Počelo je odbrojavanje do konačnog povlačenja operativnog sistema Windows 7

Za manje od 14 meseci, popularni Windows 7 kompanije „Majkrosoft“ ostaje bez generalne podrške. To je poslednji rok do kog poslovne kompanije moraju da pređu na operativni sistem Windows 10. Uzmite olovku i zabeležite sledeće datume koji su izuzetno važni na putu do prelaska na novi operativni sistem. Za 400 dana, podrška za Windows 7 biće potpuno ukinuta. Kompanija je utvrdila da završava sa pružanjem opšte podrške – one koja je besplatna za sve i koja se sastoji od ispravki kojima se eliminišu ranjivosti – 14. januara 2020. godine. Korisnici to znaju već nekoliko godina kao što je uglavnom bio slučaj i kod podrške prethodnim operativnim sistemima.

Pitanje je šta će se dogoditi pre tog datuma или posle njega?

Uzmite olovku i zapišite sledeće datume. Datumi u međuvremenu mogu biti ažurirani u zavisnosti od objava kompanije u vezi sa potpunim nestankom Windows -a 7.

Početak 2019. godine

Moguće

Kompanija bi mogla da ponovi ponudu iz 2013. godine i u ovom slučaju snizi cenu kombinaciji OS

Windows 10 Pro i paketa Office 2019, pri tom ciljajući na mala i srednja preduzeća.

Oko godinu dana pre nego što je obustavljena podrška za Windows XP, kompanija je ponudila paket Windows 8 Pro i Office 2013 Standard po 15% nižoj ceni. Tad je prodala 100 licenci po svakom proizvodu.

Za par meseci bi kompanija, u istom stilu, mogla da ponudi određeni OS i Office – recimo, Windows 10 Pro i Office 2019. Professional – или neku drugu kombinaciju, možda povoljniji plan pretplate na Office 365 E3 , što bi moglo da pokrene one nevoljnije da se prebace na novi operativni sistem.

9. april 2019.

Sigurno

Posle ovog datuma, računari koji su pod OS Windows 7 neće dobijati bezbednosne ispravke osim ako nisu modifikovani da prihvate ažuriranja potpisana algoritmom SHA-2 .

„Majkrosoft“, kao i svi dobavljači softvera, digitalno potpisuje sva ažuriranja pre nego što ih distribuira putem interneta. SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1), koji se pojavio 1995. godine, proglašen je nebezbednim, ali kompanija ga je zadržala zbog kompatibilnosti sa prethodnim verzijama, ali i sa Windows -om 7. Međutim, u ovom kasnom periodu života Sedmice, kompanija želi da se oslobodi SHA-1 i osloni se na mnogo sigurniji SHA-2 .

Počevši od februarskih jednomesečnih ažuriranja 2019, kompanija će uvesti podršku za promenu SHA- 2 u Sedmici. Podrška će biti uključena u martovska ažuriranja za sve one koji su preskočili prethodni mesec.

Jul 9. 2019.

Sigurno

Preduzeća koja koriste WSUS 3.0 ( Windows Server Update Services) SP2, moraju da dodaju podršku SHA- 2 do ovog datuma da bi mogli da šalju ispravke (bilo koje vrste, za bilo koji softver kompanije „Majkrosoft“) na računare svojih zaposlenih.

WSUS 3.0 SP2 javlja se 2009. godine i povezan je sa Windows Serverom 2008 R2. Serverski softver će u penziju ići zajedno sa Sedmicom u januaru 2020. Posle verzije 3.0, kompanija je napravila i WSUS 4.0 (sa Windows Serverom 2012 i WSUS 5.0 ( Windows Server 2016).

Decembar 14. 2019.

Moguće

Kompanija bi mogla korisnicima Sedmice redovno da prikazuje poruku na ekranu koja bi ih podsećala da se dan penzionisanja njihovog operativnog sistema približava i da ih podstakne da pređu na Desetku. Kompanija je to uradila i u slučaju OS XP i to mesec dana pre datuma poslednje ispravke. Ako „Majkrosoft“ to ponovi i u slučaju sedmice, poruka će se pojavljivati svakog 14. u mesecu, ako je korisnik ne ukine.

