Pet alternativa za Google mape koje zaista poštuju vašu privatnost

Da li još koristite Google mape da biste se snašli u nepoznatoj okolini? Aplikacija prikuplja mnogo privatnih podataka. Dakle, da li postoje neke aplikacije koje će vam pokazati pravi put, ali istovremeno i zaštititi vašu privatnost?
Google mape su jedna od onih mobilnih aplikacija koju većina nas koristi ili je nekad koristila. Aplikacija je veoma popularna prvenstveno zbog toga što odlično obavlja posao za koji je napravljena i naravno, besplatna je.
Međutim, Google mape nas, svakako, skupo koštaju. Aplikacija je poznata po tome što prikuplja ogromnu količinu korisničkih podataka, toliko da se kompanija suočila sa ozbiljnim pritiskom regulatora širom sveta koji primoravaju Google da aplikaciju izmeni.
Dobro je to što postoje druge slične aplikacije koje zaista poštuju vašu privatnost i neće vam ugroziti bezbednost. Navešćemo vam pet aplikacija koje možete da isprobate i koristite neku od njih umesto Google mapa.

 1. OsmAnd
  Aplikacija OsmAnd je veoma posebna, ako govorimo o softveru za navigaciju. Prvo, treba da napomenemo da je otvorenog koda. Aplikacija, takođe, u potpunosti funkcioniše van mreže, što znači da vam neće samo uštedeti troškove rominga kada su u inostranstvu, već i obezbeđuje veću bezbednost i privatnost.
  Mape u ovoj aplikaciji se redovno ažuriraju, dok sama aplikacija ima mnogo korisnih funkcija, kao što su glasovno navođenje, upozorenja o saobraćaju, preusmeravanje i još mnogo toga. Takođe može da prikazuje pešačke rute i staze, kao i biciklističke staze, što je odlično za one koji uživaju u aktivnostima na otvorenom.
  Ono što je najvažnije, OsmAnd napominje u svojoj politici privatnosti da ne prikuplja lične podatke. Podrazumevano prikuplja druge vrste podataka, ali korisnik može lako da izmeni dozvole u meniju podešavanja. Samo zbog toga je aplikacija mnogo bezbednija i posvećenija zaštiti privatnosti korisnika od Google mapa.
  Aplikacija ne naplaćuje svoje usluge preko prikupljanja podataka korisnika. Naime, OsmAnd ima premijum verziju, odnosno nekoliko različitih premijum verzija. Korisnici imaju mogućnost da se pretplate na mesečnom nivou ili da izvrše jednokratnu kupovinu. Uz to, OsmAnd takođe može da se koristi besplatno.
 2. Sygic Maps
  Sygic je slovačka korporacija, osnovana 2004. godine, i njen glavni posao je bio pravljenje softvera za navigaciju. Njeni proizvodi možda nisu toliko popularni kao Google mape, ali Sygic je zapravo bila jedna od prvih kompanija koja je ponudila aplikacije za navigaciju za pametne telefone.
  Sygic pruža razna rešenja za navigaciju, uključujući profesionalnu navigaciju za vozne parkove i automobile, na primer za ford, volksvagen, tojotu, u kojima se koriste Sygic proizvodi. Mobilna aplikacija kompanije nudi mnogo opcija, uključujući navigaciju van mreže, preporuke TripAdvisor-a, vodiče za putovanja itd.
  Besplatna verzija odlično funkcioniše i sasvim sigurno nije manje kvalitetna od Google mapa. Međutim, premijum verzija (zasnovana na modelu pretplate) uključuje 3D mape van mreže, upozorenja na kamere za merenje brzine, informacije o saobraćaju u realnom vremenu, prepoznavanje saobraćajnih znakova, pa čak i informacije o izmeni cene goriva.
  Sygic u svojoj politici privatnosti jasno stavlja do znanja koju vrstu podataka prikuplja, čuva i deli. Praktično, svi lični podaci koje prikupi se brišu posle određenog vremenskog perioda, u rasponu od tri meseca do tri godine.
 3. Apple Maps
  Opšte je poznata činjenica da su Apple uređaji bezbedniji i mnogo posvećeniji zaštiti privatnosti od onih koji koriste Android operativni sistem. Isto to važi i za softverske proizvode kompanije Apple, koji prikupljaju neznatnu količinu podataka u poređenju sa onima koje su razvili Google i drugi tehnološki giganti.
