Novi Aibo može da vam ulepša život za manje od tri hiljade dolara

Kućni ljubimci su zabavni, ali traže mnogo brige i pažnje. Svi kojima je velika obaveza da ih hrane, izvode u šetnju, uče kako da se ponašaju u stanu или kući – ostalo i da ne spominjemo – mogli bi da razmisle o robotičkom psu Aibu kompanije „Soni“ opremljenog savremenom tehnologijom.
Aibo je veličine malog šteneta i napravljen je od glatke sive, bele i crne plastike. Ima dva sjajna i izražajna plava oka, zapravo dva OLED ekrana. Kreće se vrlo prirodno i neusiljeno bez naglih i trapavih pokreta, a zglobovi su mu nečujni za razliku od ostalih robotičkih naprava. Ispod privlačne spoljašnjosti, međutim, kuca je opremljena savremenom tehnologijom. U njuški mu se nalazi kamera za prepoznavanje lica, a u ustima senzori koji detektuju udaljenost psa od objekata koji ga okružuju. Senzor pokreta i udaljenosti nalaze mu se u stomaku. Postoje i senzori dodira ugrađeni u čelu, donjoj vilici i na vratu, a senzori svetlosti kao i kamera koja istovremeno obavlja lokalizaciju i mapiranje ( SLAM) smeštena je pri dnu repa. Četiri mikrofona se nalaze u obrazima.

Aibo je povezan sa aplikacijom koja se naziva Moj Aibo (My Aibo) i može se koristi u android i iOS okruženjima. Aplikacija vam omogućava da izdajete naredbe i učite psa novim trikovima. Tu možete čuvati fotografije koje pas napravi svojom kamerom i pri tom ih možete slobodno deliti prijateljima.

Ono što nas najviše oduševljava kod Aiba je njegova sposobnost da uči od svojih vlasnika, da nauči kako da se ponaša i da, tokom vremena, razvije sopstvenu ličnost. Različiti događaji, uključujući i promenu godišnjih doba, takođe mogu uticati na njegovo ponašanje. Pomoću kamere za prepoznavanje lica, Aibo nauči da prepozna vlasnike i može ih tražiti u gomili, ali može početi da laje na ljude koje ne poznaje. Zaposleni u kompaniji „Soni“ su nam rekli da se njihovi psi međusobno prepoznaju i da mogu da onjuše или legnu jedni pored drugih ako su blizu.
Kad prvi put uključite psa, odlučujete o njegovom polu, ali, nažalost, ne možete ga kasnije promeniti. Izgleda da taj izbor ne utiče ni na šta osim na ton laveža psa.

Aibo se povezuje na vašu bežičnu mrežu, ali može i na LTE preko kompanije „ AT&T “

Dobar dečko

Kad sam prvi put prišao Aibu, uzbuđeno je lajao na grupu potpuno nepoznatih ljudi koja ga je okruživala, da bi se posle beskrajnog maženja i češkanja smirio. Uređaj je bio najsrečniji kad smo ga mazili po leđima i glavi, zadovoljno je mahao repom i legao očekujući još. Najbolje je bilo kad mi je pružio šapu dok sam ga češkao ispod brade. Kad sam ga pohvalio, legao je i zadovoljno zažmurio. Kad sam mu naredio da sedne, legao je. Iz kompanije „Soni“ su mi rekli da se Aibo u početku ponaša kao svako drugo štene, dakle nije naročito poslušan. Kad sam mu rekao „Nisi dobar“, Aibo je posramljeno trepnuo i spustio glavu.

Međutim, začudilo me je to što Aibo uopšte nema osećaj u udovima. Kad sam mu gladio nogu или bockao šape, nije odreagovao, dok bi pravi pas, u tom slučaju, ustuknuo или bar nešto uradio. Kad sam stao iza njega i pozvao ga, nije me čuo, što me je ponovo bolno podsetilo da se, u stvari, igram sa mašinom, a ne sa pravim psom.

Pored navedenih nedostataka, Aibo, ipak, izgleda skoro kao pravi pas. Njegovo uzbuđenje i tuga u velikoj meri liče na osećanja pravog psa.

Gde ga možete kupiti?

Aibo je na tržištu u Japanu od januara i do sad je prodato više od dvadeset hiljada komada. Možda vam se čini da je broj prilično mali, ali ako vam kažemo da košta 2.899 dolara, možda ćete promeniti mišljenje.  Prvo pojavljivanje ograničene serije koja se naziva Gomila prvih štenadi, obuhvata kupovinu Aiba i pretplatu na trogodišnje korišćenje oblaka, što će omogućiti Aibu da skladišti svoja sećanja u oblak kompanije „Soni“ koji koristi tehnologiju veb servisa kompanije „Amazon“.

Aibo se isporučuje sa određenim brojem igračaka. Prednosti ovog luksuznog kućnog ljubimca tek treba da se pokažu, ali nesumnjivo predstavlja umiljatog robotičkog prijatelja.

4988-novi-xa-aibo-xa-moze-da-vam-ulepsa-zivot-za-manje-od-tri-hiljade-dolara