Januar 14. 2020. godine

Sigurno

Sasvim je izvesno da će kompanija ovog datuma poslati poslednje bezbednosne ispravke za sve računare koji su pod Sedmicom. Penzionisanje tog operativnog sistema biće jedinstveno: nestajanje široko prihvaćene verzije Windows -a, kamena temeljca poslovnog računarstva posle decenije dobijanja podrške. (Kompanija Desetku neprestano naziva „poslednjim Windows -om“, što teoretski znači da se nikad neće penzionisati već će se njegov životni ciklus neprestano produžavati ažuriranjem novih svojstava. Bolje da ga nazovemo „Besmrtni OS“ или „Neumirući OS“.)

Sigurno je da kompanija neće produžiti rok pružanja podrške posle januara 2020. godine. Kad su preduzeća molila za produženje roka u slučaju XP-a, kompanija im nije uslišila molbe.

Posle 20. januara 2020. godine

Sigurno

„Majkrosoft“ će nastaviti da pravi bezbednosne ispravke za Sedmicu i posle povlačenja operativnog sistema, međutim, one neće biti ponuđene opštoj javnosti niti korporativnim klijentima bez naplate. Kompanija će ih prodavati pod nazivom „ Windows 7 Extended Security Updates“ (ESU) poslovnim kompanijama koje koriste Windows 7 Professional или Enterprise i to samo onim operativnim sistemima koji su dobijeni preko količinske licence.

Kompanija još nije otkrila kolika će biti cena tih ažuriranja, ali napomenula je da će se plaćati godišnje, najduže tri godine, dakle, do početka 2023.

April 13. 2021.

Verovatno

Kad prestane javna podrška Sedmici, kompanija će verovatno ponoviti postupak koji je koristila u slučaju XP- a dakle, nastaviće da obezbeđuje antivirusne ispravke za svoj softver Security Essentials.

Tri meseca pre nego što je XP otišao u istoriju, kompanija je objavila da će nastaviti da daje ispravke za Security Essentials još 15 meseci posle povlačenja operativnog sistema или do jula 2015. godine da bi pomogla poslovnim organizacijama da se prebace na nov operativni sistem.

Besplatni antivirusni program Security Essentials, koji se pojavio 2008. godine, zamenjen je programom Windows Defender koji se pojavio zajedno sa OS Windows 8. 2012. godine. Od tada se taj program koristi u svim narednim operativnim sistemima uključujući i Desetku.

Ako kompanija ponovi postupak u slučaju Sedmice, distribuiraće ispravke za antivirusni program za operativni sistem do 13. aprila 2021. godine.
Januar 2022. godine

Izvesno

„Gugl“ će sasvim sigurno stvarati bezbednosne ispravke za Chrome pošto „Majkrosoft“ prestane da servisira operativni sistem. (U suprotnom, milioni uređaja koji koriste pretraživač biće podložni napadima.)

Chrome je dobijao ažuriranja, uključujući i ažuriranja grešaka, pod operativnim sistemom XP sve do aprila 2016. или dve godine pošto je kompanija prestala da opslužuje XP. Iz „Gugla“ su tada poručili da su produžili sa distribucijom ispravki jer su shvatili da nije svima lako da se prebace sa jednog operativnog sistema u drugi.

Kompanija je prestala da ažurira Chrome na XP- u kad je ustanovila da ga koristi samo 12% računara pod operativnim sistemom Windows . Sadašnji podaci pokazuju da će procenat u slučaju Sedmice biti malo veći dve godine posle njenog povlačenja. „Gugl“ će svakako sačekati da utvrdi koliko je računara pod Sedmicom pre nego što prestane da šalje ispravke za pretraživač.

Drugim rečima, uvereni smo da će „Gugl“ davati podršku Chrome- u pod Sedmicom do početka 2022. godine, a možda i posle toga.

5138-pocelo-je-odbrojavanje-do-konacnog-povlacenja-operativnog-sistema-xa-windows-7-xa