Osam Windows programa bez kojih nismo mogli, a koje više niko ne koristi

Sećate li se aplikacija iz starih dana? Podsetićemo vas na nekoliko zaboravljenih Windows aplikacija bez kojih je nekada život bio nemoguć.
Programi nastaju i nestaju. Mnogi se ažuriraju, prolaze kroz revizije i na kraju, verovatno, u potpunosti nestaju. S obzirom na to koliko dugo postoji Windows, postoji i mnogo programa koji su nekada bili u centru pažnje u Majkrosoftovom operativnom sistemu, ali su od tada potpuno nezanimljivi.
Hajde da nabrzinu pogledamo neke Windows programe bez kojih se korišćenje računara nije moglo zamisliti.

 1. Flash
  Dok je postojao, Flash je bio apsolutno dominantan na vebu.
  Mnogi se sećaju da je Flash bio motor koji je pokretao njihove omiljene igre u pretraživaču. Osim toga, Flash je bio moćan višenamenski softver za animaciju, koji je umetnicima i animatorima nudio besplatne i moćne alate koji su zatim mogli da se integrišu u druge delove softvera.
  Flash je proglašen zastarelim 2017. godine i zvanično je ukinut 2020. godine. Od tada, Adobe nudi zamenu u obliku programa Adobe Animate. Iako je veoma koristan softvera, još uvek nije dostigao popularnost Flash-a.
  Flash je bio toliko popularan da su njegove metode i dalje žive i koriste se za reprodukciju relevantnih flash datoteka.
 2. MSN
  MSN, ili Microsoft Network, bio je oslonac za bilo koji stoni računar devedesetih godina prošlog veka. Nekada je bio dial-up usluga, zatim potpuno razvijeni internet provajder, a potom najviše poznat kao softverski paket koji sadrži jedan od najranijih programa za slanje poruka, dakle, može se reći da je MSN imao dugu istoriju.
  Sada je samo obična veb-stranica. Program i dalje postoji, ali to je samo host za spomenutu veb-stranicu.
  Danas je podrazumevani softver povezan sa Majkrosoftom mnogo raznovrsniji. Outlook, Skype i Bing nude usluge koje je MSN nekad pokušao da obuhvati jednim paketom.
  U svakom slučaju, MSN je definitivno program koji je nekada bio svuda, a sada ga je teško pronaći.
 3. Fraps
  Dobro poznati žuti brojevi za brzinu smenjivanja kadrova nekada su bili uobičajeni prizor na platformi Gaming YouTube (ukinuta 2019. godine).
  Nekada davno, Fraps je bio najpristupačniji dostupni softver za snimanje na stonom računaru. Često se koristio u snimanju igara i drugog softvera koje korisnici mogu da dele na mreži, a dostupnost besplatne probne verzije značila je da će svakom zagriženom igraču, koji želi da snimi kako igra igru na računaru, takav program sigurno biti neophodan.
  Fraps još uvek postoji i služi kao odličan alat za uporednu procenu performansi. Mnogi smatraju da je jedan od najboljih besplatnih programa za uporednu procenu performansi za Windows.
  Međutim, njegova uloga softverskog alata za snimanje uglavnom je ostala po strani. Opcije grafičkih procesorskih jedinica zauzele su njegovo mesto i zbog toga veoma retko viđamo velike jarko žute cifre.
 4. LimeWire
  LimeWire je pojednostavio proces deljenja datoteka između računara istog prioriteta i učinio ga dostupnim svima. Mnogi bi odmah rekli da je bez obzira na prednosti, imao jednu groznu osobinu i ubrzo je postao zloglasan po tome što bi lako zarazio porodični računar virusima.
  Bez obzira na to za šta se program koristio, njegova popularnost je prilično brzo pala čim su savremeni torrent programi postali dostupniji. Iako program nikada nije regularno obustavljen, teško da ćete naći nekog ko ga je koristio posle 2010. godine.
