Od gripa do korona virusa: pametni termometri se koriste za praćenje širenja zaraze u realnom vremenu

Kompanija Kinsa Health se nada da uređaji mogu efikasnije da prate širenje bolesti u odnosu na trenutne resurse koje poseduje Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Kompanija koja razvija pametne povezane termometre nada se da će uređaji uspeti da prate širenje korona virusa efikasnije od uobičajenih metoda ispitivanja. Kompanija Kinsa Health sa sedištem u San Francisku u Kaliforniji izrađuje zdravstvene proizvode za potrošače i preduzeća, uključujući termometre pogodne za oralnu upotrebu, upotrebu ispod pazuha i rektalnu upotrebu. Termometri se povezuju s mobilnom aplikacijom putem bluetooth-a da bi dobili opšte smernice o trenutnoj temperaturi korisnika i o tome da li pokazuje или ne pokazuje znakove povišene temperature или bolesti. Te informacije se takođe prikupljaju i objedinjuju u anonimne skupove podataka koji se mogu odvojiti na osnovu lokacije.
Posebno ta karakteristika može da pomogne američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti u praćenju – i potencijalnom obuzdavanju – novog korona virusa.

Poznat i pod nazivom Covid -19, korona virus se proširio na 159 zemalja, izazivajući opsežne mere socijalne izolacije i zastoje, ekonomske poremećaje i zabrane putovanja. U vreme pisanja izveštaja, potvrđeno je preko 227.000 slučajeva. Praćenje širenja respiratorne bolesti, međutim, predstavlja izazov s kojim se suočavaju Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Svetska zdravstvena organizacija i vlade širom sveta. Trenutno se praćenje oslanja na ispitivanja – ako i kada se izvode – i bolničke izveštaje. Kao rezultat, mape korona virusa verovatno pokazuju njegovo kretanje od pre nekoliko nedelja.

Međutim, kako je objavio Njujork tajms, Kinsa je potencijalno ispred krive i kaže da je uspela da prati Covid -19 u nečemu bliskom stvarnom vremenu. Preko milion Kinsa termometara je u opticaju. Ako se korisnik ne oseća dobro, meri temperaturu, a sve zabeležene visoke vrednosti temperature dodaju se u anonimni skup podataka. Članak ističe da su mape kompanije Kinsa tokom nekoliko proteklih godina predviđale širenje gripa po Sjedinjenim Državama preciznije od programa za praćenje FluView Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Iznenadne visoke vrednosti temperature koje beleže termometri mogu, osim tipičnih vrednosti povezanih sa gripom, otkriti i slučajeve korona virusa.
Grupe slučajeva iznenadne visoke temperature, organizovani prema poštanskom broju, mogli bi tada da ukažu zdravstvenim radnicima gde bi trebalo da usmere svoja ispitivanja. Prošle nedelje, podaci koje je prikupila kompanija Kinsa pokazali su da je Južna Florida potencijalno žarište slučajeva korona virusa – pre nego što su oni koji prate razvoj epidemije bili svesni situacije – a naredni testovi potvrdili su tačnost predviđanja tehnologije.
Potražnja za termometrima porasla je i Kinsa danas prodaje otprilike 10.000 komada dnevno. Svaki prodati uređaj može pomoći Sjedinjenim Državama da se izbori sa širenjem bolesti tako što će doprineti izradi mapa žarišta i prediktivnim modelima koji će pokazati gde će se Covid -19 verovatno pojaviti.

Postavljena je veb stranica US Health Weather Map na osnovu informacija koje je prikupila kompanija, odnosno, njeni uređaji. „Ne tvrdimo da ti podaci predstavljaju aktivnost Covid -19“, kaže kompanija. „Međutim, mogli bismo očekivati da će se u našim podacima okupiti više očekivanih nivoa simptoma nalik gripu u područjima gde pandemija pogađa veliki broj ljudi. Ako ih kombinujemo zajedno s drugim tačkama podataka, verujemo da bi ovi podaci mogli biti korisni rani pokazatelj gde se i koliko brzo virus širi.“

5782-od-gripa-do-korona-virusa-pametni-termometri-se-koriste-za-pracenje-sirenja-zaraze-u-realnom-vremenu