Pregled decenije: šta je pametni telefon promenio

Kada je prvi iPhone kompanije „Epl“ stigao na tržište 2007. godine, nisu svi bili ubeđeni da će zameniti preklopni telefon. Kada je godinu dana kasnije stigao softverski sistem Android kompanije „Gugl“, činilo se da je pred Blekberijem još uvek svetla budućnost. Kad se pojavio iPhone 4 2010. godine, sa ekranom visoke rezolucije, elegantnim dizajnom i prednjom kamerom, naša kolektivna sudbina je bila zapečaćena. Evo kako je pametni telefon ostavio svoj pečat tokom decenije.

Pristup svuda

Danas je oko 5 milijardi pametnih telefona u upotrebi širom sveta, prema istraživanjima kompanije „Canalysis Research“. Ukupan broj pretplata na internet porastao je na 7,2 milijarde na globalnom nivou od 1,3 milijarde u 2010. godini, od čega je najveći broj pretplata za mobilne uređaje, pokazuju podaci Međunarodne unije za telekomunikacije. Eksplozija povezanosti bila je posebno dramatična u svetu u razvoju, gde je sada više mobilnih veza nego ljudi.

Tehnologija iznad svega

„Epl“, nekada specijalizovana kompanija za proizvodnju računara, sada je jedna od najvrednijih svetskih kompanija zahvaljujući iPhone -u. Pet najvećih kompanija koje se bave tehnologijom i pripadaju grupaciji Fortune 500 – „Epl“, „Amazon“, „Gugl“, „Majkrosoft“ i „Fejsbuk“ – trenutno imaju tržišnu vrednost od 4,7 biliona dolara u poređenju sa otprilike 800 milijardi dolara za prvih pet kompanija u 2010. godini. Sve to nije, naravno, zbog pametnih telefona, ali mobilne tehnologije i usluge u 2018. godini ostvaruju gotovo četiri biliona dolara ekonomske aktivnosti, navodi trgovinska grupacija GSMA .

Za to postoji aplikacija

Bilo da nam je potreban taksi, или naručujemo hranu, igramo igru, pronalazimo partnera, slušamo muziku или kupujemo skoro sve, velika je šansa da ćemo to učiniti pomoću aplikacije za pametne telefone koja nije postojala 2010. godine. Mnoge najpopularnije aplikacije su besplatne, ali očekuje se da će potrošači tokom 2019. godine potrošiti više od 120 milijardi dolara u prodavnicama aplikacija, prema „App Annie“, firmi za analizu mobilnih aplikacija.

Hrani me

Beskrajno prelistavanje stranica na Fejsbuku, Instagramu, Tviteru i drugim aplikacijama za društvene mreže sada oduzima odraslim korisnicima u Sjedinjenim Državama 34 minuta svakog dana, navodi se u ispitivanju kompanije „Nielsen“. Sve manje ljudi provodi vreme na kauču uz žive televizijske prenose, čemu su se prilagodili i oglašivači. Zbog toga je ulaganje u mobilne oglase nadmašilo oglašavanje na televiziji prvi put u 2018. godini u smislu procentnog udela na američkom tržištu, prema istraživačkoj kompaniji „ eMarketer“. Takođe možemo da zahvalimo pametnom telefonu za pojavu Instagram „influnesera“ i lažnih vesti.

Osmehnite se za kameru pametnog telefona

Globalne isporuke digitalnih fotoaparata smanjile su se sa 121 miliona u 2010. godini na svega 19 miliona u 2018. godini, prema podacima CIPA (Camera & Imaging Products Products Association). U međuvremenu, najnoviji telefoni spajaju čak četiri sočiva fotoaparata i vrhunski softver koji olakšava snimanje savršenog kadra. Prednja kamera sad uglavnom ima najviše posla. Kompanija „Gugl“ izveštava da njeni Android uređaji prave 93 miliona selfija svaki dan.

Gde sam ja?

Satelitska tehnologija praćenja poznata kao GPS , u kombinaciji sa informacijama iz mobilnih stanica i vaj-faj mreža, učinila je pametne telefone neverovatno moćnim uređajima za praćenje. Gugl mape i ne tako moćne aplikacije slične njoj omogućavaju čak i onima koji imaju problema sa snalaženjem u prostoru da lako pronađu put do nepoznatih lokacija.

Međutim, za pobornike očuvanja privatnosti to je katastrofa. Telefonske kompanije i proizvođači aplikacija rutinski beleže kretanje pretplatnika i prodaju te podatke oglašivačima i tako razvijaju posao vredan 20 milijardi dolara godišnje. Podaci su „anonimni“, ali kako su brojne studije i nedavna istraga Njujork tajmsa otkrile sasvim je jednostavno utvrditi ko stoji iza tačke na mapi. Skoro 50 procenata kompanija koje je anketirala kompanija „Verizon“ ove godine koristilo je или planira da uskoro koristi alate za upravljanje pametnim telefonima kako bi pratili svoje zaposlene.

Možete da pretražujete

Ispostavilo se da je izdanje ugledne enciklopedije „Britanike“ iz 2010. godine, koje se sastojalo od 32 knjige i bilo teško 129 kilograma, bilo poslednje. Danas se nerešene rasprave u barovima или diskusije u trpezarijama mogu rešiti na licu mesta. Naime, Vikipedija se pretražuje više od 240 miliona puta dnevno.

Smrtno smo rastrojeni

Samo u 2018. godini u Sjedinjenim Državama, 2.628 sudara sa smrtnim ishodom izazvano je zbog nepažnje vozača, a od tog broja u 13 procenata slučajeva uzrok nepažnje bilo je korišćenje mobilnih telefona, navodi se u izveštaju Nacionalne uprave za bezbednost u saobraćaju na putevima (NHTSA).

Zaboravite novčanik

Apple Pay i Google Pay još uvek predstavljaju nedoumicu za većinu američkih potrošača, ali Kina je možda preteča. Alipay i WeChat pay, dva velika kineska servisa za plaćanje pametnim telefonima koja su počela sa radom početkom decenije, sada zajedno imaju stopu upotrebe koja prelazi 80 procenata, pokazalo je istraživanje kompanije „ Bain“. Čak su se i ulični prosjaci prilagodili, ponekad odbijajući gotovinu i tražeći da se plaćanja izvrše preko navedenih servisa.

Šta si rekao?

Među glavnim žrtvama ere pametnih telefona je i sam konvencionalni telefonski poziv. Sveprisutne aplikacije za razmenu poruka su pomogle da video-pozivi, GIF -ovi, emodžiji i audio-poruke postanu uobičajeni vidovi komunikacije. U Velikoj Britaniji, na primer, ukupan broj minuta utrošenih na glasovne pozive opao je sa 254 milijarde u 2013. na 206 milijardi u 2018. godini, a broj SMS poruka smanjio se sa 129 milijardi na 74 milijarde u istom periodu, prenosi kompanija „Ofcom“. Upotreba mobilnih podataka u međuvremenu je skočila gotovo devet puta između 2013. i 2018. godine. Broj dostupnih emodžija se gotovo utrostručio od 2010. godine i dostigao 3.000.

5652-pregled-decenije-sta-je-pametni-telefon-promenio