Novo svojstvo aplikacije Google Earth prikazuje razorne posledice klimatskih promena

Google Earth dobija novu 3D funkciju koja vam omogućava da posmatrate kako se Zemlja promenila od 1984. do 2020. godine. Neodoljivo podseća na vremensku pravu duž koje možete da posmatrate koliko su razorni efekti klimatskih promena uticali na preoblikovanje geografskih obeležja naše planete. Ažurirana aplikacija predstavlja najbolji pejzažni pogled na naš svet, ali njena glavna sposobnost se ne sastoji u tome što možete približiti objekte, već je najbitnije to što ih možete umanjiti i odaljiti. Bolje rečeno, možete otići nekoliko koraka unazad. U ovom slučaju govorimo o tome da korisnici mogu da posmatraju šta se dešavalo sa našim jedinim domom u poslednjih 36 godina.

Funkcija, koju kompanija „Gugl“ naziva Timelapse, biće dostupna u aplikaciji Google Earth od četvrtka. Da biste joj pristupili, pokrenite Google Earth , a zatim kliknite или dodirnite karticu Voyager (koja ima ikonu koja izgleda kao točak brodskog kormila). Možete da potražite neko zanimljivo i poznato mesto или krenete u jedno od pet „Guglovih“ „obilazaka sa vodičem“ gde ćete se upoznati sa promenama pošumljenih površina, širenjem gradskih oblasti, temperaturama zagrevanja, rudarstvom i obnovljivim izvorima energije i sa „krhkom lepotom Zemlje“.

Kompanija kaže da je, da bi napravila trodimenzionalne video-zapise sastavljene od fotografija Zemljine površine, koristila više od 24 miliona satelitskih slika snimljenih od 1984. do 2020. godine za stvaranje jednog video mozaika veličine 4,4 terapiksela. (Da biste stekli utisak o veličini video-zapisa, samo da napomenemo da jedan terapiksel ima milion megapiksela.) Kompanija je na prikupljanju podataka sarađivala sa NASA, Američkim geološkim zavodom (US Geological Survey – USGS), Evropskom komisijom i Evropskom svemirskom agencijom ( European Space Agency – ESA) da bi od tih fotografija mogla da napravi video-mozaike.

Funkcija Timelapse i aplikacija Google Earth predstavljaju spregu nauke, tehnologije i javno-privatnog partnerstva i mogu biti upozorenje za sledeće generacije koje će se bolje boriti sa klimatskim promenama i preduzimati neophodne korake. Ovo nije prva vremenska prava koju je tim aplikacije Google Earth napravio. U maju 2013. godine, tim je objavio funkciju vremenske prave koja prikazuje dvodimenzionalne slike Zemlje od 1984. do 2012. godine, a veliku nadogradnju je uveo u novembru 2016. godine. Funkcija najavljena za četvrtak, međutim, nudi trodimenzionalnu vremensku pravu geoloških promena na Zemlji i tako vam omogućava da detaljnije sagledate kako se površina Zemlje promenila od 1984. godine.

Kompanija je, takođe, objavila 800 akvih mozaičkih video-zapisa iz različitih područja širom planete koje možete besplatno preuzeti, a sve zbog toga što „Gugl“ želi da ih nastavnici, neprofitne organizacije, političari i drugi koriste da bi pokazali kako su se geografske karakteristike Zemlje promenile tokom vremena.

6321-novo-svojstvo-aplikacije-xa-google-earth-xa-prikazuje-razorne-posledice-klimatskih-promena