Otvoreno pismo Demokrata američkog Senata svima koji koriste internet

Ugrožen je svima poznat otvoreni i slobodni internet.

Federalna komisija za komunikacije sutra će glasati za ukidanje propisa koji su stupili na snagu 2015. godine, a kojima se obezbeđuje neutralnost interneta.

Ovi propisi su štitili internet kao otvoreni i decentralizovani prostor koji prihvata sve sadržaje. Propisi vam omogućavaju da samo vi, a nikako vaš dobavljač internet usluga, možete da kontrolišete kojim sadržajima ćete pristupati na internetu.

Predlog Federalne komisije predsednika Trampa da se ukine zaštita neutralnosti interneta ugrožava slobodan i otvoren pristup internetu. Posledice će imati snažan uticaj na pristupanje multimedijalnim sadržajima, na gledanje filmova, slušanje muzike, izradu domaćih zadataka, razgovor sa porodicom, konsultacije sa lekarom, plaćanje računa i obavljanje poslovanja. Korist od ukidanja tih propisa imaće samo kompanije koje se bave dobavljanjem usluga kablovskog, telefonskog или bežičnog interneta.

Navešćemo samo tri moguća scenarija u slučaju da Federalna komisija izglasa ukidanje propisa.

Prvo, dobavljač internet usluga mogao bi da kreira „brze trake“ za omiljene sadržaje, dok bi sve ostalo bilo u „sporoj traci“. Velike kompanije koje se oslanjaju na velike brzine interneta za multimedijalne sadržaje kao je emitovanje digitalnog video zapisa preko interneta или za servise skladišta na mreži moći će da se ubace u „brzu traku“ samo ako plate. Mala preduzeća i kompanije koje se bave inovacijama neće imati tu mogućnost.

Najviše će ispaštati poljoprivrednici koji na mreži traže tržište za svoje proizvode, mali trgovci koji traže nove kupce, nove kompanije koje pružaju jedino usluge na mreži i muzičari koji pokušavaju da uspostave bazu svojih obožavalaca.

I vi ćete pretrpeti udarac po džepu. Kompanije koje moraju da izdvoje dodatna sredstav za brze trake, mogle bi da prebace troškove na svoje klijente, što znači da će njihova usluga biti skuplja.

Drugo, dobavljač internet usluga imaće mogućnost da upravlja vašim kretanjem na mreži, umesto da vam omogući neometan pristup internetu. Mogli biste da se nađete u istom položaju kao i sa dobavljačem kablovske televizije, što znači da vam može ponuditi osnovni internet paket, ali ako biste želeli da dobijete premijum paket, morali biste da platite. Tad biste mogli da pristupite multimedijalnim i video sadržajima или igricama.

I, konačno, dobavljač internet usluga mogao bi da vam onemogući pristup određenim sadržajima, stranicama na mreži, digitalnim programima koji se emituju preko interneta i društvenim mrežama. Tako bi se ograničila upotreba interneta za organizovanje na mreži, blokirao pristup stranicama koje skupljaju dobrovoljne priloge, ograničio pristup određenim političkim stavovima i zabranile stranice sa nepovoljnim sadržajima o poslovanju neke kompanije.
Budućnost interneta ne mora da bude takva. Sličnu borbu smo već vodili i znamo šta treba da uradimo da bismo zaštitili neutralnost interneta. Pobedili smo i opet ćemo.

Internet nam pruža ogromne društvene i ekonomske mogućnosti od svog nastanka.

Pristup obrazovnim i zabavnim sadržajima na zahtev, napredak digitalnih uređaja koji će unaprediti zdravstvenu zaštitu, sledeći Google или Twitter – sve se zasniva na slobodnom i otvorenom pristupu internetu. Postojeći propisi o neutralnosti interneta štite tu osnovu i povezano društvo u kome svi uživamo. Ne dozvolite da nam federalna komisija sve to oduzme.

4352-otvoreno-pismo-demokrata-americkog-senata-svima-koji-koriste-internet