Otkrivanje raka pluća

Kineska razvojna kompanija Infervision iznenada se pojavila sa alatima veštačke inteligencije za otkrivanje raka pluća. Svake godine u Kini od raka pluća umre oko 600.000 ljudi. Pored toga što su gradske sredine izuzetno zagađene, Kinezi su najveći konzumenti cigareta u svetu, i zbog toga se predviđa da će do 2020. godine ovaj broj biti oko 800.000. Osim toga, nedostatak kvalitetne zdravstvene zaštite doprinosi ozbiljnosti problema.

Razvojna kompanija Infervision sa sedištem u Pekingu koristi mašinsko učenje i kompjutersku obradu slike da bi otkrila postojanje oboljenja. Čen Kuan, osnivač kompanije i njen direktor, doktorirao je na univerzitetu u Čikagu 2012. godine kada se upoznao sa tehnologijom mašinskog učenja. Pre dve godine je sa grupom prijatelja, stručnjaka za softversko inženjerstvo i informacione sisteme, osnovao razvojnu kompaniju koju, pored kineske kompanije koja se bavi investiranjem rizičnog kapitala, finansira, od danas, i kompanija Nvidia, koja se bavi proizvodnjom kompjuterskih čipova.

Kuanova kompanija koristi digitalizovanu infrastrukturu koja u kineskim bolnicama postoji još od epidemije SARS- a 2003. godine. Ti podaci se kombinuju sa podacima koje kompanija dobija u realnom vremenu sa svojih uređaja koji su raspoređeni u dvadeset bolnica širom Kine. Inferversion sarađuje i sa kompanijama kao što su GE Healthcare, Cisco i Nvidia da bi razvila i unapredila svoju tehnologiju. Za godinu dana obavljeno je oko 100.000 pregleda CT skenerom i 100.000 rentgenskih pregleda. Kompanija je instalirala svoj softver u bolnicama i ažurira prepoznavanje slika i dijagnostičke alate na osnovu podataka koje dobijaju iz bolnica.

Proces usavršavanja programa podeljen je u dve faze. Prva je prikupljanje zabeleženih podataka od radiologa i njihovo kombinovanje sa podacima koje je kompanija već sakupila. Takva ažurirana verzija softvera se dostavlja u bolničku mrežu. Kuan smatra da nijedna tehnologija ne može da zameni lekare, ali svakako može eliminisati većinu procedura koje se stalno ponavljaju.

4328-otkrivanje-raka-pluca