Pobednici i gubitnici na važnom saslušanju pred Kongresom

Izvršni direktori kompanija „Amazon“, „Epl“, Gugl“ i „Fejsbuk“ imali su prilično neprijatan dan pred Kongresom. Saslušanja pred Kongresom predstavljaju uobičajenu praksu i sastavni deo velike institucionalne predstave američke politike. Sa jedne strane se nalaze kongresmeni, koji su na domaćem terenu i igraju po svojim pravilima. S druge strane su „svedoci“, nezadovoljni neuobičajenim položajem u kome moraju da prihvate odgovornost za ono što su učinili или čine i dalje. Za gospodu Bezosa, Kuka, Pikaja i Zakerberga 29. jul nije bio prijatan dan. ali zakonodavci su otišli kući zadovoljni. Pozadina saslušanja: Poslednjih godina sve se glasnije izražava nezadovoljstvo jer su velike tehnološke kompanije sve veće, suviše moćne i jer se ponašaju monopolistički. Zbog toga je i organizovano saslušanje.

Iako Amerika nikada u skorijoj prošlosti nije bila toliko politički podeljena, odbor je ipak pokazao dvostranačko jedinstvo i energiju u žestokom kritikovanju generalnih direktora. Demokrate su, naravno, već navikli da se surovo obračunavaju sa osionim korporacijama. Što se tiče republikanaca, postoje oni starog kova koji zaista veruju u sve vrednosti slobodnog tržišta i na taj način su instinktivno antimonopolisti. Zatim, tu su i trampovci koji mrze velike tehnološke kompanije u kojima rade pismeni ljudi vođeni činjenicama zbog čega mrze svaki deo trenutne administracije. O, da, i Bezos je vlasnik Vašington posta, novinske kuće koja neprestano izražava nepoštovanje prema sadašnjoj vlasti.

Šta su kongresmeni želeli da postignu: Želeli su da ostanu zapamćeni po onome što su izgovorili u vezi sa perfidnošću i bezakonjem te četiri kompanije i da usput prikupe i određene političke poene. Sednica je označena kao „ispitivanje“, što je zapravo, pogrešan naziv pošto su članovi Kongresa već prikupili stotine hiljada stranica optužujućih dokaza. Dakle, dijalog je uglavnom bio u formi: „Ovde imam dokaz da ste počinili sledeći prekršaj. Da li ste to uradili?“ (Generalni direktor počinje da zamuckuje.) „Izvinite, imamo vrlo malo vremena. Imam, takođe, dokaz da ste počinili i ovaj prekršaj. Da li ste to uradili?“

Nije im bilo teško da nabroje sve prekršaje. „Gugl“ i „Fejsbuk“ drže „duopol“ u upravljanju oglašavanjem koji uništava izdavače i novinare širom sveta. „Amazon“ posluje na svom tržištu, na kome, pored toga, prodaje robu, što stvara neodoljive podsticaje za neprimereno ponašanje. „Epl“ deluje kao izričito monopolistički stražar na ulazu za aplikacije koje žele da dosegnu svojih 25 procenata svih mobilnih uređaja, koji žive u džepovima imućnih i poželjnih članova društva.

Rangiranje izvršnih direktora: Džef Bezos je bio najbolji, jer je nudio kratke i jasne odgovore, a kad nije znao kako da odgovori, to je jednostavno i rekao. Sundar Pikaj je bio najgori i odbijao je da se izjasni čak i kad je bio u povoljnom položaju. Bezos je u jednom trenutku rekao: „Ostatak sveta bi voleo i najmanji gutljaj eliksira koji imamo ovde u Sjedinjenim Državama.“ Hm, ne mislim da je tako. Najveći problem: Odsustvo kompanije „Majkrosoft“, koja ima probleme zbog monopolističkog ponašanja otkad je kôd počeo da se kleše na „kamenim tablicama“.

Najveće laži: Tim Kuk tvrdi da programeri koji ne vole App Store imaju mnogo drugih mogućnosti da se bave svojim poslom, na primer, Xbox. Mark Zakerberg kaže: „Kolačići nemaju najvažniju ulogu u našem prikupljanju informacija.“ Bezos se pretvara da je iznenađen kad čuje da se prodavac žali zbog lošeg upravljanja. Najbolji potezi članova Kongresa: Predsedavajućeg treba pohvaliti zbog besedništva. Zbog usredsređenosti na poslovanje kompanije „Gugl“ sa platformama Genius i Yelp , koje je u najboljem slučaju bilo odvratno. Za isticanje implicitnih sukoba zbog prodaje roba na sopstvenom tržištu. Zbog isticanja da optimizovanje učešća korisnika može, isto tako, da optimizuje bes i mržnju.

Jednu od članica Kongresa treba pohvaliti zbog toga što je rekla da je izjava kompanije „Amazon“ da sprečava svoje zaposlene da koriste podatke prodavaca treće strane da bi se nadmetala s njima jadna i smešna. Zbog toga što je istakla naviku kompanije „Fejsbuk“ da ubedi buduće konkurente da im je bolje da ih kompanija preuzme nego da propadnu. Zbog toga što je naglasila da je u oglasnom ekosistemu kompanije „Gugl“ ona istovremeno i na strani kupca i na strani prodavca, a, uz to, istovremeno nudi i brokerske usluge. Istakla je: „Postoji razlog zašto imamo zakone protiv insajderskog trgovanja.“

Još jednu članicu Kongresa zbog isticanja prakse kompanije „Gugl“ da spaja podatke o oglašavanju i praćenju tako da su istorija pretraživanja, Gmail podaci i kretanje širom mreže jednog korisnika objedinjeni u jednoj bazi podataka. Jedan od članova Kongresa natrljao je Bezosu na nos skandalozno podizanje cena u epizodi diapers.com. Pohvale za kongresmena Džerija Nadlera zbog isticanja sveopšteg uništavanja izdavačke delatnosti i novinarske profesije.

Loši potezi članova Kongresa: Republikance treba ukoriti zbog beskrajnog glasnog cviljenja o tome kako velike tehnološke kompanije „cenzurišu konzervativce“. Pohvala kongresmenu Džejmiju Raskinu koji im je uzvratio, ističući da je svakog dana većina prvih objava na Fejsbuku krajnje desna propaganda: „Ako Fejsbuk pokušava da potisne govor konzervativaca, onda joj to baš i ne ide od ruke.“

Završne reči: Iz zaključka predsedavajućeg: „Ovo saslušanje mi je razjasnilo jednu činjenicu. Ove kompanije koje postoje danas imaju monopolističku moć. Neke treba rasparčati. Sve moraju da budu pravilno regulisane i moraju da se smatraju odgovornim … njihova kontrola tržišta omogućava im da učine sve što je potrebno kako bi slomili nezavisna preduzeća i proširili svoju moć. Tome se mora da se stane na put.“

5910-pobednici-i-gubitnici-na-vaznom-saslusanju-pred-kongresom