Odjednom izbrišite hiljade nepročitanih e-poruka u Gmail-u

Ako vam se nepročitane e-poruke nekontrolisano gomilaju u Gmail-u, uputićemo vas u proces koji će vam omogućiti da ih sve, ili skoro sve, odjednom i brzo izbrišete.
Sasvim smo sigurni da vam je prilično loše kada vidite koliko se nagomilalo nepročitanih e-poruka.
Jedna studija u Velikoj Britaniji procenjuje da svaka prosečna osoba primi više od 126 e-poruka dnevno i otvori tek oko 20-40 procenata od tog ukupnog broja.
Nepročitane e-poruke sasvim lako i veoma brzo zauzmu sav korisni prostor za skladištenje e-pošte, zatrpaju prijemno sanduče i nateraju vas da nadogradite inače besplatan Gmail nalog.
Srećom, postoji proces koji vam omogućava da brzo očistite prijemno sanduče i izbrišete sve neotvorene e-poruke.
Od oktobra 2022. godine, taj metod je dostupan samo u veb-verziji Gmail-a. Neće raditi u Gmail aplikaciji ni na jednom prenosivom uređaju, kao što su Android, iPhone ili iPad. Zbog toga navedeni metod možete da koristite samo na računaru.
Ako pratite korake koje ćemo vam navesti, napravićete potpuni red u Gmail nalogu za manje od minuta.
Izbrisati ili arhivirati?
Ako niste sasvim sigurni da li ćete da izbrišete sve nepročitane e-poruke, možete da ih, u tom slučaju, arhivirate.
U Gmail-u će izbrisane poruke e-pošte ostati u kanti za smeće 30 dana pre nego što budu trajno izbrisane. Ako ste odlučili da ipak zadržite bilo koju od e-poruka koje ste izbrisali, jednostavno možete da odete do kante za smeće i da ih odande vratite.
Arhivirane e-poruke će ostati u vašem poštanskom sandučetu i možete da ih pretražujete, ali i dalje će vam zauzimati prostor za skladištenje.
Ako imate hiljade nepročitanih e-poruka na svom Gmail nalogu, uputićemo vas u to kako da ih sve izbrišete.
Brzo izbrišite hiljade Gmail e-poruka
Ako želite da izbrišete neželjene nepročitane Gmail poruke e-pošte, možete da iskoristite sledeći brzi postupak koji će vam omogućiti da izaberete sve e-poruke koje nisu otvorene i izbrišete ih pomoću samo jednog klika. Evo i kako.
– Otvorite pregledač na računaru i idite na Gmail.com.
– Prijavite se na svoj nalog.
– U okvir za pretraživanje unesite „is: unread“ („je: nepročitano“).
– Označite prazan okvir za potvrdu na traci za navigaciju na vrhu e-poruka. Izaberite All (Sve) na listi.
– Ako imate više od jedne stranice nepročitanih poruka za brisanje, kliknite na Select all conversations that match this search na vrhu poruke.
– Kliknite na ikonu Trash u gornjem levom uglu poruka. Ako želite da se te poruke e-pošte trajno izbrišu, obavezno ispraznite kantu za smeće.
Arhivirajte Gmail e-poruke
Ako imate bilo kakve poruke e-pošte koje želite da zadržite van prijemnog sandučeta, možete jednostavno da ih arhivirate. Možete da ih pretražite i kasnije vratite u prijemno sanduče, ali ne zaboravite da vam i dalje zauzimaju prostor za skladištenje.
– Otvorite pregledač na računaru i idite na Gmail.com.
– Prijavite se na svoj nalog.
– U okvir za pretraživanje unesite „is: unread“ („je: nepročitano“).
– Pronađite poruke koje želite da arhivirate i označite polja za potvrdu sa leve strane e-poruka. Ako želite da arhivirate sve nepročitane e-poruke, možete da označite prazan okvir za potvrdu na vrhu poruka da biste izabrali sve.
– Ako imate više od jedne stranice nepročitanih poruka za brisanje, kliknite na Select all conversations that match this search na vrhu poruke.
– Pritisnite ikonu Archive (okvir sa strelicom nadole pored ikone za izbor) na vrhu vaših poruka.