  Upravo zbog toga je aplikacija Apple mape mnogo bolji izbor od Google mapa, ako vam je stalo da zaštitite svoju privatnost. U stvari, kako kompanija navodi na svojoj zvaničnoj veb-stranici, Apple mape prikuplja samo lične podatke „podnesene preko opcija Ratings & Photos ili Report an Issue“.
  Aplikacija Apple mape možda nije toliko moćan alat kao neke druge slične aplikacije, ali funkcioniše sasvim dobro i ima elegantan i intuitivan dizajn. Problem je, naravno, u tome što je aplikacija dostupna samo na iOS uređajima.
  Međutim, postoji jednostavno rešenje ako koristite Android uređaj.
  Ako koristite Android ređaj i želite da koristite Apple mape, treba samo da pristupite pretraživaču DuckDuckGo preko svog pretraživača, jer DuckDuckGo sistem mapa zapravo pokreće Apple mape.
 4. HERE WeGo
  Ako pripadate generaciji milenijalaca ili ste malo stariji, sigurno se sećate starih Nokia telefona, koje su svi imali ranih 2000-ih. Ono što većina ljudi ne zna je da je Nokia imala sopstveni softver za mape. Imao je nekoliko verzija i izmena tokom godina (u jednom trenutku se zapravo zvao Nokia Maps), da bi, 2012. godine, dobio naziv HERE Maps.
  U decembru 2015. godine, aplikacija HERE kompanije Nokia prodata je konzorcijumu nemačkih automobilskih kompanija. Ubrzo nakon toga, promenila je naziv u HERE WeGo. Aplikacija HERE WeGo je sada dostupna u svim većim prodavnicama aplikacija i suštinski prilično efikasno obavlja zadatak koji se sastoji u tome da vas dovede od tačke A do tačke B.
  Što je još važnije, HERE WeGo poštuje privatnost korisnika za razliku od Google mapa. Aplikacija prikuplja neke lične podatke, što nije iznenađujuće, ali to možete da onemogućite u meniju podešavanja.
  HERE WeGo ne prodaje niti deli korisničke podatke sa trećim licima bez izričite dozvole korisnika, u skladu sa svojom politikom privatnosti. Osim toga, aplikacija ima neke zanimljive funkcije koje nedostaju Google mapama, što je čini odličnim izborom.
 5. Navmii
  Navmii koristi kombinaciju veštačke inteligencije, angažovanja javnosti (crowdsourcing) i otvorenih podataka za generisanje mapa. Aplikacija je korisna i pojedincima i preduzećima, a koriste ga kompanije kao što su Jaguar, Shell, Land Rover i Philips. Navmii nudi različita rešenja za automobilsku navigaciju, navigaciju za kamione i mobilnu navigaciju.
  Aplikacija Navmii je dostupna na iOS i Android platformama, sadrži oglase i uključuje kupovine u aplikaciji, što svakako treba imati na umu. Međutim, većina funkcija može da se koristi besplatno, tako da to neće biti problem za većinu korisnika.
  Što se tiče prikupljanja podataka, aplikacija je mnogo manje agresivna od Google mapa. Kao što je navedeno u politici privatnosti, aplikacija prikuplja ograničenu količinu informacija, uglavnom ono što korisnici eksplicitno pristaju da dele. Prikuplja lične podatke, ali ne deli ih sa trećim licima, osim ako to ne zahteva zakon.
  Pošto možete da isključite prikupljanje podataka, uradite to odmah ako vam ne odgovara da Navmii pristupa vašim podacima. Sve u svemu, Navmii je sposobna aplikacija za prikazivanje mapa i navigaciju koja ne narušava privatnost korisnika.
  Vreme je da napustimo Google mape
  Aplikacija Google mape je korisna, moćna, precizna i jednostavna za korišćenje. Ipak, ako želite da sačuvate privatnost, trebalo bi da je izbegavate. OsmAnd, Sygic Maps, Apple Maps, HERE WeGo i Navmii možda nisu savršene, ali svakako su odlične alternative.
  Ako želite dodatno da zaštitite svoju privatnost, razmislite o preuzimanju drugih aplikacija koje su usredsređene na bezbednost. Bez obzira na to da li koristite iPhone ili Android uređaj, one mogu da predstavljaju značajnu razliku u odnosu na Google mape.