Prestali ste da koristite Linux ? Zašto?

LinuxBSDoc.com sadrži jedan obeshrabrujući članak o programeru koji je prestao da koristi Linux i prešao na OS X . U članku se citira da je programer rekao da „sve prosto radi“. To je fino i nije bez značaja. Ali to nije cela priča o operativnim sistemima.

On je u stvari, takođe kontrolu svog računarskog iskustva prepustio Apple -u. To samo po sebi ne mora da bude nešto loše ako vam odgovara. Ali priznajmo, Apple nije savršen kao što ni Microsoft nije savršen.

Zato, kada izaberete OS X или Windows umesto Linux -a, dobijate neke dobre stvari ali takođe odustajete od kontrole i slobode koje vam daje Linux . Često kažu da uz veliku moć ide i velika odgovornost, a ja mislim da to važi za Linux . Vi dobijate ogromnu moć kontrole nad računarom, ali takođe morate da prihvatite odgovornost koja je prati.

Ja mislim da je otvoreni kôd mnogo postigao, ali u njega se upuštaju ljudi koji ga u stvari ne shvataju.
To je verovatno normalno kada su korporacije u pitanju. One mogu da tvrde da to rade iz sasvim altruističkih motiva, ali uglavnom funkcionišu u svetu usmerenom na profit, pa im je teško da se usredsrede na potrebe korisnika i na koristi od otvorenog koda za sve.
Neke od tih kompanija, kao što su IBM i Google , imale su koristi od investiranja u otvoreni kôd i ostvarile ogromne dobitke tim dugoročnim pristupom. I drugi ulaze u okršaj, ali ne shvataju filozofiju otvorenog koda; onu koja teži koristi za korisnika, za programera i za korporaciju.

Izvor: IT WORLD

2298-prestali-ste-da-koristite-linux-zasto