Posle pucnjave u sinagogi u Pitsburgu, „Pejpal“ ukida gostoprimstvo društvenoj mreži „Gab“

Osumnjičeni za pucnjavu poslao objavio brojne antisemitske poruke na sajtu. Kompanija „Pejpal“ je ukinula gostoprimstvo društvenoj mreži Gab.ai posle izveštaja da je osumnjičeni za pucnjavu u sinagogi u Pitsburgu objavio brojne antisemitske poruke na sajtu društvene mreže koja je naročito popularna među konzervativcima i belim nacionalistima desne orijentacije. Portparol „Pejpala“ je u poruci elektronske pošte napisao da njihova kompanija odmah preduzima potrebne mere protiv sajtova koji otvoreno dozvoljavaju izražavanje mržnje, nasilja, diskriminacije i netolerancije. Kompanija „Pejpal“ već nekoliko meseci pažljivo prati aktivnosti na društvenoj mreži Gab.ai pripremajući se već izvesno vreme da otkaže nalog sajta, čak i pre tragičnog događaja u sinagogi.

U subotu ujutru, televizijska kuća CNN objavila je da je Robert Bauers, osumnjičeni za masovna ubistva u sinagogi u Pitsburgu, postavio poruke na društvenoj mreži Gab u kojima se ističe da jevrejska grupa koja podržava izbeglice pomaže transport iseljeničkih karavana u Južnu Ameriku . Bauers smatra da su migranti nasilni uljezi koji predstavljaju pretnju Sjedinjenim Državama. Pet minuta pre poziva za pomoć iz napadnute sinagoge, CNN je objavila da je Bauers postavio sledeću poruku na društvenoj mreži: „Ne mogu da sedim i da ne pomognem svom narodu koga masakriraju. Idite do đavola, ja ulazim.“ U pucnjavi je stradalo najmanje jedanaestoro ljudi. Osim toga, Bauers je na društvenoj mreži postavio i slike celokupne kolekcije svog naoružanja.

Kad je društvena mreža kontaktirana u subotu, čelnici su ukazali na izjavu koju su objavili na „Medijumu“ i u kojoj se kaže da Gab nedvosmisleno poriče umešanost i optužuje svaki teroristički i nasilni čin i da je tužna i užasnuta zbog tragičnog događaja, a da nasilnici i nasilničko ponašanje postoje na svim društvenim mrežama. U svojoj izjavi društvena mreža je istakla da je njena misija sasvim jednostavna, a to je da odbrani pravo slobode govora i ličnih sloboda svakog pojedinca na mreži. Gab je rekla da je saznala za Bauersov nalog ubrzo posle pucnjave i da je napravila rezervnu kopiju svih podataka sa naloga, zatvorila nalog i kontaktirala Federalni istražni biro. U avgustu je Azur, dobavljač usluga hostinga kompanije „Majkrosoft“, upozorio društvenu mrežu da će joj ukinuti uslugu zbog antisemitskih komentara koje je na Gabu objavio kandidat za senatora Patrik Litl. Litl je odmah obrisao poruke.

U septembru, „Pejpal“ je zabranila Infovors, ozloglašeni sajt koji vodi Aleks Džouns, desno orijentisan, koji tvrdi, između ostalog, da je masovna pucnjava u Osnovnoj školi „Sandi Huk“ bila samo nameštaljka u kampanji koja se vodi protiv naoružanja građana, kao i da je Hilari Klinton umešana u seksualno zlostavljanje dece. Džouns je optužio „Pejpal“ tvrdeći da je njena zabrana potpuno uništila legitimitet Infovorsu. 

U avgustu 2017. godine, posle mitinga belih supremista u Šarlotvilu u Virdžiniji, „Pejpal“ je rekla da će uskratiti usluge digitalnog plaćanja svim ljudima i grupama koji podstiču mržnju. Bez obzira na to da li su u pitanju pojedinci или organizacije, kompanija se trudi da se uveri da se njene usluge ne koriste za prihvatanje plaćanja или donacija za aktivnosti koje podržavaju mržnju, nasilje i versu netoleranciju. Tu su uključene organizacije koje podržavaju rasističke stavove kao što su KKK, bele supremističke или nacističke grupe.

5087-posle-pucnjave-u-sinagogi-u-pitsburgu-pejpal-ukida-gostoprimstvo-drustvenoj-mrezi-gab