Platforma Jutjub uklonila video-zapis u kome dva lekara pozivaju na ukidanje karantina

Platforma je uklonila video-zapis koji su napravili dva lekara sa prve linije fronta u borbi protiv korona virusa, a u kome pozivaju na ukidanje karantina jer tvrde da COVID -19 nije ništa opasniji od sezonskog gripa. Prošle nedelje, dva lekara sa prve linije fronta, koji su uradili preko 5.000 testova na korona virus, dospeli su na naslovne strane kad su korona virus uporedili sa sezonskim gripom i pozvali na ukidanje uslova karantina. Dva lekara, doktor Dan Erikson i Artin Masihi, zaposleni u Urgentnom centru u Bejkersfildu u Kaliforniji, predstavili su svoje naučne argumente okupljenim novinarima za KERO-TV, koja je snimljeni materijal postavila na Jutjub. Video je odmah postao izuzetno popularan i ubrzo je imao 5,46 miliona pregleda.

Međutim, u ponedeljak je video-zapis sklonjen zbog „kršenja uslova korišćenja Jutjuba“. Spomenuta televizijska stanica je u svom izveštaju potvrdila da su prva dva video-zapisa, koja u potpunosti prikazuju svojevrsnu konferenciju za štampu u kojoj su lekari učestvovali, uklonjena. Televizijska stanica je podnela zvaničnu žalbu platformi Jutjub zbog uklanjanja materijala, ali još nije dobila odgovor. Doktor Erikson je u svojoj izjavi, koja je usledila po uklanjanju video-zapisa, rekao: „Kad god se ne složite sa zvaničnim stavom, uvek će se naći oni kojima se to neće svideti.“

Zbog čega je video-sadržaj uklonjen?

Pokušali smo da kontaktiramo odeljenje za odnose sa medijima Jutjuba da bismo dobili precizniji objašnjenje o tome zbog čega je video-sadržaj uklonjen, ali nismo odmah uspeli da dobijemo odgovor. Vrlo je zanimljivo i to da su Erikson I Masihi govorili na kanalu Fox News u ponedeljak uveče, pre nego što je video sadržaj uklonjen. Posle intervjua, kad je reporterka kanala otkrila da je video sklonjen, komentarisala je postupak cenzurisanja koji je nedavno uvela direktorka Jutjuba Suzan Vojcicki.

„Sve što se kosi sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije predstavlja kršenje pravila naše politike, a uklanjanje takvih sadržaja je zaista važan deo naše politike“, navodno je izjavila Vojcicki.

Šta su rekli?

U video-konferenciji, doktori Erikson i Masihi izneli su svoj stav koji se protivi uobičajenoj priči o opasnostima COVID A-19 i delotvornosti mera društvenog distanciranja. „Da li i dalje moramo da se zatvorimo u svoje domove? Naš odgovor je odlučno NE“, rekao je doktor Erikson. „Da li treba i dalje da držimo preduzeća zatvorena? Još odlučnije NE. Da li treba da testiramo ljude i pošaljemo ih na posao? Naravno, DA.“

Doktor Erikson je, zatim, rekao da su COVID -19 i sezonski grip vrlo slični, što se tiče broja obolelih i broja umrlih. „Ako pogledate cifre iz 2017. i 2018. godine, videćete da je kod nas od sezonskog gripa umrlo između 50 i 60 miliona ljudi“, rekao je Erikson. „Imali smo i sličnu stopu smrtnosti u Sjedinjenim Državama, koja iznosi 43.545, što je vrlo slično stopi smrtnosti u sezoni gripa 2017-2018. godine. U Sjedinjenim Državama svake godine od posledica sezonskog gripa umre između 37 i 60 hiljada ljudi. Tad nismo govorili o pandemiji. Nismo se zatvarali u svoje domove. Nismo zatvarali preduzeća.“

Uz to je napomenuo da karantin može dovesti do slabljenja imunog sistema. „Zatvaranje po kućama slabi naš imunološki sistem. I onda, kad konačno izađemo iz zatvorenog prostora sa oslabljenim imunološkim sistemom i počnemo da prenosimo viruse i bakterije, odnosno kad počnu virusne i baterijske zaraze, šta mislite, šta će se dogoditi. Bolest će dostići svoj vrhunac“, objasnio je doktor Erikson. 

Iako je izvorni snimak razgovora ovih lekara sa novinarima uklonjen, video-sadržaj u kome stručnjaci govore o pandemiji može se još naći negde na Jutjubu.

https://youtu.be/vJprwe_rWeM

5821-platforma-jutjub-uklonila-video-zapis-u-kome-dva-lekara-pozivaju-na-ukidanje-karantina