Prodaja kompanije TikTok u Sjedinjenim Državama dovedena u pitanje jer Kina postavlja nova ograničenja

Nova ograničenja u Pekingu obuhvataju tehnologije koje ByteDance koristi u TikTok aplikaciji za kratke video-zapise. ByteDance će morati da zatraži odobrenje kineske vlade za prodaju američkog dela svoje TikTok aplikacije za kratke video-sadržaje prema novim ograničenjima koja je Peking nametnuo na izvoz tehnologija veštačke inteligencije, prema rečima osobe koja je upoznata s tim problemom. Tehnologije interfejsa veštačke inteligencije, poput prepoznavanja govora i teksta, i one koje analiziraju podatke kako bi se dale personalizovane preporuke za sadržaj, dodate su revidiranoj listi proizvoda za kontrolu izvoza objavljenoj na veb-lokaciji Ministarstva trgovine kasno u petak. Za inostrane transfere biće potrebne vladine dozvole da bi se „zaštitila bezbednost nacionalne privrede“, navodi se na toj veb-stranici. Nova ograničenja obuhvataju tehnologije koje ByteDance koristi u TikTok aplikaciji i zahtevaće od kompanije da traži odobrenje vlade za bilo koji posao. Osoba koja je otkrila te podatke zahtevala je da ostane anonimna jer detalji zabrane još nisu javni. Cilj novog pravila je odlaganje prodaje i ne predstavlja izričitu zabranu.

Administracija predsednika Donalda Trampa rekla je da ByteDance mora da proda američki udeo svoje popularne aplikacije za razmenu video-snimaka zbog navodnih rizika po nacionalnu bezbednost. Kompanije Microsoft i Oracle poslali su rivalske ponude kompaniji ByteDance za kupovinu američkog dela aplikacije TikTok , dok se navodi da su Centricus Asset Management i Triller u petak u poslednji čas dali svoje ponude za kuovinu poslovanja aplikacije TikTok u nekoliko zemalja za 20 milijardi dolara.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo trgovine nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar. ByteDance je rekla da je kompanija svesna novih ograničenja i da će se „striktno pridržavati“ kineskih propisa o izvozu tehnologije.  ByteDance bi trebalo da prouči novu listu proizvoda koji se mogu izvoziti i „ozbiljno i oprezno“ razmotri da li treba da zaustavi pregovore, izjavio je za službenu agenciju Singhua, trgovinski stručnjak i profesor sa Pekinškog Univerziteta za međunarodni biznis i ekonomiju. Traženje dodatnog odobrenja od Pekinga verovatno će odložiti, a moglo bi i da osujeti bilo koju transakciju. Budući da će kineska vlada odugovlačiti sa razmatranjem zahteva, prodaja poslovanja aplikacije TikTok u Americi možda će biti odložena do završetka američkih izbora u novembru.

Revidirana pravila obuhvatila bi prekogranični transfer zaštićenih tehnologija čak i unutar iste kompanije, dok bi uticaj i posledice propusta za podnošenje odgovarajućih prijava bili veoma različiti ako se pokrene međunarodno poslovanje. Tehnologije povezane sa bespilotnim letelicama i nekim metodama i postupcima genetskog inženjeringa takođe su dodate revidiranoj listi za kontrolu izvoza, dok su druge u oblastima poput medicinske opreme uklonjene. Revizije su urađene da bi se promovisao kineski tehnološki napredak i međunarodna saradnja, kao i „očuvanje bezbednosti nacionalne privrede“, izjavio je predstavnik Ministarstva trgovine u petak. Izvoz tehnologije obuhvata različite transfere van Kine, uključujući trgovinu, investicije i patente, navodi se u izjavi. Za svaki izvoz zaštićene tehnologije biće neophodne izvozne dozvole kineskih vlasti pre nego što pregovori počnu, dok su konačne dozvole potrebne pre nego što se obavi bilo kakav prenos vlasništva.

5932-prodaja-kompanije-xa-tiktok-xa-u-sjedinjenim-drzavama-dovedena-u-pitanje-jer-kina-postavlja-nova-ogranicenja