Opasnost od sajber napada ucenjivačkog softvera sve veća

Sajber napad u petak imao je više od 200.000 žrtava u 150 zemalja sveta, kako saznajemo iz Evropola. Ne znamo koliko će žrtava još biti, niti kolika je potencijalna opasnost sve do ponedeljka ujutru, ali uglavnom su napadnute kompanije i ogromne korporacije. Virus preuzima kontrolu nad dokumentima i od korisnika traži određenu svotu novca da bi mu vratio или otključao dokumenta. Zemlje koje su najviše pogođene napadom su Velika Britanija i Rusija. Stručnjaci softverskog inženjeringa savetuju korisnike da provere bezbednost i da je, svakako ažuriraju. Veruje se da je broj zaraženih računara mnogo veći, što će se znati u ponedeljak kad se zaposleni vrate na posao.
Sličnih napada je bilo i ranije, ali nijedan nije bio tako ogromnih razmera. Štaviše, ovaj ucenjivački softver je jedinstven i razlikuje se od prethodnih jer napada u kombinaciji sa crvom koji mu omogućava da se preko zaraženog računara proširi na celu mrežu.

Ipak, napadači su uspeli da dobiju novac od malog broja žrtava. Kompanija BBC je analizirala tri naloga koja su pretrpela napad i saznala da su hakeri uspeli da naplate oko 22.080 funti.

Direktor Europola je izjavio da blisko sarađuje sa američkim Federalnim istražnim biroom da bi pronašli počinioce pošto se veruje da to nije mogao da izvede pojedinac.

Prema rečima stručnjaka virus koristi ranjiva mesta softvera Microsoft Windows, koje je prvo otkrila američka Nacionalna služba za bezbednost. Pošto napadači preuzmu računar, na ekranu se pojavljuje poruka u kojoj se zahteva isplata novca, oko 300 američkih dolara, ali u virtuelnoj valuti, bitkoinima, da bi otključali dokumenta i vratili ih korisniku.

Jedan od britanskih stručnjaka za informacione sisteme i bezbednost na mreži koji je poznat kao „ MalwareTech“, prvo je, sasvim slučajno, uspeo da ograniči delovanje ucenjivačkog softvera i smatra da se sprema još jedan napad za ponedeljak.

4343-opasnost-od-sajber-napada-ucenjivackog-softvera-sve-veca