Prva 3D štampana kuća izgrađena u Evropi – i mogla bi da plovi na vodi

Burinka, kompanija koja je specijalizovana za izgradnju stambenih objekata pomoću 3D tehnologije, izgradila je u Češkoj Republici prvu 3D štampanu kuću koja bi mogla i da plovi na vodi. U saradnji sa vajarom Miklom Trpakom, kompanija je samo za dvadeset i dva sata odštampala kuću koju su nazvali Prvok od Burinki, i upotrebila 17 tona betonske smese. Kuća je prvenstveno namenjena klijentima koji imaju svest o održivosti jer ekološki dizajn smanjuje emisiju CO2 i otpada, za 50 procenata umanjuje troškove izgradnje i sadrži tehnologije koje smanjuju troškove života, kao što su toplotne pumpe i solarni paneli za grejanje vode. Iznad svega, izgleda zaista neverovatno privlačno.

3D štampana kuća pogodna je za stanovnike u gradu, ali i na selu. Ima površinu od 43 kvadratna metra i ima tri prostorije: dnevni boravak sa kuhinjom, spavaću sobu i kupatilo sa toaletom. Napravljena je uz pomoć robotske ruke koju su nazvali Scoolpt, a koja eliminiše građevinski otpad i smanjuje emisiju CO2 za 20 procenata. Za izradu konstrukcije koristi se posebno razvijena mešavina betona. Štampana u junu, očekuje se da kuća bude potpuno izgrađena do kraja leta (i otvorena za javnost negde u avgustu).

„Posle određenog vremena, vlasnici mogu da sruše kuću pošto joj istekne period korišćenja i ponovo je odštampaju koristeći isti materijal direktno na lokaciji“, objasnio je Trpak dugovečnost građevine. Prema saopštenju za štampu kompanije, struktura može da izdrži lavinu. (Mehanički test otpornosti i stabilnosti izveden je u saradnji sa Eksperimentalnim centrom Građevinskog fakulteta Češkog tehničkog univerziteta u Pragu.) Nadaju se da će 3D štampane kuće postati uobičajene u toj evropskoj zemlji. „Da bi tehnologija 3D štampanja postala deo građevinske industrije, moramo je da je predstavimo stručnjacima, kao i arhitektama, građevinarima, vladi i drugim nadležnim organima“, rekao je Jirži Vele, arhitekta koji učestvuje u projektu. „Moramo da stvorimo nova polja istraživanja i proučavanja u toj oblasti.“

5911-prva-xa-3d-xa-stampana-kuca-izgradena-u-evropi-i-mogla-bi-da-plovi-na-vodi