Proislamske poruke na vladinim sajtovima u državi Ohajo

U nedelju su vladini sajtovi u državi Ohajo bili pokriveni preteći porukama upućenim predsedniku Donaldu Trampu, kao i parolama za stvaranje proislamske države. Poruke i parole bile su ispisane na crno-beloj pozadini koja podseća na zastavu nove Islamske Države i navodno potiču od njenih pristalica. Internet stranica Džona Kejsika senatora države Ohajo bila je jedna od meta napada hakera. Zatvorili su je na nekoliko sati, navodno zbog održavanja. Hakovanu stranicu slikao je Džoš Mandel kandidat Ohaja za Senat.  Na stranici je pisalo: „Trampe, ti i tvoj narod odgovaraćete za svaku kap krvi koja se prolije u muslimanskim državama.“ Poruka sadrži i poziv na molitvu i završava se rečima, „Volim Islamsku Državu.“

Pokrivanje internet sajtova taktika je koju koriste mnogi hakeri-aktivisti da bi istakli svoje političke stavove или jednostavno da bi dokazali da su sposobni za takav napad. Najpoznatija grupa hakera-aktivista poznata pod nazivom Anonymous koristi slične metode da bi izrazila nezadovoljstvo zakonima o sajber bezbednosti или protestvovala protiv ugrožavanja ljudskih prava. Islamska Država i druge terorističke grupe koriste društvene mreže da bi regrutovale sledbenike или komunicirale sa njima.

Pored internet stranice senatora države Ohajo, hakovane su i stranice Državne kancelarije za zdravstvo, Odseka za medicinsku pomoć, Odseka za rehabilitaciju, kao i stranica supruge Džona Kejsika. Nadležni u Odseku za administrativne usluge države Ohajo, odmah su servere skinuli sa mreže i istražuju metode koje su hakeri koristili da bi prekrili pomenute internet stranice.

4432-proislamske-poruke-na-vladinim-sajtovima-u-drzavi-ohajo