  Šta se danas dešava sa programom? Moramo da kažemo da je doživeo kripto preobražaj i sad predstavlja NFT tržište. Nema važnost kao nekad, ali ne može mu se osporiti potencijal da stekne nekadašnju popularnost.
 5. Hamachi
  Hamachi je još uvek prisutan i dobro poznat kao brzo i lako rešenje za VPN sa sopstvenim hostovanjem.
  Međutim, nije uvek bio poznat po tome. Ranije je Hamachi bio rešenje za igrače koji su se nadali da će napraviti servere za igre u onim danima kad je prosleđivanje portova bilo neophodno ili kad su postojali nezavisno hostovani serveri.
  U današnje vreme, Hamachi je usluga za koju morate da se prijavite. Starije verzije programa nisu od vas tražile da otvarate nalog i bile su mnogo lakše.
  Zbog toga je Hamachi nekada bio korišćen u mnoge svrhe.
  Srećom, kako su se igre za više igrača razvijale, samostalno hostovanje je postalo znatno lakše i njime obično upravljaju dobavljači platformi kao što je Steam.
 6. Nero Burning ROM/Softver za narezivanje diskova
  Narezivanje diskova je i dalje relativno popularna funkcija računara. Uopšte nisu tačne tvrdnje da to više niko ne radi, ali opšta potreba za narezivanjem medija na diskove je dovela do značajno kasnijeg pojavljivanja strimovanja.
  Muzici, video-snimcima i drugim medijima se sada obično pristupa daljinski, a lokalni uređaji za skladištenje su postali veći i dostupniji.
  Narezivanje medija na disk nije poželjna funkcija za prosečnog potrošača, a to se odražava u mnogim računarskim verzijama koje se u potpunosti isporučuju bez disk jedinice.
  Nero Burning ROM, koji je bio dostupan sa probnom verzijom, nekada je bio prilično uobičajen prizor. Sada se to retko može videti, jer su dostupne mnoge i brže alternative.
 7. CCleaner
  CCleaner je nesumnjivo bio neophodna alatka. Koristio se za uklanjanje privremenih ili neželjenih datoteka sa vašeg sistema i da bi ga optimizovao i unapredio performanse. Takođe, može da se bavi pogrešnim unosima u registar, a možda i dalje može da pronađe svoje mesto u softverskom kompletu za napredne korisnike. Sada je funkcija koja je ugrađena u Windows. Alat Disk Cleanup već skenira i predlaže uklanjanje nevažnih i neželjenih datoteka, uz dodatnu prednost što se ne diraju sve delikatnije datoteke registra operativnog sistema Windows.
  Dakle, dok je CCleaner nekada pronalazio svoj put do većine instalacija Windows-a u svrhu rešavanja problema, mnogi korisnici sada rešavaju iste probleme pomoću ugrađenih alata koji su im obezbeđeni.
 8. Daemon Tools
  Daemon Tools je bio još jedan program koji je postao popularan uglavnom zahvaljujući svojoj besplatnoj verziji.
  Daemon Tools je omogućio korisniku da postavlja i povezuje datoteke virtuelnog diska. Za napredne korisnike u to vreme, ovo je bio izuzetno važan program, pošto Windows ranije nije mogao izvorno da postavi datoteke virtuelnog diska.
  Kao i drugi programi na ovoj listi, Daemon Tools je izgubio značaj uglavnom zbog toga što Windows nudi svoju najpoželjniju funkciju kao podrazumevanu.
  Danas, jednostavno dvaput kliknete na ISO datoteku da biste je postavili. Daemon Tools je sada alat važan samo onima koji žele da nadziru više virtuelnih diskova.
  Stariji programi nisu potpuno nestali, niti su sasvim zaboravljeni
  Programi zaista nastaju i nestaju, ali zbog karakteristika interneta, oni zapravo nikada ne nestaju. I dalje možete da pristupite mnogim od ovih programa i da ih koristite, a veliki deo ove liste i dalje se, na neki način, aktivno razvija.