Rusija usporava Tviter jer prikazuje zabranjeni sadržaj

Ruska služba za nadzor medija izjavila je da smanjuje brzinu učitavanja Tvitera, i optužuje američku platformu jer nije uklonila 3.000 objava koje se odnose na samoubistvo, drogu i pornografiju. Rusija je preduzela te mere da bi zaštitila svoje građane, izjavili su nadležni iz Roskomnadzora. Korisnici u Rusiji su rekli da imaju poteškoća sa pristupom fotografijama i video-zapisima na Tviteru, ali treba napomenuti i to da je ta društvena mreža omiljeno sastajalište protivnika Kremlja. Međutim, kad je odluka sprovedena, veb-stranica nadzorne organizacije za medije je, takođe, imala izvesne probleme.

Zvaničnici nadzorne organizacije za medije rekli su da problemi i isključenja mnogih drugih ruskih veb-stranica, uključujući i veb-lokaciju Kremlja, nisu bili povezani sa aktivnostima koje su bile sprovedene protiv Tvitera, već da su nastali zbog tehničkih problema koji su se pojavili u ruskom državnom dobavljaču interneta Rostelecomu, čiji je sajt, takođe, imao iste poteškoće. Nadzorna organizacija za medije je izjavila da smanjuje brzinu Tvitera na svim mobilnim telefonima u Rusiji i na polovini stonih uređaja. Kao povod za takav postupak navela je neuspeh Tvitera da ukloni zabranjeni sadržaj koji je, kako navodi, podstakao samoubistvo maloletnika i imao nepristojne slike dece, kao i informacije o upotrebi droga.

Pojavili su se i izveštaji u kojima se navodilo da je brzina interneta u celini bila smanjena.

Tviter zauzima šesto mesto na listi najpopularnijih društvenih mreža u Rusiji, ali najviše je koriste opozicionari, uključujući Alekseja Navaljnog, koji je u januaru zatvoren po povratku u Rusiju pošto se lečio u Nemačkoj od posledica trovanja nervnim agensom u Sibiru. Kada su širom Rusije počeli da se organizuju masovni protesni skupovi zbog njegovog hapšenja, nadzornik za medije upozorio je Tviter, TikTok, Fejsbuk i druge platforme da će ih novčano kazniti ako ne izbrišu objave koje pozivaju mlade na proteste. Početkom ovog meseca, ruske vlasti su rekle da će podneti tužbe protiv Tvitera i još četiri platforme društvenih mreža zbog navodnih propusta u brisanju takvih objava.

Kako Rusija može da uspori Tviter

Ovo je prvi put da je ruska vlada iskoristila svoju moć i sprovela zakone koji su doneti 2019. godine, a koji su vlastima omogućili da ograniče pristup američkim sajtovima društvenih medija. Dobavljači internet usluga koriste mrežnu opremu, koja se naziva dubinska provera paketa (engl. deep packet inspection; DPI ), koja omogućava vladi da prati i filtrira sadržaj. Roskomnadzor će primorati dobavljače da usporavaju brzinu Tvitera za korisnike. Zvaničnici su prethodno testirali „suvereni RuNet“ – nezavisnu mrežu koja usmerava veb saobraćaj i podatke kroz tačke koje kontroliše država. To znači da Kremlj može da blokira ruske veze sa veb-lokacijama širom sveta или uspori protok podataka za ruske korisnike koji pristupaju određenim veb-lokacijama.

Pristalice takvog interneta kažu da pomenuti model nudi mnogo bolju zaštitu ako Zapad ikada pokuša da prekine ruski pristup internetu dok protivnici tvrde da se na taj način Kremlju daje moć da sprovodi cenzuru nad Rusima iz sveta.

Nemamo nameru da bilo šta blokiramo

Predsednik Vladimir Putin nedavno je dao nadzorniku za medije ovlašćenje da blokira platforme društvenih medija ako „diskriminišu“ ruske medije. U svom govoru u januaru optužio je gigante društvenih medija da se „očigledno takmiče sa državama“ i imaju sve značajniju ulogu u društvenom životu. Agencija Roskomnadzor je u svojoj izjavi upozorila Tviter da bi, ukoliko ne uspe da izbriše objave koje sadrže zabranjeni materijal, mogao da bude u potpunosti blokiran. Agencija je navela sadržaj u kome se nalaze nedolične i nepristojne fotografije dece, podsticanje maloletnika na samoubistvo, kao i informacije o upotrebi droga.

Agencija je podnela preko 28.000 preliminarnih i ponovljenih naloga za brisanje nedozvoljenih veza i publikacija, navodi se u saopštenju i dodaje se da 3.168 još nije blokirano. Nadzornik za medije je istakao „upečatljiv primer“ kada društvena mreža Tviter 3. marta nije uklonila pozive na masovno samoubistvo dece. Ruski istražni komitet rekao je da su se video-snimci i druge informacije prikazivale deci na društvenim mrežama krajem prošlog meseca. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nisu imali nameru da bilo šta blokiraju, ali sasvim je razumno da su preduzete mere da se te kompanije primoraju da se pridržavaju ruskih zakona. Prema njegovim rečima, glavni cilj je da Rusi imaju pristup svim globalnim resursima, sve dok su ti resursi u skladu sa ruskim zakonima. 

6306-rusija-usporava-tviter-jer-prikazuje-zabranjeni-sadrzaj