Prvi tvit puni petnaest godina, a Tramp se vraća na mrežu

Pre petnaest godina, Džek Dorsi je otkucao prvu i prilično običnu poruku: „just setting up my twttr“ (postavljam svoj prvi tvii), koja je postala prvi postavljeni tvit i tako pokrenuo globalnu platformu, koja je postala kako dominantna, tako i kontroverzna sila u društvu. Sada se ta kratka poruka, koju je 21. marta, 2006. godine, poslao direktor „Tvitera“ prodaje na aukciji gde joj je vrednost već dostigla 2,5 miliona dolara. Aukcija se završava u nedelju, a Dorsi je rekao da će novac donirati u humanitarne svrhe.

Dorsijev tvit biće prodat kao NFT , или nezamenljivi token (engl. non-fungible token), odnosno sertifikat vlasništva kojim se trguje na blokčejnu.  NFT koristi istu blokčejn tehnologiju koja se nalazi u osnovi kriptovaluta, a kojom se sve od sportskih sličica do umetničkih dela može pretvoriti u virtuelne kolekcionarske predmete koji se ne mogu kopirati.

Razvojni put ove društvene mreže je dug i prilično čudan. U januaru, ove godine, potpuno je izbrisala nalog bivšeg predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa pošto je optužen za podstrekivanje nasilnih nemira na Kapitolu koje su organizovale njegove ekstremne pristalice pokušavajući da ospore izborne rezultate. Proterivanje predsednika države sa platforme neki su pozdravili, a drugi osudili, što ne treba da čudi, s obzirom na to da se Tviter i druge društvene mreže uvek nalaze na tankoj granici između, s jedne strane neutralnosti i slobode govora i, s druge strane, moderacije i sprečavanja zloupotrebe.

Zbog toga ne treba ni da nas čudi to što bivši predsednik stvara sopstvenu društvenu mrežu koja će se pojaviti na internetu za nekoliko meseci, što je objavio njegov portparol u nedelju na televizijskoj mreži Fox News . Džejson Miler, dugogodišnji Trampov savetnik i portparol u predsedničkoj kampanji u 2020. godini rekao je da se Donald Tramp vraća na društvenu mrežu za dva или tri meseca. Dodao je da je bivši predsednik odlučio da napravi sopstvenu platformu koja će privući desetine miliona novih korisnika i da će se time „okolnosti značajno promeniti“.

Miler je tom prilikom rekao da Tramp vodi pregovore sa mnogobrojnim kompanijama i njihovim timovima u vezi sa postavljanjem nove platforme, koja će biti ogromna i koja će privući nekoliko desetina miliona korisnika. Ta objava je došla pošto su Trampovi nalozi na Tviteru i drugim društvenim mrežama ukinuti na neodređeno vreme, a sve zbog toga što je pokrenuo napad svojih pristalica na Kapitol, 6. januara. Posle ukidanja naloga mnogi njegovi saradnici su pokušali da, sada bivšeg predsednika, nekako vrate na one manje društvene mreže, kao što su Parler i Gab, ali bez uspeha.

6312-prvi-tvit-puni-petnaest-godina-a-tramp-se-vraca-na-mrezu