Operativni sistem Windows 10X nije prikazan na CES -u

Jedan od najpoznatijih događaj u januaru je Sajam tehnoloških uređaja široke potrošnje (Consumer Electronics Show – CES ) koji se održava u Las Vegasu. I ove godine, od 7. do 11. januara, velike kompanije prikazuju šta imaju novo da ponude tržištu. Najzanimljivije je bilo predstavljanje prenosivih računara sa duplim ekranom i sklopivih računara. Iako je uzbuđenje zbog nove kategorije uređaja bilo značajno, primećeno je da nešto nedostaje. Naime, kompanija „Majkrosoft“ nije predstavila Windows 10X , najnoviji softver, posebno namenjen računarima sa dvostrukim ekranom i ekranom osetljivim na dodir. Ipak, pošto je iz nekog razloga izostalo predstavljanje novog softvera, pomenuti uređaji su morali da rade u mnogo konvencionalnijem Windows 10 okruženju. Šta se dogodilo?

Kompanija mora da počne sa predstavljanjem programa Windows 10X

„Majkrosoft“ uglavnom ima sporedniju ulogu na ovom sajmu, jer kompanija organizuje svoje događaje tokom godine da bi se usredsredila na poslednje inovacije u softveru или objavila novitete u hardveru. Ipak, izgleda da je ove godine odsustvo programa Windows 10X imalo određene nepovoljne posledice. CES pruža priliku kompanijama da pokažu svoje najnovije i najveće inovacije, a mnogo toga su nam do sada predstavili mnogi proizvođači prenosivih računara. Kompanija Dell je predstavila dva konceptualna uređaja, Ori, sklopivi računar, i Duet, računar sa dva ekrana. Intel je u međuvremenu predstavila Horseshoe Bend, 17-inčni konceptualni sklopivi OLED računar. Lenovo je čak imala sklopivi ThinkPad poznat kao ThinkPad X1 Fold koji ćete moći da nabavite kasnije ove godine.

Ipak, nijedan od ovih uređaja nije imao operativnu verziju operativnog sistema Windows 10X . Najbliže što smo videli bio je ThinkPad X1 Fold sa demo verzijom skrivenom u staklenom kućištu. Zbog toga su predstavnici kompanija bili potpuno sputani kad su pokušali da opišu prednosti tih uzbudljivih, novih uređaja. Obično se javljaju problemi kad se Windows 10 koristi u tablet računarima, prvenstveno zbog toga što nije godinama ažuriran. Windows 10X bi trebalo da eliminiše mnoge nedostatke u tom smislu.

Sve je to prilično obeshrabrujuće jer je kompanija „Majkrosoft“ još prošle jeseni najavila predstavljanje sopstvenih računara Surface Neo sa dvostrukim ekranom i ugrađenim operativnim sistemom Windows 10X . CES je mogao da bude sjajna prilika da se sa njim upoznamo i sami se uverimo kako novi softver radi na nekim novim uređajima.

Kompanija će nam predstaviti mnogo više u maju na događaju pod nazivom Build 2020, ali odsustvo operativnog sistema ostavilo je proizvođače, kao što su Lenovo i Dell u teškoj poziciji. „Majkrosoftu“, više nego bilo kome drugom, potrebne su te kompanije da bi ubedila svet da su računari sa dvostrukim ekranom dobra ideja. Međutim, bez Windowsa 10X , prepušteni smo sopstvenoj mašti koja bi nam mogla dočarati za šta su zaista sposobni. Dell Duet je dobar primer. Sadrži dva 13-inčna ekrana odvojena šarkom u sredini koja se može okretati za 360 stepeni i omogućava da se oba ekrana spoje i stvore prelepo platno. Možete da koristite početni meni na vrhu или slažete aplikacije na dnu drugog ekrana, pri čemu se javlja problem. Dok smo ga isprobavali, mnogo aplikacija je nedostajalo или nisu bile optimizovane za uobičajenu verziju operativnog sistema Windows 10. Iako je kompanija Dell napravila izuzetno privlačan konceptualni uređaj, demo iskustvo je bilo potpuno jezivo. Osim aplikacija kao što su OneNote i Microsoft Edge, nismo uspeli da koristimo drugi ekran u potpunosti. Pri stvaranju operativnog sistema Windows 10, niko nije na umu imao takvu vrstu uređaja.

Kompaniji treba vremena da testira Windows 10X

Postoji jednostavno objašnjenje zbog čega se Windows 10X nije pojavio. Kompanija treba još što-šta da obavi. Kompanija još nije objavila verzije za testiranje niti je rekla mnogo o operativnom sistemu. Znamo samo da su potrebne obimne prepravke, počevši od početnog menija i korisničkog interfejsa za uređaje sa dvostrukim ekranom, tako da je njegovo kreiranje prilično zahtevan zadatak. Ipak, postoji još jedan problem. Kompanija trenutno nije razvila postupak javnog načina testiranja operativnog sistema Windows 10X . Imajući u vidu izdanje Windowsa 10 u oktobru 2018. godine, koje je bilo puno grešaka, testiranje je posebno važno.

Kompanija verovatno ne želi da objavi loš operativni sistem i osramoti svoje partnere. Odlučila je da se posveti sređivanju programa, da podeli informacije sa programerima i prikaže ga na sopstvenoj konferenciji programera u maju. Zbog toga, verovatno, na CES -u nismo videli novi operativni sistem u akciji.
Ipak, postoji tračak nade. Kompanija je nedavno najavila neke promene u programu Windows Insider koje bi doprinele bržem objavljivanju sistema Windows 10X . Sada je Fast Ring programa Windows Insider (gde javnost može da testira verzije Windowsa za pregled pre opšteg objavljivanja) prešao na aktivnije ogranke razvoja. Više nije vezan ni za jedno polugodišnje izdanje sistema Windows 10. To znači da bi kompanija mogla da počne sa testiranjem funkcija Windows 10X na stonim i prenosivim računarima.

Konačno, pojaviće se i Windows 10X , a računari sa dva ekrana, kojima je softver potreban, na kraju će ga i dobiti. Ipak, u ovim prvim danima predstavljanja sasvim novih uređaja, presudno je ubediti ljude, kojima su oni sasvim nepoznati, da predstavljaju revolucionarni napredak. Međutim, bez odgovarajućeg operativnog sistema, to će biti izuzetno težak poduhvat.

5657-operativni-sistem-xa-windows-10x-xa-nije-prikazan-na-xa-ces-xa-u