Pet besplatnih alata za proveru bezbednosti i privatnosti pregledača

Pregledač je vaša prva linija odbrane od hakera i programa za praćenje. Kako ćete da saznate da li vam pruža adekvatnu odbranu? Ponudićemo vam nekoliko besplatnih alata koje možete da koristite.
Vaš pregledač je prva linija odbrane od zlonamernog softvera, programa za praćenje koji zadiru u privatnost, dosadnih oglasa i mnogih drugih sajber-pretnji.
Kako možete da budete sigurni da vas pregledač zaista štiti? Navešćemo pet besplatnih alata koje možete da koristite da biste proverili koliko je pregledač bezbedan.

 1. Privacy Analyzer
  Privacy Analyzer sprovodi mnogobrojne različite testove da bi vam pomogao da procenite bezbednost pregledača. Da biste ga pokrenuli, pritisnite dugme START TEST. Za nekoliko sekundi dobićete pet detaljnih izveštaja koji vam pokazuju šta veb-stranica koju posećujete zna o vama. Privacy Analyzer otkriva da li stranice koje posećujete prikupljaju informacije o vašem operativnom sistemu, rezoluciji ekrana, pa čak i nivou baterije ako koristite mobilni telefon ili laptop.
  Alat, takođe, testira da li je u vašem pregledaču omogućeno automatsko popunjavanje formulara, pokazuje da li pregledač otkriva informacije o nalozima na koje ste prijavljeni, testira njegove mogućnosti i podešavanja i učestvuje u analizi digitalnog otiska.
 2. Qualys BrowserCheck
  Qualys je dobro poznato ime u oblasti bezbednosti u oblaku i postoji više od dve decenije. Testiranje pregledača u ovoj alatki je besplatno i jednostavno, ali nudi odličan uvid u to koliko je vaš softver siguran.
  Qualys BrowserCheck skenira pregledač u potrazi za potencijalnim ranjivostima i drugim bezbednosnim problemima i obaveštava korisnika ako treba da ukloni dodatni program, instalira ažuriranje i tako dalje.
  Ako želite detaljniju analizu, možete da instalirate dodatak BrowserCheck, koji je takođe besplatan. Osim toga, s vremena na vreme sprovodi automatizovana skeniranja, što svakako može da pomogne u otkrivanju bilo kakvih anomalija ako se pojave.
 3. Cover Your Tracks
  Cover Your Tracks, kojeg je stvorila neprofitna organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF), veoma je sposoban alat koji testira da li vas pregledač štiti od programa za praćenje. Da biste započeli analizu, pritisnite dugme TEST YOUR BROWSER i omogućite funkciju Test with a real tracking company. Za manje od minut, alat će otkriti da li vaš pregledač blokira praćenje za prikazivanje oglasa, nevidljivo praćenje i digitalni otisak.
  Nakon pokretanja testova, Cover Your Tracks prikazuje tabelu i detaljan izveštaj koji objašnjava kako i zašto vas prate oglašivači i trgovci podacima. Takođe, prikazuje kratak vodič o tome kako da čitate i tumačite izveštaj.
 4. AmIUnique
  AmIUnique određuje da li vaš pregledač ostavlja jedinstveni digitalnih otisak na mreži i tako olakšava oglašivačima da vas ciljaju. Detaljniji je (i tehnički složeniji) od alata Cover Your Tracks.
  Alat takođe analizira sva proširenja i dodatke koje ste instalirali i proverava da li na bilo koji način ometaju bezbednost pregledača ili vam narušavaju privatnost.
  Slično kao i Qualys BrowserCheck, AmIUnique ima sopstveno proširenje pregledača. Omogućava korisniku da vidi istoriju digitalnog otiska i da izvrši podešavanja na osnovu toga. Funkcija vremenske linije je posebno korisna jer vam omogućava da proverite kako i da li se vaš digitalni otisak promenio tokom vremena.
 5. Browsing Experience Security Check
  Alat Browsing Experience Security Check kompanije Cloudflare verovatno je najjedinstvenija alatka u ovoj grupi, jer je usredsređen na testiranje upita DNS-a.
