Ozbiljni sajber napad ugrožava organizacije širom sveta

Žrtve napada javljaju se iz Ukrajine, Rusije, Danske i Ujedinjenog Kraljevstva. Veliki broj kompanija u svetu pogođene su masovnim sajber napadom. U Ukrajini su ugrožene banke, energetske kompanije čak i glavni aerodrom u Kijevu. Slučajevi su prijavljeni i u Evropi. Nacionalna banka u Ukrajini je takođe pogođena nepoznatim virusom i zbog toga nije u mogućnosti da klijentima pruži usluge niti da obavlja bilo kakve bankarske poslove. S druge strane, poslovanje Međunarodnog aerodroma u Kijevu takođe je onemogućeno zbog napada „nekog“ virusa. Iako Ukrajina nije jedina žrtva napada, Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da je to najveći sajber napad na ovu zemlju.

Danska transportna kompanija Maersk potvrdila je da je njen informacioni sistem onemogućen zbog sajber napada, dok je ruska naftna kompanija Rosnef prijavila snažan sajber napad na servere. Mnogi izveštaji navode da su dobili poruku za plaćanje otkupa u iznosu od 300 dolara u bitkoinima. Ovo je drugi napad u kome se zahteva plaćanje otkupnine (setimo se epidemije virusa WannaCry kada je napadnuto nekoliko stotina hiljada personalnih računara u celom svetu).

Preliminarna istraga stručnjaka za sajber bezbednost u kompaniji Bitdefender otkrila je da je zlonamerni program vrlo sličan ucenjivačkom programu GoldenEye koji je varijanta porodice takvih programa pod nazivom Petya. Ova porodica zlonamernih programa je veoma opasna i ne šifruje samo datoteke žrtava pomoću naprednih algoritama za šifrovanje, već i ceo disk i tako onemogućava podizanje operativnog sistema.

4434-ozbiljni-sajber-napad-ugrozava-organizacije-sirom-sveta