Rusija razmatra uvođenje novog zakona kojim bi se regulisale društvene mreže

Prema novom zakonu, veb-stranice bi bile odgovorne za brisanje nedoličnih i netačnih komentara korisnika. Rusija razmatra uvođenje novog zakona koji bi omogućio vladi da kazni veb-stranice i društvene mreže zbog objava korisnika koje su netačne. Ako se novi zakon izglasa, veb-sajtovi sa više od 100.000 posetilaca dnevno, koji, pri tom, mogu da postavljaju objave, moraće u roku od 24 sata da uklone netačne informacije koje su objavili korisnici. Ako to ne urade, sajtovi će morati da plate kaznu koja može iznositi i do 50 miliona rubalja (793.000 dolara).

Taj zakon bi bio u skladu sa već uspostavljenim, koji ograničavaju ono što je korisnicima društvenih mreža dozvoljeno da objave. Trenutno, Donji dom ruskog parlamenta razmatra predlog zakona, odnosno ruska Duma i, naravno, već izaziva burne polemike u vezi sa cenzurom. Neki stručnjaci smatraju da će novi zakon, iako zamišljen kao podsticaj jačanju javne bezbednosti i ukidanju opasnih lažnih i pogrešnih informacija, ipak konačno biti okarakterisan kao širenje moći i cenzure vlade i administracije.

Početkom ove godine, Malezija je usvojila zakon prema kome se širenje lažnih vesti smatra kriminalnim prekršajem, a Parlament u Egiptu je nedavno doneo zakon koji će tretirati i regulisati naloge na popularnim društvenim mrežama i blogovima isto kao i tradicionalne medijske kanale.

4966-rusija-razmatra-uvodenje-novog-zakona-kojim-bi-se-regulisale-drustvene-mreze