Povećajte produktivnost uz ChatGPT

Možda su vam poznati neki od trikova
U slučaju da ste propustili vesti o najnovijim događajima u oblasti veštačke inteligencije, obavestićemo vas da je kompanija OpenAI nedavno pustila u javnost robota najnovije generacije koji se zove ChatGPT. ChatGPT je moćan jezički model koji koristi tehnike dubokog učenja za generisanje teksta vrlo sličnog onom kojeg bi napisao čovek. Drugim rečima, robot je sposoban da odgovori na sva vaša pitanja i zahteve kao što bi to uradio inteligentan čovek.
Model može precizno da se podesi za obavljanje specifičnih zadataka, kao što su prevođenje sa jednog jezika na dugi, sažimanje teksta i odgovaranje na pitanja. Navešćemo deset različitih zadataka koje ChatGPT može da uradi umesto vas i tako vam poveća produktivnost.

 1. Pisanje e-poruka
  Da li ste od onih ljudi koji suviše mnogo vremena izgube smišljajući šta da napišu u e-porukama? Ako uposlite ChatGPT, ne morate mnogo da mislite, a vreme ćete uštedeti jer će ChatGPT napisati e-poruku umesto vas. Samo mu dajte jednostavno uputstvo, kao što je „napiši e-poruku u kojoj ću predstaviti sebe i svoju kompaniju i pozvati nekoga na sastanak“. ChatGPT će vam dati primer koji će vam odlično poslužiti. Možda vam se nije dopalo ono što vam je ChatGPT dao? Ne brinite, možete malo da izmenite svoj zahtev i ponovo tražite ono što vam treba. Model skoro nikada ne daje dva identična odgovora.
 2. Sažimanje teksta
  Da li ste zaboravili da pročitate važne dokumente pre sastanka? ChatGPT će vam pomoći. Kopirajte i nalepite dokument u okvir za ćaskanje i zamolite model da vam sumira najvažnije tačke. Niko neće posumnjati da niste pročitali ceo dokument.
 3. Rezimiranje dokumenata
  Da li treba da napišete sažetu verziju članka na kojem ste radili? ChatGPT će to uraditi umesto vas. Ako mislite da u rezimeu nedostaje bilo koji detalj koji smatrate važnim, samo treba u zahtevu da navedete šta rezime treba da sadrži.
 4. Pregledanje koda
  Da li ste proveli ceo dan ispisujući kôd, ali ne možete da se vratite i proverite ga, jer ste suviše umorni? Treba samo da zamolite ChatGPT da to uradi. Možete da tražite od modela da uoči sve moguće greške u kodu i da ga bolje organizuje.
 5. Komentarisanje koda
  Ovo je sigurno jedan od najneverovatnijih zadataka koje ChatGPT može da obavi. Ako mu date deo koda i zamolite ga da komentariše kako bi objasnio šta svaki blok radi, ChatGPT će vam dati kôd sa komentarima. Zvuči prilično neverovatno, zar ne?.
 6. Prevođenje stručnih dokumenata
  Ako se bavite istraživačkim i naučnim radovima, ponekad ćete naći na članke koji izgledaju zanimljivo, ali napisani su na jezicima koje ne razumete. Ako želite da budete sigurni da članak sadrži ono što vas zanima, jednostavno zamolite ChatGPT da rezimira dokument na jeziku koji odaberete.
 7. Efikasno učenje
  Ako se školujete, možete da koristite ChatGPT da vam pomogne u učenju. Recimo da ste proveli celo popodne učeći o Francuskoj revoluciji i sada želite da proverite svoje znanje. Zamolite ChatGPT da vam da deset pitanja o Francuskoj revoluciji. Možete čak da tražite i da vam ispravi odgovore!
 8. Kreiranje sadržaja
  Svi oni koji se bave pisanjem nekog sadržaja, recimo novinari, mogu da pozovu ChatGPT da im u tome pomogne. Jednostavno treba samo da zamole model da kreira sadržaj o temi koju žele. Možda neće biti u potpunosti zadovoljni rezultatom koji dobiju, ali imaće dobar početak i oslonac. Mnogi su to već iskoristili.
  Lična upotreba
 9. Vođenje filozofskih rasprava
  Voleli biste da porazgovarate s nekim o nekoj posebnoj temi, ali nemate s kim. Možda imate duboko filozofsko pitanje, ali nemate pojma ko je ranije pisao o tome. ChatGPT može da bude vaš novi mentor. Postavljajte opsežna pitanja i sačekajte sveobuhvatne odgovore. Na primer, možete da pitate: „Koji je smisao života? Kakvi su neki filozofski stavovi o toj temi?“ Siguran sam da ćete se zabaviti odgovorima bar celo popodne.
 10. Igrajte igrice
  Još nam nije poznato koje igre ChatGPT ume da igra. Ipak, mogli biste da istražite. Korisnici su prijavili da su uspešno igrali iks-oks i šah sa modelom. Oprobao sam se u verziji Akinatora. Igra se, kako vam je verovatno poznato, sastoji u tome da pokušam da pogodim na koji lik druga osoba misli postavljanjem pitanja na koja se može odgovoriti samo sa da ili ne. Možete li da se setite nekih drugih igara koje bi model mogao da igra?