Novi operativni sistem kompanije „Gugl“ – Android 10 Q

Na ovogodišnjoj Razvojnoj konferenciji kompanija „Gugl“ je predstavila beta verziju novog operativnog sistema Android 10 Q beta 3 koji će biti dostupan na mnogo većem broju uređaja nego beta verzije svih prethodnih android operativnih sistema. U ovom slučaju treba prvenstveno istaći poboljšanja, a ne novine. Konačna verzija novog operativnog sistema android 10 biće u potpunosti dostupna ove jeseni, ali kompanija je već danas na Razvojnoj konferenciji Gugl I/O objavila nove glavne karakteristike tog operativnog sistema. Već odavno se govori o „tamnoj temi“ i poboljšanim reakcijama na pokrete korisnika. To su dve najuočljivije karakteristike, ali nisu ni najvažnije, niti najupečatljivije.

Mnogo važniji su oni delovi operativnog sistema koji se odnose na stvarne potrebe korisnika i koji rešavaju dugogodišnje probleme koji su postojali na Android platformi. Postoje i nove opcije kao što su natpisi uživo (engl. Live Caption) koji su zaista zadivljujući. Uvedeni su i novi modeli bezbednosti i privatnosti, koji su već dugo najavljivani. Konačno, kompanija pokušava još jednom da reši stalni problem ažuriranja sistema. Recimo da pokušava da završi ono što je započela u operativnom sistemu Android 9 .

TAMNA TEMA

U kompaniji očekuju da će tamna tema izazvati naveće oduševljenje na konferenciji Gugl I/O . Ostaje da se vidi, ali svakako tamna tema je vrlo popularna posle pojavljivanja u operativnom sistemu Windows 10 i okruženju macOS, a najavljeno je da će se krajem ove godine pojaviti i u okruženju iOS. Za razliku od svih ostalih platformi, kompanija je odlučila da ovej režim nazove „tamna tema“, a ne „tamni režim“ jer izgleda da ne postoji podrška za ostale teme koje su dostupne u ostalim varijantama operativnog sistema Android.

Aktiviranje tamne teme u okruženju Android Q je vrlo jednostavno. Otvorite meni za brza podešavanja, dodirnete dugme i interfejs dobija crnu boju. U ovom slučaju, potpuno crnu, a ne tamno sivu kao u slučaju nekih drugih tamnih režima. Tamna tema će produžiti trajanje baterije, a ako uključite režim uštede baterije Android Q će automatski aktivirati tamnu temu. Kompanija će u međuvremenu obezbediti podršku za tamnu temu i za svoje aplikacije. Do sada su kalendar i fotografije dobile podršku, ali njihov interfejs je tamno siv, a ne potpuno crn kao u slučaju sistema.

Za aplikacije treće strane, kompanija, naravno, stvara API da bi obavestila aplikacije kada je uključena tamna tema, ali dala je opciju programerima da dodaju jedan red koda da bi napravili provizornu tamnu temu. Ako programer odluči da iskoristi tu mogućnost, aplikacija će imati izmenjene boje kad se uključi tamni režim. Možda to lični na hakovanje, ali mnogi programeri koriste proces da bi konačno primenili mnogo elegantniji tamni režim.

NAVIGACIJA POMOĆU POKRETA I DUGME ZA VRAĆANJE NA PRETHODNI EKRAN

Čini se da je sistem navigacije pomoću pokreta najkontroverzniji deo novog operativnog sistema i to iz dva razloga. Prvo, jer je osnovni skup pokreta potpuno preuzet iz „ajfona“, a drugo, jer je kompanija odlučila da dugme za povratak u prethodni ekran pretvori u pokret. U Androidu Q postoji dugačka i tanka bela traka na dnu ekrana. Kad je prevučete nagore, dolazite na početni ekran Home. Kad je prevučete nagore i zatim horizontalno, prebacujete se u prikaz za obavljanje više zadataka. Kad je brzo prevučete horizontalno, krećete se između aplikacija. Da biste došli do fioke sa aplikacijama, prevucite je nagore sa početnog ekrana.

I dok je kompanija preuzela sistem za navigaciju pokretima koji se već koristi u mobilnim telefonima, dugme za vraćanje na početni ekran je nešto sasvim novo. Naime, u operativnom sistemu Android 10 Q , prevlačite s leve или desne ivice ekrana da biste se vratili na prethodni ekran. Dok to radite, pojavljuje se mali znak „<“ koji vam pokazuje da je proces u toku. Ovaj pokret za vraćanje na prethodni ekran može se obaviti celom dužinom leve или desne ivice ekrana i veoma je sličan procesu koji je kompanija „Huavej“ primenila na svojoj verziji operativnog sistema Android.

