Pentagon zaostaje u zaštiti naoružanja od sajber-napada

Donedavno, Pentagon se malo bavio sajber-bezbednošću svog sistema naoružanja vrednog nekoliko milijardi dolara uprkos dugogodišnjih upozorenja, izjavila je nadzorna agencija američkog Kongresa. „Tokom dugog niza godina, sve do 2014, Ministarstvo odbrane je svoje napore za osiguranje sajber-bezbednosti usmerilo na zaštitu mreža i tradicionalnih IT sistema, kao što je računovodstveni sistem, umesto da se bavi bezbednošću naoružanja, napisano je u izveštaju vladine Kancelarije za utvrđivanje odgovornosti objavljenom u utorak pod naslovom „Ministarstvo odbrane je tek počelo da se bori sa visokim stepenom ranjivosti sistema“(engl. “ DOD Just Beginning to Grapple with Scale of Vulnerabilities”).

Pentagon planira da potroši oko 1,66 biliona (1012) dolara da bi razvio postojeći portfolio sistema naoružanja“, stoji u pismu Kancelarije u kome se nalazi sažetak izveštaja. „Najvažnije je da naoružanje funkcioniše kad je potrebno, ali sajber-napadi su potencijalna opasnost koja će ga sprečiti u savršenom izvršavanju zadataka.

Leteći računar

U izveštaju se ne izdvaja nijedan poseban sistem naoružanja, ali ističe se da isti softver može da pretvori avion F- 35 kompanije „Lokid Martin“ u leteći računar koji je sposoban da prikuplja i distribuira ogromne količine podataka, ali i da pokupi ranjivosti koje mogu potpuno da oštete sistem.
Postoji opšta nezainteresovanost za sajber-bezbednost još u procesu zaključivanja poslova, a u operativnim testiranjima sistema sprovedenim između 2012. i prošle godine pronađene su po misiju kritične sajber-ranjivosti u skoro svim sistemima naoružanja koji se nalaze u fazi razvoja, navodi se u izveštaju Kancelarije podnetom Komitetu za naoružanje američkog Senata.

Uz pomoć relativno jednostavnih alatki i tehnika, stručnjaci koji su sprovodili testiranja uspeli su da preuzmu kontrolu nad tim sistemima i uglavnom neopaženo rade u njima, a u nekim slučajevima, operateri sistema nisu mogli efikasno da se odbrane od sajber-napada.

Izgleda da Ministarstvo odbrane poseduje celu generaciju sistema koji su dizajnirani i napravljeni bez odgovarajućeg razmatranja sajber-bezbednosti.
Iako su zvaničnici iz Pentagona obećali da će pokrenuti inicijative uz svesrdnu pomoć Kongresa, postoje prepreke u rešavanju slabosti i ranjivosti sistema uključujući i borbu za zapošljavanje i zadržavanje stručnjaka za sajber-bezbednost.

5054-pentagon-zaostaje-u-zastiti-naoruzanja-od-sajber-napada