Panika u Velikoj Britaniji zbog predloga o čipovanju zaposlenih

Kongres sindikalnih organizacija izrazio je zabrinutost zbog korišćenja tehnologije u kontroli i nadzoru nad zaposlenima. Najveća britanska organizacija poslodavaca i glavno telo sindikata zaposlenih izrazili su zabrinutost zbog toga što britanske kompanije planiraju da svoje zaposlene snabdeju mikročipovima, a sve zbog povećanja bezbednosti. Britanska firma „ BioTeq“, koja nudi implantate kako pravnim, tako i fizičkim licima, već je uspela da ugradi 150 uređaja u Velikoj Britaniji. Majušni čipovi, koji se ugrađuju u tkivo između palca i kažiprsta, vrlo su slični onima koji se koriste za kućne ljubimce. Omogućavaju ljudima da otvore ulazna vrata svog doma, uđu u kancelariju или pokrenu automobil pokretom ruke. U njima mogu biti pohranjeni i medicinski podaci.

Još jedna kompanija, „ Biohax“ iz Švedske nudi čipove veličine zrna pirinča koji se ubacuju u ljudsko telo. Kompanija je izjavila da pregovara sa nekoliko britanskih pravnih i finansijskih firmi koje žele da svoje zaposlene snabdeju mikročipovima. Među njima se nalazi i jedna značajna kompanija koja ima nekoliko stotina hiljada zaposlenih. Konfederacija britanske industrije koja predstavlja oko 190.000 firmi u Ujedinjenom Kraljevstvu izrazila je zabrinutost zbog najavljenog plana. Portparol te organizacije izjavio je da im nije bilo baš prijatno da pročitaju vest dok napredak tehnologije svakodnevno menja njihovo poslovanje. Smatra da bi firme trebalo da se posvete mnogo važnijim pitanjima i da se usredsrede na motivisanje svojih zaposlenih.

Kongres sindikalnih organizacija izražava zabrinutost jer smatra da bi radnici mogli biti prisiljeni na mikročipovanje. Mnogi zaposleni su svesni svoje prilično neprijatne situacije jer znaju da neki poslodavci već koriste tehnologiju da bi svoje zaposlene kontrolisali i tako kršili njihovo pravo na privatnost. Procedura mikročipovanja obezbediće još veću moć poslodavcima, kao i kontrolu nad zaposlenima. Očigledno je da proces obuhvata određene rizike na koje se poslodavci ne obaziru već primoravaju zaposlene da se čipuju.

Stiven Nortam, osnivač i vlasnik britanske kompanije „ BioTeq“ rekao je da su fizička lica uglavnom kupila većinu od 150 implantata, dok su neke finansijske i inženjerske firme uzele ostatak za svoje radnike. Mikročipovi su takođe ubačeni u zaposlene u jednoj banci koja se bavi testiranjem tehnologije, a kompanija je poslala i određeni broj u Španiju, Francusku, Nemačku, Japan i Kinu. Svaki mikročip košta između 70 i 260 funti po osobi. Nortam i njegovi direktori u kompaniji „ BioTeq“ kao i u još jednoj njegovoj kompaniji, „ IncuHive“, takođe su čipovani.

Gospodin Esterlund, osnivač kompanije „ Biohax“, inače, nekad stručnjak za pirsing, izjavio je da njegovi mikročipovi, koji koštaju 150 funti po komadu, mogu da pomognu pravnim i finansijskim firmama u procesu unapređenja bezbednosti. Pomoću ugrađenih mikročipova, moći će da kontrolišu pristup poverljivoj dokumentaciji koju poseduju, razmišljanja su gospodina Esterlunda.

Smatra da bi velike kompanije koje imaju oko 200.000 zaposlenih mogle da ponude čipovanje na dobrovoljnoj bazi. Čak i kad bi samo 15% zaposlenih dalo svoj pristanak, to bi ipak bio značajan broj radnika kojima ne treba fizička legitimacija. Prošle godine je kompanija iz Viskonsina kupila čipove firme iz Švedske i čipovala svoje zaposlene na dobrovoljnoj bazi i postala prva firma u Sjedinjenim Državama koja je to uradila. Jedna od četiri velike revizorske kuće „ KPMG“ izjavila je da ne planira da čipuje svoje zaposlene i da ni pod kojim uslovima to neće uraditi. Njen primer su sledile i mnoge druge velike firme. Kompanija „ Deloitte“ uzdržala se od komentara.

S druge strane, „ Biohax“ planira da otvori kancelariju u Londonu. Tvrdi da je 4.000 ljudi čipovano i to uglavnom u Švedskoj. Kompanija sarađuje sa državnom železničkom firmom koja omogućava svojim putnicima da umesto karte koriste ugrađeni mikročip.

5116-panika-u-velikoj-britaniji-zbog-predloga-o-cipovanju-zaposlenih