravke u aplikaciji Messenger su inovativnije i bezbednije nego one koje je objavila WhatsApp . Da sve bude još gore, sasvim nam je poznato da aplikacija kompanije „Fejsbuk“ ne može da obezbedi podrazumevano šifrovanje poruka sa kraja na kraj i sasvim otvoreno kaže da nadzire sadržaj koji objavljuju korisnici. Početkom ovog meseca, WhatsApp je potvrdila da je pokrenula funkciju „brisanja poruka“. Korisnici mogu u pojedinačnim или grupnim razgovorima (gde imaju administratorska prava) da podese da se poruke automatski brišu posle sedam dana. Iako je ta postavka trebalo da unapredi bezbednost i privatnost korisnika, ipak nije donela značajno poboljšanje. U stvari, skoro je nemoguće zamisliti manje inovativno i manje impresivno upravljanje brisanjem poruka od onog koje je ponudila WhatsApp . Kao što sam već rekao, ispod marketinških poruka WhatsApp a-a, ipak platforma nije toliko bezbedna koliko možda mislite da jeste.

Poruke koje su navedene u odgovorima или prosleđene ostaće u rezervnim kopijama u oblaku. Bilo koja poruka može biti snimljena kao isečak ekrana, bez najave, a utvrđeni sedmodnevni vremenski okvir je suviše dugačak. Najveći konkurent WhatsApp -a, platforma Signal, nudi klizni vremenski okvir za nestajanje poruka koji može da traje najmanje pet sekundi. Izgleda da su prvobitni planovi WhatsApp -a uključivali takvu mogućnost. Da sve bude još gore, opcija tajnih razgovora u aplikaciji Messenger, gde je sadržaj šifrovan sa kraja na kraj, nudi mogućnost automatskog brisanja poruke u periodu od pet sekundi do jednog dana – skoro potpuno isto kao Signal, pri čemu Signal nudi i jednonedeljnu opciju. Dakle, zašto WhatsApp nije ponudila istu mogućnost?

Sedmodnevni period ima smisla ako razmišljamo o tome da treba da kontrolišemo prostor u kome se skladište poruke, ali ne nudi mnogo na polju bezbednosti или zaštite privatnosti, gde bi bilo najbolje stvoriti opciju koja bi omogućavala brisanje poruke pošto je korisnik pročita. I tu je aplikacija Messenger ponovo prestigla WhatsApp , nudeći nadogradnju funkcije koja je sjajna alternativa tajmeru. „Izuzetno smo zadovoljni što smo u Messenger uveli režim nestajanja poruka“, najavila je platforma prošle nedelje, „koji vam omogućava da pošaljete poruke koje automatski nestaju – poruke koje nestaju pošto ih korisnik pročita, a vi napustite ćaskanje.“ Režim nestajanja poruka, koji je prvi put spomenut u septembarskom pregledu novih funkcija, može se uključiti i isključiti u okviru ćaskanja, Da biste ga uključili, prevucite prstom nagore na svom mobilnom uređaju u postojećem ćaskanju i naći ćete se u režimu nestajanja poruka. Prevucite ponovo nagore i vraćate se u redovno ćaskanje. Funkcija se pojavljivala postepeno u različitim zemljama širom sveta, a kako je platforma najavila, biće dostupna i u Instagramu. Niko ne kaže da je WhatsApp trebalo da prepiše tu funkciju jer Messenger nije sigurna platforma, a reklamiranje nove mogućnosti bilo je iznenađujuće neozbiljno. „Pokažite da možete biti uvrnuti“, kaže „Fejsbuk“, „našalite se sa prijateljima, a onda neslanu šalu izbrišite iz istorije ćaskanja.“ Pri tom, ipak, možete da zamislite ljude koji se u vrlo ozbiljnom ćaskanju po potrebi prebacuju iz jednog u drugi režim.

Na primer, u normalnom ćaskanju korisnik može da odluči da određena razmena poruka mora da bude privatnija od ostalih i onda će da klikne na opciju koja odmah briše poruke, recimo, kad šalje lozinku или osetljiv dokument, vezu или sliku. U Messenger-u se to lako obavlja u tajnim razgovorima или u režimu nestajanja poruka. U aplikaciji WhatsApp morate da se pozabavite podešavanjima ćaskanja da biste uneli tu promenu. Ne zaboravite upozorenje na koje je WhatsApp ukazala pri potvrđivanju nestajanja poruke, odnosno, da je „moguće da neko napravi snimak ekrana poruke koja nestaje i sačuva je pre nego što ona nestane“. Kompanija „Fejsbuk“ čak i ovde nudi neki oblik rešenja. „Ako neko napravi snimak ekrana vašeg ćaskanja dok koristite režim nestajanja poruka“, kaže, „bićete obavešteni.“ To je sjajan potez.

Takva neodlučnost platforme se pojavila verovatno zbog toga što trenutno ne može da odredi svoje prioritete. Da li će pojačati komercijalnu stranu i tako donositi prihod za matičnu kompaniju „Fejsbuk“ или će poboljšati osnovne funkcije platforme za razmenu poruka. To je savršen primer za pogrešno uspostavljanje ravnoteže. WhatsApp je trebalo da iskoristi svoj tržišni potencijal da definiše najkorisniju i najjednostavniju opciju za brisanje poruka, da li prevlačenjem prstom preko ekrana, postavljanjem nekog dugmeta или ikone sata (kao kod Messenger-a) kako bi korisnici mogli u potpunosti da kontrolišu svoju bezbednost i privatnost. Bilo je izveštaja da WhatsApp istražuje opciju brisanja medijskih datoteka, pri čemu bi se brisale slike или video-zapisi koji se nalaze u prilogu poruka, kada primalac napusti ćaskanje. Bilo koja od ovih opcija bila bi mnogo bolja.

Umesto toga, platforma Messenger je nadmašila vodeću svetsku platformu za razmenu poruka. To je samo još jedan nedostatak na polju bezbednosti aplikacije WhatsApp . Treba napomenuti da i dalje nema mogućnost da se koristi na različitim platformama, još uvek nema bezbednu opciju stvaranja sigurnosnih kopija, i dalje podrazumevano skladišti medijske datoteke na uređajima korisnika. Sve to treba promeniti i to što pre.

6094-nove-i-sjajne-aplikacije-za-caskanje-potiskuju-xa-whatsapp-xa