Ostavite novčanik kod kuće i platite osmehom

Ako ste krenuli u KFC restoran u gradu Hangdžou u Kini, a niste poneli novac, ne morate da brinete. Platićete osmehom. Doslovno. Naime, najveći kineski lanac restorana brze hrane Yum China Holdings Inc. napravio je sistem prepoznavanja lica i nazvao ga Smile to Pay ( Osmehnite se i platite). Za sada se nalazi samo u restoranu KPro u gradu Hangdžou. Dakle, nije vam potreban novac, kartice, čak ni mobilni telefon. Gosti restorana naručuju za pultom gde postoji uređaj koji im skenira lice i pri tom analizira više od 600 karakterističnih crta lica. Kad se skenirani lik poklopi sa slikom na identifikacionoj kartici koja se nalazi u sistemu, gost unosi svoj broj telefona i novčana transakcija je obavljena. Dakle, ako imate naviku da zaboravljate novčanik kod kuće, ova vrsta tehnološkog napretka će vam biti vrlo korisna. Sistem koji se ovde koristi zasnovan je na Alipay- u, koji je digitalna platforma za plaćanje u vlasništvu kompanije Ant Financial koja pruža finansijske usluge. Alipay ima više od 500 miliona korisnika širom sveta i omogućava ljudima da se prijave na kinesku aplikaciju pomoću prepoznavanja lica.

Sistem Smile to Pay je još jedan korak napred za Kinu kada je u pitanju tehnologija prepoznavanja lica koju koriste kompanije i vladine agencije. Kompanija Ant Financial je kreirala softver za prepoznavanje i poručuje da je plaćanje osmehom potpuno sigurno i bezbedno. Menadžer tehnologije biometrijske identifikacije u kompaniji rekao je da je sistem opremljen 3D kamerom i algoritmom za prepoznavanje životnosti i nemoguće ga je prevariti korišćenjem fotografija nekih drugih ljudi или video zapisa i zbog toga je potpuno bezbedan.

Restoran u Hangdžou je prva prodavnica na svetu u kojoj se koristi tehnologija prepoznavanja lica da bi se izvršilo plaćanje. U restoranu se služi sveža sezonska salata, panini, pečena piletina, sveže ceđeni sokovi, vrhunska kafa i najkvalitetnije pivo. Dakle, ako ste mladi i volite novine u savremenim tehnologijama i želite da uživate u ukusima i inovacijama, KFC u Kini je pravo mesto za vas.

4531-ostavite-novcanik-kod-kuce-i-platite-osmehom