BEZBEDNOSNE ISPRAVKE

Svake godine, kompanija pokušava da uradi nešto novo da bi ažuriranja za Android bila brža i učestalija. Naime, postoje dve vrste ažuriranja za Android. One glavne imaju „slatke“ nazive ( Oreo или Pie), a one manje se javljaju svakog meseca i obezbeđuju bezbednosne ispravke. Problem je u tome, što te manje ispravke ne dolaze do dovoljnog broja uređaja. I dalje su proizvođači telefona (ali i sami dobavljači telekomunikacionih usluga) odgovorni za primenu bezbednosnih ispravki. Zbog toga je kompanija pokrenula novu inicijativu koju je nazvala „Project Mainline“ da bi te manje bezbednosne ispravke učinila dostupnim za veći broj telefona i to putem infrastrukture Gugl prodavnice. To je jedino moguće rešenje za problem ažuriranja, drugim rečima, pošto su posrednici usporili ceo proces, kompanija je odlučila da ih jednostavno isključi iz procedure ažuriranja. U suštini, proces je vrlo sličan onom koji kompanija koristi pri ažuriranju pretraživača Chrome.

DOZVOLE I PRIVATNOST

Kompanija je konačno uredila proces pristupa podacima o lokaciji na operativnom sistemu. Android će vam sad ponuditi opciju da aplikaciji omogućite pristup podacima o vašoj lokaciji samo kad je otvorena или aktivna na vašem ekranu. Tad će se na statusnoj traci pojaviti obaveštenje koje će vam reći šta se dešava. Štaviše, „Gugl“ nudi i novi odeljak u podešavanjima operativnog sistema koji se zove Privatnost (engl. Privacy). U tom odeljku se nalazi kombinacija različitih podešavanja i tabli za upravljanje koje možete da koristite za prikazivanje i kontrolu pristupa podacima. Tu se nalaze i Gugl podešavanja, što znači da im možete pristupiti odmah na početku, umesto da ih tražite negde na kraju spiska.

NATPISI UŽIVO

Opcija Live Caption vam omogućava ispisivanje onoga što je rečeno u bilo kom video или audio zapisu u bilo kojoj aplikaciji u celom operativnom sistemu. Opcija koristi lokalni sistem mašinskog učenja, dakle, ništa se ne šalje u oblak, a nije vam potrebna ni internet veza da biste je koristili.
Kad je uključite u odeljku Pristupačnost, pojavljuje se novo dugme ispod klizača za regulisanje jačine zvuka sistema. Kad ga dodirnete, na ekranu se pojavljuje crna kutija koja vam omogućava korišćenje natpisa koji kasne dve do tri sekunde. Kutiju možete da pomerate po ekranu, povećate je, a možete regulisati i veličinu slova.

RODITELJSKA KONTROLA I REŽIM FOCUS

Prošle godine, kompanije „Gugl“ i „Epl“ predstavile su kontrolne table koje vam omogućavaju da pratite koliko vremena potrošite koristeći neke aplikacije kao i da postavite vremensko ograničenje za njihovo korišćenje. Kompanija „Gugl“ je predstavila i režim „ Wind Down“ koji pokrije ekran sivom bojom da bi vas podsetio da je vreme da ostavite uređaj i odete na spavanje. Ove godine, kompanija je proširila svojstvo „ Digital Wellbeing“ uvodeći roditeljsku kontrolu u isti odeljak podešavanja. Operativni sistem već duže vreme ima tu mogućnost preko Gugl prodavnice, ali u Androidu 10, ta mogućnost će biti ugrađena.

Novo svojstvo pod nazivom Focus Mode vam omogućava da iz liste aplikacija izaberete one koje vam odvlače pažnju i troše vreme. Kad omogućite svojstvo, aplikacije postanu sive, a obaveštenja koja dobijate preko njih su sakrivena. Dakle, umesto da čekate da vas štoperica obavesti da ste potrošili sve vreme koje možete da provedete koristeći aplikaciju, sada unapred možete da uštedite vreme.

Mnoge promene koje su se pojavile u novoj verziji operativnog sistema trebalo je da se pojave ranije. Naveli smo neke zaista korisna svojstva kao što su natpisi uživo или režim Focus. Preostaje nam da vidimo kako će Android zajednica (korisnici i proizvođači) odreagovati na novi sistem pokreta za navigaciju po ekranu.

5333-novi-operativni-sistem-kompanije-gugl-xa-android-10-q-xa