Rusija dala Snoudenu stalno prebivalište

Edvard Snouden, koji je nekada radio po ugovoru za Agenciju za nacionalnu bezbednost i koji je obelodanio strogo poverljive američke špijunske programe, dobio je stalno prebivalište u Rusiji, rekao je njegov advokat Anatolij Kučerena. Snouden je ovog proleća zatražio trogodišnje produženje dozvole koja je trebalo da istekne u aprilu 2020. godine, ali postupak je kasnio zbog pandemije korona virusa, kako navodi advokat. Tridesedsedmogodišnji Snouden je u četvrtak dobio obaveštenje da je odobren njegov zahtev za ostanak u zemlji na neodređeno vreme i bez obaveze za ispunjavanje bilo kakvih uslova, rekao je telefonom njegov advokat Anatolij Kučerena. Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je azil američkom uzbunjivaču 2013. godine, što je izazvalo veliku diplomatsku konfrontaciju sa tadašnjom administracijom predsednika Baraka Obame. Sledeće godine dobio je privremeni boravak.

Snouden je optužen za špijunažu i krađu vladine imovine u Sjedinjenim Državama jer je medijima otkrio strogo poverljive podatke o američkim obaveštajnim programima i programu masovnog nadzora. Snouden živi u izbeglištvu u Moskvi или blizu nje. Tu je došao pošto je prvobitno otputovao u Hong Kong posle javnog obelodanjivanja poverljivih podataka 2013. godine. Sve vreme je tvrdio da je njegova odluka da otkrije visoko poverljive programe nadzora pod kontrolom Agencije za nacionalnu bezbednost, uključujući hakovanje privatnih internet sistema i sveobuhvatno špijuniranje saveznika i protivnika Sjedinjenih Država potpuno opravdana.

Ruska vlada mu je odobrila azil i, 2017. godine, produžila dozvolu boravka do 2020. godine. Američki Kongres je 2016. godine objavio izveštaj u kome se kaže da je Snouden bio u kontaktu sa ruskim obaveštajnim službenicima od svog dolaska u Rusiju, što je Snouden negirao. U intervjuu u septembru prošle godine, Snouden je rekao da bi bio voljan da se vrati u Ameriku ako mu se zagarantuje pošteno suđenje. „Jedna od velikih tema u Evropi trenutno je da li bi Nemačka i Francuska trebalo da mi ponude azil“, rekao je. „Naravno da bih želeo da se vratim u Sjedinjene Države. To je konačni cilj. Ipak, ako povratak znači da ću ostatak svog života da provedem u zatvoru, jedini osnovni zahtev sa kojim se svi moramo složiti je da bar dobijem pošteno suđenje. I to je jedina stvar koju je vlada odbila da garantuje, jer neće pružiti pristup onome što se naziva odbranom od javnog interesa“, rekao je Snouden u intervjuu.

„Ne tražim da se od toga pravi predstava. Ne tražim pomilovanje. Ne tražim da mi oproste. Ono što tražim je pošteno suđenje. To je ono osnovno što svaki Amerikanac treba da zahteva.“ Predsednik Donald Tramp je u avgustu pokrenuo spekulacije o mogućem pomilovanju Snoudena kad je u intervjuu za Njujork post rekao da razmatra mogućnost da mu dozvoli da se vrati u Sjedinjene Države, ali da ne ode u zatvor. Tramp je rekao da mnogi ljudi veruju da se prema uzbunjivaču, odnosno, čoveku koji je otkrio obaveštajne podatke nije postupalo pošteno. Državni tužilac Vilijam Bar kasnije je rekao da će se „žestoko protiviti“ svakom pokušaju da se Snouden pomiluje. Prošlog meseca, savezni sudija u Virdžiniji naredio je Snoudenu da se odrekne 4,2 miliona dolara koje je zaradio od objavljivanja svojih memoara o radu u američkim obaveštajnim službama, jer rukopis nije predao vladi na proveru pre nego što ga je objavio.

6007-rusija-dala-snoudenu-stalno-prebivaliste