  Pošto pritisnete narandžasto dugme Check My Browser, Cloudflare-ov alat će proveriti da li koristite DNS keš, analizirati da li mogu da vas napadnu preko pregledača, proveriće da li zlonamerni akteri mogu da vide sertifikate veb-stranica sa kojima se vaš pregledač povezuje itd.
  Za detaljnija objašnjenja, možete da kliknete na dugme Learn more (nalazi se ispod svakog rezultata) i saznate da li postoje koraci koje možete da preduzmete da biste poboljšali zaštitu bezbednosti i privatnosti.
  Šta biste mogli da preduzmete ako vaš pregledač ne položi testove
  Ako vaš pregledač položi gore navedene testove, onda je softver bezbedan. Međutim, ako ne položi neke ili većinu njih, trebalo bi da ga zamenite bezbednom alternativom. Navešćemo tri bezbedna pregledača koji štite vašu privatnost. Razmotrite mogućnost da prihvatite neki od njih ako pregledač koji trenutno koristite nije u skladu sa standardima.
 6. Brave
  Pregledač Brave se pojavio 2019. godine, ali već se pokazao kao sigurna alternativa Chrome-u i drugim mejnstrim pregledačima, uglavnom zbog toga što sve radi sam. Brave automatski blokira reklame i programe za praćenje, prikriva vaš digitalni otisak na mreži, menja sve veb-stranice u HTTPS, blokira spoljni sadržaj i ima ugrađeni pristup Tor mreži.
  Brave je zasnovan na Chromium-u, što znači da možete da instalirate skoro svako proširenje koje je dostupno u Chrome veb-prodavnici. Pored toga, veoma je brz i intuitivan, tako da ne morate da pravite kompromise u pogledu performansi da biste povećali svoju bezbednost.
 7. Firefox
  Firefox se pojavio pre više od 20 godina, ali i dalje je jedan od najpopularnijih veb-pregledača među tehnološkim entuzijastima, prvenstveno zbog svojih karakteristika koje se odnose na bezbednost i zaštitu privatnosti.
  Firefox je brz, otvorenog koda, prima redovna bezbednosna ažuriranja, ima dobro snabdevenu prodavnicu korisnih proširenja i dodataka i može da se sinhronizuje na različitim uređajima.
  Za razliku od mnogih drugih pregledača, Firefox je veoma prilagodljiv, što može da predstavlja ozbiljnu prednost kada je u pitanju bezbednost i privatnost, jer je moguće upravljati dozvolama za praćenje i kolačiće, onemogućiti ili omogućiti određena ažuriranja, kontrolisati preuzimanja i tako dalje.
 8. Tor pregledač
  Tor (The Onion Router) je tehnologija otvorenog koda koja omogućava korisnicima da privatno pretražuju internet usmeravanjem saobraćaja preko mreže računara. Najbolji način da se povežete sa ovom mrežom je preko Tor pregledača, koji je verovatno najbezbedniji i najprivatniji pregledač danas, jer je napravljen da sakrije skoro sve informacije koje bi mogle da se koriste za vašu identifikaciju na mreži.
  Ipak, moramo da navedemo da ovde postoje i neki nedostaci, bar u pogledu performansi. Tor je mnogo sporiji od drugih pregledača. Međutim, to je i dalje alat koji štiti privatnost i trebalo bi da ga instalirate na svojim uređajima.
  Poboljšajte bezbednost pregledača da biste se zaštitili
  Brave, Firefox i Tor su možda bezbedniji od drugih pregledača, ali nijedan od njih nije savršen. Dobro je to što bezbednost skoro svakog pregledača možete da poboljšate uređivanjem podešavanja, instaliranjem proširenja koji štite privatnost i redovnim ažuriranjem.
  Ipak, bez obzira na to koliko je pregledač bezbedan, bićete u opasnosti ako ne pratite osnovne bezbednosne protokole. Dakle, trebalo bi da instalirate pouzdan softvera protiv zlonamernih programa, držite se podalje od sumnjivih veb-stranica, koristite jake lozinke i proverite svaku sumnjivu vezu pre nego što kliknete na nju.