Roboti će uništiti 20 miliona radnih mesta do 2030. godine

Prema izveštaju kompanije „Oksford ikonomiks“, siromašniji regioni širom sveta pretrpeće najgore posledice razvoja veštačke inteligencije. Napredak veštačke inteligencije, mašinskog učenja i robotike dovešće do nestanka 20 miliona fizičkih poslova širom sveta do 2030. godine, ističe se u izveštaju kompanije „Oksford ikonomiks“. Oko 1,7 miliona fizičkih poslova već je predato u ruke robotima od 2000. godine, kaže se u izveštaju pod naslovom „Kako roboti menjaju svet“. Od toga je u Sjedinjenim Državama nestalo 260.000 radnih mesta, 400.000 u Evropi i 550.000 u Kini.

Od 2010. godine broj robota se povećao za više od sto procenata. Ako se takav razvoj robotizacije nastavi, broj radnika koji obavljaju fizičke poslove smanjiće se za 8,5% do 2030. godine, navodi se u izveštaju. Svaki novi robot koji se zaposli zamenjuje u proseku 1,6 fizičkih radnika, rezultat je do kog je došla spomenuta kompanija. U sledećih pet godina, naglo će se povećati upotreba robota u sektoru pružanja usluga zahvaljujući napretku veštačke inteligencije, mašinskog učenja i kompjuterskog inženjerstva. Osim toga treba spomenuti i sektore logistike, zdravstvene zaštite, trgovine na malo, ugostiteljstva i transporta. Trenutno, Kina je uposlila najviše robota, a do 2030. godine imaće više od 14 miliona robota zaposlenih u industriji i tako će sebi obezbediti vodeću poziciju u angažovanju robota za obavljanje poslova.

Izmeštanje najugroženijih radnika

Ne iznenađuje to što će u siromašnijim delovima sveta najviše radnika ostati bez posla zbog napredovanja robota. Regioni u kojima su kadrovi manje stručni obično imaju slabije razvijenu privredu i veću stopu nezaposlenosti i zbog toga je izvesnije da će tu doći do otpuštanja radnika zbog sve većeg broja robota angažovanih na njihovim radnim mestima. U izveštaju se navodi da će svaki angažovani robot dovesti do dva puta većeg gubitka radnih mesta nego u oblastima iste države u kojima ima više visoko obrazovanih kadrova.

Poslovi koji se sastoje od procesa koji se ponavljaju, kao što su, recimo, poslovi u skladištu, biće pod najvećim napadom robota. Ona radna mesta koja zahtevaju kreativnost, saosećanje, socijalnu inteligenciju i nemaju strogu strukturu i dalje su bezbedna, ali roboti će, ipak, igrati sve veću ulogu čak i u tim slučajevima. I pored nestajanja radnih mesta, robotizacija će konačno unaprediti produktivnost i privredni razvoj i stvoriće nova radna mesta istim tempom kojim uništava stara radna mesta. Očekuje se da će se pojaviti milioni novih poslova u svim sektorima globalne privrede.

Posmatrano na globalnom nivou, porast broja robota od 1% po mestu jednog fizičkog radnika dovodi do povećanja proizvodnje za 0,1% po jednom radniku, što je značajan napredak. Brže prihvatanje robota na radnim mestima povećava i kratkoročni i dugoročni rast proizvodnje. Porast od 30% u zapošljavanju robota, ako se trend nastavi do 2030. godine dovešće, do povećanja globalnog bruto domaćeg proizvoda za 5,3 % za tu godinu, što iznosi skoro 5 biliona (1012) dolara.

Regulisanje veštačke inteligencije

I dok kompanije u raznim granama privrede zapošljavaju robote, politički akteri moraju da se izbore sa činjenicom da iako tehnologija podstiče razvoj, ona povećava razlike u prihodima. Više od polovine radnika u Sjedinjenim Državama, koji su napustili radna mesta u proizvodnji u poslednjih dvadeset godina, našli su posao u oblastima transporta, građevinarstva, održavanja или su počeli da se bave administrativnim i kancelarijskim poslovima. Takve okolnosti su zabrinjavajuće jer su navedeni poslovi najugroženiji u sledećih deset godina zbog širenja automatizacije. 

Predviđanja istaknuta u izveštaju ne bi trebalo da nateraju političke aktere da uspore или potpuno zaustave prihvatanje robota, već da se usredsrede na to kako da zaradu koju je stvorila napredna tehnologija iskoriste da pomognu onima koji žive u najugroženijim oblastima da se pripreme za promene koje ih očekuju. Lideri u poslovanju trebalo bi da traže tehnološka rešenja za poslovne izazove da bi ostali konkurenti u svojoj oblasti. Međutim, trebalo bi da da kupuju akcije od svojih zaposlenih kad žele da ulažu u tehnološki napredak i da svoje namere o angažovanju robota otvoreno izraze. To znači ulaganje u programe obrazovanja i obučavanja zajedno sa uvođenjem robota u posao.

5411-roboti-ce-unistiti-20-miliona-radnih-mesta-do-2030-godine