Sedam zanimljivih funkcija mobilnog Google prevodioca

Aplikacija Google prevodilac mnogo je sposobnija nego što biste mogli da pomislite. Navešćemo nekoliko najboljih funkcija aplikacije za Android i iOS.
Kada treba da prevedete nešto u pokretu, jedan od najboljih alata je aplikacija Google prevodilac. Bez obzira na to da li učite jezik, putujete ili razgovarate na više jezika, Google prevodilac je spas.
Pokazaćemo vam najbolje funkcije koje nudi aplikacija. Naša uputstva će se usredsrediti na okruženje Android, ali sve (osim funkcije Tap to Translate) radi i u iOS-u.

 1. Unos prevoda pomoću tastature
  Osnovna karakteristika Google prevodioca je da vam pruža mogućnost da nešto otkucate, što će on onda prevesti na drugi jezik.
  Da biste to uradili, krenite od početne stranice Google prevodioca. Jednostavno dodirnite Enter text i počnite da kucate (ili izaberite Paste da biste sadržaj preuzeli direktno iz privremene memorije).
  Koristite dugmad za jezike na dnu ekrana da biste izabrali jezike sa kojih želite da prevodite (aplikacija to može automatski da otkrije) i na koje jezike. Koristite strelice u sredini da promenite izvorne i ciljne jezike.
  Kada je prevod završen, koristite ikone sa desne strane da ga kopirate u skladište i čujete kako se izgovara.
 2. Prevod rukom unetog sadržaja
  Takođe možete da pišete po ekranu, a Google prevodilac otkriva i prevodi ono što ste napisali.
  Da biste to uradili, dodirnite Enter text na početnoj stranici. Umesto da kucate bilo šta, izaberite ikonu olovke u gornjem meniju. Koristite tablu Write here na dnu da biste napisali ono što želite i da biste koristili dugmad undo, space i delete, u zavisnosti od toga šta vam je potrebno.
  Aplikacija prilično dobro čita i veoma nečitke rukopise. Ako otkrije pogrešno napisanu reč, izaberite ispravnu sa trake sa alatkama na tabli za pisanje.
 3. Prevod razgovora
  Prevod napisanog teksta je sjajna sposobnost, ali da li aplikacija može da vam pomogne kad razgovarate sa nekim i potrebno vam je da razgovor prevedete? Ne brinite, Google prevodilac će vam pomoći i u tim slučajevima.
  Izaberite ikonu mikrofona na početnoj stranici. Tako ćete snimati govor preko mikrofona telefona, a na ekranu će se prikazati prevod teksta.
  Ako želite da se, dok razgovarate sa nekim, taj razgovor prevodi, izaberite Conversation na početnoj stranici. Svaka osoba, kad dođe red na nju da govori, dodirne ikonu mikrofona za svoj jezik. Ako želite da pojednostavite ceo postupak, jednostavno osposobite funkciju Auto, ali nemojte upadati u reč sagovornicima.
  Kad svaka osoba izgovori ono što je htela, prevod se prikazuje na ekranu i reprodukuje preko zvučnika. Ako želite ponovo da čujete prevod, dodirnite ikonu zvučnika.
  Ako je potrebno, izaberite ikonu talasa u gornjem desnom uglu da biste prikazali karticu koja drugoj osobi objašnjava šta radite.
 4. Prevod uživo sa kamere
  Još jedna zaista izuzetna funkcija je prevođenje teksta iz okoline pomoću kamere.
  Za početak dodirnite Camera na početnoj stranici aplikacije. To će vas odvesti do aplikacije Google Lens. Usmerite kameru na tekst koji treba da prevedete i pojaviće se prevod. Sistem nije savršen i najbolje funkcioniše kada detektuje jednostavne fontove, kao one koje možete da pronađete na znaku ili u meniju.
  Dodirnite ikonu blica ako vam treba više svetla ili ikonu snimanja da biste zamrznuli sliku. Ako želite da koristite postojeću fotografiju, izaberite ikonu galerije.
 5. Koristite aplikaciju van mreže
  Nećete uvek imati stabilnu internet vezu kada koristite aplikaciju, posebno kada putujete. Google prevodilac vam omogućava da preuzmete jezike kako biste bili sigurni da možete da prevodite gde god da se nalazite.
  Da biste to uradili, dodirnite sliku profila u gornjem desnom uglu i izaberite Downloaded languages. Da biste preuzeli jezik, izaberite ga sa liste i dodirnite Download da biste potvrdili izbor. Većina jezika je dostupna za preuzimanje, mada manji broj nije. Jezički paketi uglavnom zauzimaju oko 80 MB prostora za skladištenje.
  Ako vam jezik više nije potreban, dodirnite kantu za otpatke pored njega i izaberite Remove da biste potvrdili izbor.
 6. Sačuvajte uobičajene fraze
  Ako postoje fraze koje morate često da prevodite, uštedećete vreme tako što ćete da ih sačuvate u rečniku izraza.
  Pošto nešto prevedete, dodirnite ikonu menija (tri vertikalne tačke) i izaberite Add to phrasebook. Ako zaboravite to da uradite, prevucite prstom nadole na početnoj stranici Google prevodioca da biste pristupili istoriji i dodirnite ikonu zvezdice pored onoga što želite da sačuvate.
  Zatim, da biste pristupili sačuvanim prevodima, idite na početnu stranicu i dodirnite ikonu zvezdice u gornjem levom uglu. Tu možete da pretražujete i sortirate rečnik izraza. Dodirnite ikonu zvezdice da biste uklonili frazu sa liste.
 7. Dodirnite da biste preveli
  Možda ćete na telefonu morati brzo da prevedete tekst na koji naiđete. Ako koristite Android, nećete imati problema.
  U Google prevodiocu dodirnite sliku profila > Settings > Tap to Translate. Prevucite preko Use Tap to Translate i Auto-translate copied text. Sada, kada kopirate tekst iz bilo koje aplikacije, izaberite obaveštenje Google prevodioca i ono će automatski prevesti tekst iz privremene memorije.
  Ako više volite plutajuću ikonu (umesto obaveštenja), vratite se na podešavanja Tap to Translate i omogućite Show floating icon.
  Prevod u Chrome-u je takođe jednostavan. Samo istaknite neki tekst i dodirnite Translate iz kontekstnog menija.
  Planirajte odmor kao profesionalac
  Sada ste majstor u korišćenju Google prevodioca. Pomoću njega možete lako da prevodite tekst, pa čak i da razgovarate sa nekim na drugom jeziku.