Novo upozorenje iz „Huaveja“: Milione korisnika čekaju loše vesti u oktobru

Sigurni smo da nikome nisu promakli mnogobrojni naslovi koji najavljuju najnoviji model telefona iz kineske kompanije „Huavej“. U opisu karakteristika novog vrhunskog telefona Mate 30 spominje se poboljšani čipset, kamera i ekran, ali i veza sa izuzetno brzom 5G mrežom. Međutim, sve te osobine nekako su gurnute u pozadinu kad se spomene da uređaj nema instaliran softver kompanije „Gugl“ niti njene servise. U suštini, najnoviji vrhunski telefon je napravljen za Android okruženje koje realno ne postoji u telefonu.

Svakako, to je izuzetno loša vest za sve potencijalne korisnike telefona. Moramo napomenuti da će se isti problem pojaviti već sledećeg meseca, pošto kompanija najavljuje predstavljanje još jednog vrhunskog telefona, odnosno preklopivog Mate X koji će se pojaviti u Kini već u oktobru, a u novembru i u mnogim drugim zemljama. Pošto je Mate X sasvim novi uređaj, i kod njega će se pojaviti isti problemi sa softverom kompanije „Gugl“ kao i kod modela Mate 30 .

Kad su se smirile prve reakcije na nedostatak programa kompanije „Gugl“ u telefonu Mate 30 , pojavili su se video zapisi u kojima su potencijalni kupci telefona dobijali uputstva kako da preuzmu Google Play aplikaciju, što će im omogućiti instaliranje ostalih Gugl aplikacija. Naravno, izvori iz kompanije „Huavej“ kažu da je proces vrlo jednostavan. Međutim, mnogi se slažu da postupak nije u potpunosti bezbedan i postavlja se pitanje da li su milioni potencijalnih korisnika telefona Mate 30 spremni da koriste vrlo sumnjivi kineski softver umesto da se opredele za alternativne uređaje drugih kompanija, kao što je „Samsung“. Ako uskoro ne dođe do značajnih pomaka u odnosu između Vašingtona i kompanije „Huavej“ u vezi sa stavljanjem kompanije na crnu listu, što sprečava „Gugl“ i druge tehnološke kompanije iz Amerike da snabdevaju „Huavej“ svojim proizvodima, Mate X će pretrpeti slične kritike van granica Kine – sjajan uređaj sa velikim nedostatkom, a to su programi kompanije „Gugl“. Pošto je okvir Guglovih servisa čvrsto integrisan u srž uređaja da bi se obezbedilo potpuno ostvarivanje svih potencijala Android okruženja, zaobilazni putevi instaliranja su vrlo kompleksni i zahtevaju ažuriranja centralnog sistema telefona korišćenjem neautorizovanog softvera.

Nadležni iz kompanije „Huavej“ savetuju korisnike da obrate pažnju na kompanijinu zvaničnu stranicu na internetu, forum i zvanični Weibo nalog da bi se obavestili o tačnom datumu plasiranja telefona Mate X na tržište. Telefon je spreman za masovnu proizvodnju i prodaju. Međutim, s obzirom na položaj Kine, veruje se da će se Mate X pojaviti na globalnom tržištu tek u novembru.

I dok se raspravlja o tome da li će u novom Mate X telefonu biti ugrađen čipset Kirin 980 или Kirin 990, sigurno će imati ista ograničenja kao i Mate 30 . Dakle, nedostajaće mu Gugl mobilni servisi, a jedini dostupni biće servisi kompanije „Huavej“. Potencijalni kupci imaće isti problem jer će biti uskraćeni za aplikacije Gugl Play , Gmejl nalog i Gugl mape.

Potencijalni kupci preklopivog kineskog telefona moći će или da rizikuju i naknadno instaliraju softvere koji im nedostaju или će odlučiti da im uopšte nisu potrebni. Naravno, mogli bii sa odluče i za preklopivi telefon nekog drugog proizvođača. Sve u svemu, biće to veliko razočaranje za milione potencijalnih kupaca.

5523-novo-upozorenje-iz-huaveja-milione-korisnika-cekaju-lose-vesti-u-oktobru