Od čega god da bolujete, robot će vas izlečiti

Poslednja nedelja juna u velikoj Britaniji bila je posvećena robotima. Na izložbi koja je održana od 24. do 30. juna najveću pažnju privukli su hirurški i medicinski roboti. Prema događajima sa Nedelje robotike čini se da ćemo u budućnosti sretati robote svuda, u kancelarijama, bolnicama i u našim domovima. Prisutni gosti na izložbi mogli su da se upoznaju sa robotom MiRom, koji je treba da pomaže starijim i nemoćnim osobama i sa Lusi, koja boravi u kancelarijama da bi naučila nešto o ljudskom okruženju i aktivnostima, a sve kao deo projekta koji vodi Univerzitet u Lidsu. Međutim, najveću pažnju privukli su roboti koji se bave medicinskom negom. Najzapaženiji je bio robot koji je napravljen pomoću 3 D štampača i zadužen je za biopsiju. Profesor Guang Zong Jang sa Univerziteta Imperial u Londonu izjavio je da se krećemo ka vremenu kada će roboti moći da rade na nivou mlađih konsultanata.

Roboti će, prema njegovim rečima, unaprediti operacije korišćenjem manje invazivnih metoda, a u siromašnijim zemljama omogućiće bolju medicinsku brigu pošto će biti potrebno manje doktora. Istaknuto je da je robotika u nezadrživom razvoju. Danas roboti već usisavaju tepihe или služe pića, ali izložba je pružila uvid u njihovu sve veću ulogu u budućnosti. Zbog toga se predviđa da će ta industrijska oblast donositi prihod od 237 milijardi dolara do 2022. godine. Ove godine robotika je ostvarila zaradu od tek 50 milijardi dolara. 

Pomenućemo još neke projekte. Endoskop napravljen pomoću 3D štampača je jeftin, kompaktan i jednostavan za rukovanje. Može ga koristiti i nespecijalizovano medicinsko osoblje u otkrivanju raka želuca i jednjaka, a na tablet računaru mogu biti prikazane slike u realnom vremenu. Iako je projekat tek u razvojnoj fazi, ipak može biti od velike pomoći. Robotička ruka povezana sa računarom može pomoći preživelima od moždanog udara i deci oboleloj od cerebralne paralize pri obnavljanju veze između mozga i mišića dok igraju igre na računaru.

Univerzitet u Londonu napravio je ruku izrađenu od mekih materijala koja osim što imitira osećaj prave šake, svaki njen prst se može odvojeno i precizno kontrolisati.

4454-od-cega-god-da-bolujete-robot-ce-vas-izleciti