Plan kompanije Google da nadmaši Amazon zasniva se na jednom softveru

Počekom 2015. godine, stručnjaci u domenu veštačke inteligencije u kompaniji Google kreirali su čudan softver i nazvali ga TensorFlow. Dve godine kasnije, ista ta alatka koja se koristi za pravljenje softvera za mašinsko učenje osnažila je ambicije Google-a i Alphabet-a kao matične kompanije. TensorFlow olakšava softverskim inženjerima prevođenje novih pristupa veštačkoj inteligenciji u praktične kodove i unapređuje pretraživanje i preciznost u prepoznavanju govora. Mesec dana pošto je kompanija prepustila TensorFlow svojim programerima, odlučila je da ga ponudi i celom svetu kao softver otvorenog koda. To je uobičajeni postupak ohrabrivanja stručnjaka da isprobaju novi softver i da ga, konačno, unaprede i dodaju nova svojstva.

Prednosti poklanjanja takvog softvera su danas očigledne. TensorFlow postaje prvi izbor programera koji stvaraju nešto novo u domenu mašinskog učenja. Sve što napravite uz pomoć tog softvera možete pokrenuti bilo gde – posebno ako koristite oblak platformu kompanije Google. Cilj je da sve više kompanija koristi Google- ov oblak i tako omogući Google- u da zagrabi veći deo od ukupno 40 milijardi dolara koliko vredi tržište infrastrukture oblaka. Nažalost, Google zauzima treće mesto (posle Amazona i Microsoft- a) u toj trci za osvajanjem tržišta.

Zvaničnici u kompaniji očekuju da će zauzeti vodeće mesto za pet godina jer su se posebno posvetili iznenadnom zainteresovanošću firmi za korišćenje veštačke inteligencije u različitim granama privrede, od zdravstvene zaštite do automobilske industrije. Treba spomenuti korisnike kao što je osiguravajuća kompanija AXA koja koristi TensorFlow da bi napravila sistem koji predviđa skupe saobraćajne udese. Svi imaju koristi od iste infrastrukture koju koristi kompanija Google za funkcionisanje svojih proizvoda.

Unutar kompanije, TensorFlow pokreće mobilnu aplikaciju Google Translate koja vam odmah može prevesti jelovnik na stranom jeziku ako postavite mobilni telefon iznad njega. Ovo su samo neki od primera upotrebe softvera TensorFlow. Ipak, otkad ga je kompanija predstavila kao softver otvorenog koda, njeni konkurenti, Microsoft i Amazon učinili su isto. Ponudili su besplatno svoje softvere programerima koji ih koriste da bi napravili sisteme za mašinsko učenje. Za sada TensorFlow ima vodeću poziciju među korisnicima.

4460-plan-kompanije-xa-google-xa-da-nadmasi-xa-amazon-xa-zasniva-se-na-jednom-softveru