Паника међу косовским рударима биткоина

Спекуланти на тржишту биткоина журе да продају своју опрему, јер влада АП Косова најављује укидање рударења криптовалута како би ублажила кризу у снабдевању електричном енергијом.

За све оне на АП Косову који се баве криптовалутама и имају врло опуштен став према ризику, ова недеља је била посебно повољна за уговарање продаје компјутерске опреме која може да креира или „рудари“ криптовалуте.

Све друштвене мреже, од Фејсбука до Телеграма, биле су натрпане новим објавама у онлајн крипто групама у региону које су поставили уплашени становници АП Косова који покушавају да продају своју опрему за рударење – често по најнижим ценама.

„Сви су преплашени и због тога продају своју опрему или покушавају да је пребаце у суседне земље“, рекао је criptoKapo, крипто инвеститор и администратор неких од највећих онлајн крипто заједница у региону.

Успаничена активност на друштвеним мрежама уследила је после најаве косовске владе о тренутној, иако привременој, забрани свих активности рударења криптовалута на крају године, као део неопходних мера за ублажавање тешке енергетске кризе.

Рачунари велике снаге стварају или „рударе“ биткоин и друге криптовалуте тако што се такмиче у решавању сложених математичких загонетки у процесу који је веома енергетски захтеван и који награђује људе на основу количине рачунарске снаге коју пружају.

Подстицај да се уђе у игру рударења криптовалута на АП Косову, једном од најсиромашнијих области Европе, је очигледан. Криптовалута се тренутно купује за више од 31.500 фунти за биткоин, а при том Косово има најниже цене енергије у Европи делом због више од 90 процената домаће производње енергије која долази од сагоревања богатих резерви лигнита у земљи, угља ниског квалитета, а рачуне за струју субвенционише влада.

Потребно је да се заради озбиљна свота новца, што се и дешавало док је снабдевање електричном енергијом било редовно. Сматра се да је број људи који рударе криптовалуте на АП Косово нагло порастао последњих година. Групама, као што су Албански крипто аматери (Albanian Crypto Amateurs) на Фејсбуку и Крипто орлови (Crypto Eagles) на Телеграму, невероватном брзином се придружује хиљаде нових чланова, иако није сасвим познато колико њих рудари криптовалуте или у ком обиму.

Ипак, изгледа да су добра времена прошла – бар за сада – а тренутна дешавања на АП Косову истичу једно од великих питања о будућности биткоина и других дигиталних валута.

Најновија калкулација индекса потрошње електричне енергије на Универзитету Кембриџ показује да глобално рударење биткоина годишње потроши 125,96 терават-сати електричне енергије. Норвешка потроши 122,2 TWh, Аргентина 121 TWh, Холандија 108,8 TWh и Уједињени Арапски Емирати 113,20 TWh.

У међувремену, становници АП Косова провели су последње дане 2021. године у мраку јер је комбинација домаћих и међународних фактора довела до несташице енергије и несташице струје широм земље. На врхунцу недавне кризе, непредвиђено гашење једне од две застареле електране довело је до тога да Косово почне да увози око 40% потребне енергије на међународним тржиштима – где су цене скочиле – и влада је била приморана да обезбеди хитну субвенцију како би покрила трошкове.

Др Артане Ризваноли рекла је да је та забрана била потпуно очекивана.

„Издвојили смо 20 милиона евра за субвенционисање енергије, што вероватно неће бити довољно, а то је новац пореских обвезника који ће субвенционисати потрошњу електричне енергије“, рекла је она. „С друге стране, имамо крипто рударење, које је енергетски интензивна активност, али која није регулисана.“

Таква ситуација не влада само на АП Косову. У септембру, десет најмоћнијих регулатора у Кини обећало је да ће уништити тада највећу светску индустрију рударења криптовалута.

На Исланду, национална електроенергетска компанија земље, Ландсвиркјун, рекла је да ће одвратити потенцијалне рударе криптовалута од таквих активности јер земља доживљава несташицу струје. Прошле недеље, моћни комитет у америчком Конгресу најавио је да ће организовати расправу о том питању. Сматра се да су амерички рудари криптовалута највећи потрошачи енергије, а следе Казахстан и Руска Федерација.

Стручњаци кажу да је дошло време да схватимо и да се позабавимо великим енергетским и еколошким утицајима које рударење криптоваута има на наше заједнице и нашу планету. Они истичу да је само четвртина енергије коју користе рудари обновљива. Дакле, треба да се запитамо шта добијамо заузврат.

Други, опет, верују да постоји низ предности, укључујући понуду тренутних, практично бесплатних, финансијских трансакција које се обављају без присуства треће стране, са сигурношћу да ће доћи до тренутног поравнања, и да почетне проблеме не треба истицати у први план јер ће они бити решени у будућности.

Од кад су косовске власти на АП Косову донеле одлуку, полицајци и цариници су почели да спроводе редовне рације у којима су запленили стотине комада хардвера.

Пошто 60-дневно ванредно стање остаје на снази, и пошто је сигурно да ће се спровести нове регулативе и да ће се повећати цена струје, будућност рударења криптовалута на АП Косову је неизвесна.

„Много људи је инвестирало у опрему за рударење криптовалута и то није мала инвестиција“, рекао је criptoKapo. „Људи су чак подизали кредите да би инвестирали у опрему и све што се тренутно дешава има ужасан утицај на њих и њихов живот.“

6649-panika-medu-kosovskim-rudarima-bitkoina