Proverite da li vam neko krade bežični internet

Otkrićemo vam kakvu štetu možete da pretrpite ako vam neko hakuje bežični internet i šta biste mogli da preduzmete povodom toga.
Da li ste primetili da vam je bežični internet sporiji? Da li ste se uopšte zabrinuli zbog toga što bi komšije ili potencijalni hakeri mogli da vam upadnu u mrežu i ukradu internet?
Svako ko bi mogao da pristupi vašoj mreži – čak i ako je to komšija koji samo „pozajmljuje“ vaš bežični internet – predstavlja potencijalnu opasnost po vas i vašu privatnost. Zbog toga ćemo vas uputiti u to kako da saznate da li vam neko krade internet i šta treba da preduzmete u vezi s tim.
Da li vam neko krade bežični internet?
Koje opasnosti vrebaju ako vam neko krade internet vezu?
Iako možda mislite da je prisustvo nekog drugog korisnika na vašoj mreži potpuno bezopasno, varate se. Takva situacija uopšte nije dobra, prvenstveno zbog toga što će se vaša veza usporiti kad god joj pristupi neki novi uređaj. Pri tom, ako neko uđe u vašu bežičnu mrežu i koristi je za strimovanje, igranje igara ili bilo šta drugo što koristi mnogo podataka, vaša veza će sigurno biti još sporija.
Osim toga, svi koji uđu u vašu mrežu mogu da imaju pristup datotekama sačuvanim na vašim uređajima koji su povezani na tu istu vezu, a da ne spominjemo iskusnije hakere koji mogu, konačno, da uđu u uređaje koji su na mreži. To znači da informacije koje unesete više nisu bezbedne ili privatne.
Na kraju, novac kojim plaćate uslugu bežičnog interneta uzalud ste potrošili ako vam neko drugi krade tu vezu.
Kako proveriti da li je još neko na vašoj bežičnoj mreži
Da biste izbegli sve gore navedene probleme, obavezno proverite da li je još neko na vašoj mreži.
Ovaj prvi postupak bi bilo dobro da sprovedete ako nemate veliki broj uređaja povezanih na bežični ruter. Ako imate pet ili manje povezanih uređaja, ovo je dobar metod. Možete da ga primenite i ako imate više uređaja, ali pošto obavite celu proceduru, možda ćete morati ponovo da se prijavite na bežičnu mrežu, što može da vam oduzme prilično vremena, jer svaki uređaj morate ponovo da povežete.

 1. Isključite uređaje i proverite ruter
  Prvo, možete da isključite sve uređaje koje ste povezali na mrežu (kao što je Alexa).
  Zatim isključite bežičnu mrežu na bilo kom drugom uređaju, kao što su telefon, tablet i računar, da se ne biste povezali preko kabla.
  Zatim, proverite ruter da biste videli da li postoji neka aktivnost. Ako i dalje primetite da neke lampice trepere, verovatno je neko na vašoj mreži.
 2. Prijavite se na ruter i proverite aktivnost
  Možete da se prijavite na aplikaciju svoje mreže ili na IP adresu na mreži da biste proverili koji su uređaji povezani. Ako imate fizički ruter, pratite korake na zadnjoj ili donjoj strani da biste se prijavili na mrežu, a zatim pogledajte uređaje koji su na vašoj mreži. Ako vidite uređaje koje ne prepoznajete ili one koji se nalaze u različitim oblastima od onih na kojima se nalazite vi i vaši uređaji, uklonite ih sa mreže.
 3. Koristite aplikaciju za otkrivanje uređaja na mreži
  Možete da koristite jednu od mnogih aplikacija da proverite kompletnu listu uređaja povezanih na vašu mrežu. Proces je sličan onom koji primenjujete pri proveravanju rutera. Razlika je u tome što sada koristite opciju nezavisnog proizvođača koju možete da upotrebite i na iOS i Android uređajima.
  Aplikacija će skenirati bežičnu mrežu i pokazaće vam uređaje koji je dele.
  Kako da izbacite uljeze sa bežične mreže
  Dakle, pošto ste iskoristili neku od gore navedenih metoda, odlučili ste da izbacite uljeza sa bežične internet-mreže. Kako ćete to da obavite?
 4. Blokirajte, zabranite ili izbrišite sve nepoznate korisnike
  Dok pratite gore navedene korake, trebalo bi da budete u mogućnosti da blokirate, zabranite ili, u najmanju ruku, izbrišete sve nepoznate uređaje ili korisnike sa bežične mreže.
 5. Promenite naziv ili lozinku rutera
  Pošto nikada ne bi trebalo da imate otvorenu bežičnu mrežu, proverite da li ste izabrali jaku lozinku i jak naziv mreže tako da niko ne može da pogodi informacije za prijavu. Takođe, trebalo bi da imate mogućnost da to obavite tako što ćete se prijaviti na Wi-Fi aplikaciju, odnosno, veb-stranicu ili ćete pratiti uputstva za prijavu na zadnjoj strani rutera.
  Kada promenite naziv bežične mreže i lozinku, moraćete ponovo da povežete sve svoje uređaje. Na taj način, uljezi neće moći da se vrate na mrežu, jer nemaju nove podatke koje ste uneli.
 6. Nadogradite ruter
  Pri kupovini rutera, treba da budete vrlo pažljivi, jer od izbora odgovarajućeg uređaja zavisiće i vaša digitalna bezbednost. Pri tom, obratite pažnju da ruter mora da ima bar WPA2 pristup, što predstavlja najminimalniji nivo zaštite.