Potraga za ljudima koji znaju računarski jezik star pola veka Dok se mnoge države bore protiv pandemije korona virusa, na popis svega onog što im je hitno potrebno, uz respiratore, maske za lice i zdravstvene radnike, sada se mogu dodati i COBOL

Dok se mnoge države bore protiv pandemije korona virusa, na popis svega onog što im je hitno potrebno, uz respiratore, maske za lice i zdravstvene radnike, sada se mogu dodati i COBOL programeri. Guverner Nju Džersija Fil Marfi objavio je poziv za volontere koji znaju kako da koriste više decenija star računarski programski jezik COBOL , jer mnogi državni sistemi i dalje rade na starijim centralnim računarima. U Kanzasu, guvernerka Laura Keli je rekla da su državne službe za zapošljavanje bile u procesu modernizacije i napuštanja COBOL -a, ali onda se virus umešao. „Dakle, radimo na zaista starim mašinama“, rekla je. Konektikat je takođe priznao da se bori da obradi veliku količinu zahteva nezaposlenih pomoću svog sistema starog četrdeset godina koji se sastoji od centralnog okvira COBOL i četiri druga odvojena sistema“. Država radi na razvoju novog sistema sa Mejnom, Rod Ajlendom, Misisipijem i Oklahomom. Ipak, sistem neće biti završen pre sledeće godine.

„Doslovce imamo sisteme koji imaju četrdeset i više godina“, rekao je guverner Nju Džersija tokom vikenda. „Biće mnogo preispitivanja i jedno od njih baviće se pitanjem kako smo došli u situaciju u kojoj su nam doslovce potrebni programeri COBOL -a?“ Na primer, kada je više od 362.000 stanovnika Nju Džersija podnelo potvrdu o nezaposlenosti u poslednje dve nedelje, četrdesetogodišnji centralni računari koji obrađuju te potvrde su postali opasno preopterećeni.

Programeri su napustili jezik koji je zastarevao

COBOL , što je skraćenica za Common Business Oriented Language, je računarski programski jezik koji je razvijen 1959. godine, kako navodi Nacionalni muzej američke istorije. „To je programski jezik koji se koristio za stvaranje veoma značajnog procenta poslovnih sistema tokom perioda 60-tih, 70-ih, pa čak i 80-ih“, rekao je Džozef Stajnberg, stručnjak za sajber-bezbednost. Vremenom su, međutim, programeri napuštali jezik koji je počeo da zastareva.

„Opšta populacija programera COBOL -a je uglavnom mnogo starija od prosečne starosti današnjih programera“, rekao je Stajnberg. „Mnogi američki univerziteti nisu imali COBOL u svojim programima informatike još od 1980-ih.“

Ipak, program i dalje postoji u sistemima

Uprkos smanjenom broju programera COBOL -a, izveštaj Rojtersa za 2017. godinu, pokazao je da se i dalje koristi 220 milijardi linija COBOL -a. U tom jeziku je izgrađeno 43 procenta bankarskih sistema, a 95 procenata bankomata oslanja se na COBOL kod.
Čak se i u saveznoj vladi COBOL koristi u agencijama kao što su Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo pravde i u Upravi za socijalno osiguranje, navodi se u izveštaju Vladine kancelarije za utvrđivanje odgovornosti za 2016. godinu.

Izveštaj generalnog inspektora u Upravi za socijalno osiguranje za 2018. godinu utvrdio je da je administracija održavala više od „60 miliona linija COBOL -a“ sa „nekoliko dodatnih miliona linija drugih zastarelih programskih jezika“. Generalni inspektor pozvao je upravu da modernizuje svoje sisteme. S više od 44.000 slučajeva Covid -19 u Nju Džersiju, poslednja stvar oko koje bi guverner trebalo da brine su računarski sistemi, rekao je Stajnberg, stručnjak za sajber-bezbednost.

„Guverneri ne bi trebalo da razmišljaju o računarskim sistemima tokom pandemije“, rekao je, „trebalo bi da imamo sisteme koji, ukoliko postoje vanredne situacije, ne bi trebalo da ih pogoršavaju.“

5801-potraga-za-ljudima-koji-znaju-racunarski-jezik-star-pola-veka-dok-se-mnoge-drzave-bore-protiv-pandemije-korona-virusa-na-popis-svega-onog-sto-im-je-hitno-potrebno-uz-respiratore-maske-za-lice-i-zdravstvene-radnike-sada-se-mogu-dodati-i-xa-cobol-xa-programeri-guverner-nju-dzersija-fil-marfi-objavio-je-poziv-za-volontere-koji-znaju-kako-da-koriste-vise-decenija-star-racunarski-programski-jezik-xa-co