Osnivač svetske mreže Tim Berners-Li i projekat za zaštitu privatnosti podataka

Velike britanske institucije, kao što su BBC i Nacionalna zdravstvena služba (NHS ) među prvima su usvojile Solid, projekat decentralizacije podataka koji vodi osnivač svetske mreže Tim Berners-Li. Najavio je za ponedeljak predstavljanje prve verzije namenjene kompanijama i drugim organizacijama. Solid bi trebalo da pokrene „razvoj mreže da bi se ponovo uspostavila izgubljena ravnoteža“, rekao je Berners-Li 2018. godine, kada je predstavio projekat kao reakciju protiv velikih tehnoloških kompanija koje su nam, uvek u potrazi za podacima, jednostavno otele život na mreži. To je platforma koja omogućava ljudima da skladište sopstvene lične podatke u „paketima“ (engl. pods ) – или u „skladištima ličnih podataka na mreži“. Ako mrežna aplikacija, kao što je društvena mreža или veb-lokacija za kupovinu, želi da pristupi podacima, to može da uradi samo uz dozvolu korisnika. Konačno, cilj projekta Solid je uklanjanje kompromisa između privatnosti i funkcionalnosti, što se može postići kombinovanjem podataka iz različitih izvora – što kompanije obično rade bez jake zaštite privatnosti, zbog čega su pod stalnim budnim okom regulatora za zaštitu podataka u Evropi i u nekim drugim delovima sveta.

„Sigurno je postojao bolji metod“

U ponedeljak su Berners-Li i njegova startap kompanija Inrupt sa sedištem u Bostonu najavili pojavljivanje prve verzije Solida za preduzeća i pri tom su obećali da će tehnologija „iz temelja promeniti način na koji organizacije povezuju ljude sa njihovim podacima i zajedno stvaraju vrednost“. „Danas je vrlo teško obaviti transformaciju poslovanja jer određene zatvorene grupe upravljaju različitim delovima nečijeg života, a svaka od tih grupa je posvećena jednom vertikalnom delu života, a, pri tom, korisnici i timovi ne mogu da dobiju uvid u povezivanje tih podataka“, napisao je Berners-Li u blogu. „U međuvremenu, pomenute grupe koriste te podatke, što dovodi do sve veće, vrlo opravdane, javne sumnje u to kako se lični podaci zloupotrebljavaju, što je dovelo do uvođenja sve složenijih propisa o zaštiti podataka. Sigurno je postojao bolji metod. Arhitektura Solida pruža taj bolji metod.“

Organizacije koje su odmah usvojile Solid koriste ga za vrlo različite stvari. Na primer, BBC pokušava da poboljša metod preporuke medijskih programa za онлајн gledaoce na osnovu njihove istorije pretraživanja dok su koristili druge komercijalne usluge striminga. S druge strane, Nacionalna zdravstvena služba pravi aplikaciju koja omogućava lekarima i drugim zdravstvenim radnicima pristup podacima – i dodavanje podataka – koji se nalaze u paketima podataka pacijenata. Pacijenti, takođe, mogu da postavljaju podatke iz aplikacija koje se koriste za praćenje zdravstvenog stanja da bi ti podaci mogli da se kombinuju sa medicinskim podacima, rekao je Berners-Li. Oblast Flandrija u Belgiji takođe je izgradila uslugu povezanu sa Solidom pod nazivom Moj profil građanina koja omogućava ljudima da kontrolišu podatke koje dele sa lokalnom vladom i kompanijama. Tako građani mogu da provere da li su im detalji o kontaktu ažurirani, ali i da ponovo koriste sopstvene podatke koji bi inače mogli da budu zaključani u bazi podataka nekog vladinog odeljenja.

Promene na mreži

Prema Berners-Liju, ta rana primena će „pokrenuti promene na mreži koje su neophodne da bi se omogućila masovna upotreba Solida“. „Čim korisnici dobiju Solidove pakete podataka, podaci koji se u njima nalaze mogu da se proširuju, povezuju i menjaju svoju namenu na mnogobrojne različite načine“, napisao je. „Solidova sve veća zajednica programera može da bude potpuno uverena da će njihove aplikacije imati koristi od masovnog usvajanja pouzdanih Solidovih paketa podataka, već popunjenih dragocenim podacima koje korisnici imaju pravo da dele onako kako žele.“ Istorija razvoja interneta obiluje pokušajima decentralizacije pomoću programa otvorenog koda, od kojih je vrlo malo imalo neki značaj.
Međutim, Solid i kompanija Inrupt pokušavaju da od projekta otvorenog koda naprave komercijalni uspeh.

Ne samo da je visoko cenjeni Berners-Li glavni čovek Inrupta, već kompanija, takođe, ima gurua za sajber-bezbednost Brusa Šnajdera koji je zadužen za bezbednosnu arhitekturu. Što se tiče promena na mreži, koje ističe Berners-Li, i da li će one biti dovoljne da stvore budućnost u kojoj će ljudi zaista imati veću kontrolu nad sopstvenim podacima nego u ovoj eri vladavine tehnoloških giganata, ostaje da se vidi.

6049-osnivac-svetske-mreze-tim-berners-li-i-projekat-za-zastitu-privatnosti-podataka