Šef Vladinog štaba za komunikacije upozorava na ranjivost 5G mreže

„Teroristi i neprijateljske države“ mogu hakovati uvođenje 5G mreže , upozorava šef Vladinog štaba za komunikacije ( GCHQ). Ako dozvolimo da se oblici savremenih tehnologija, kao što su veštačka inteligencija i internet stvari razvijaju bez stroge kontrole, Britanija će biti potpuno izložena sajber-napadima“, rekao je Džeremi Fleming. Dodao je da Kina, kao predvodnik u razvoju 5G mreže, može predstavljati pretnju ključnoj infrastrukturi Ujedinjenog Kraljevstva. Gospodin Fleming je za Sandej tajms izjavio sledeće: „Ušli smo u novo tehnološko doba koje će nam iz osnova promeniti život, posao i društvene odnose. Ta nova digitalna scena će promeniti živote i privredu jer analiza podataka, veštačka inteligencija, 5G, internet stvari, kvantni računarski sistemi i mnoge druge tehnologije koje se još razvijaju prodiru u sve oblasti ljudskog života i rada.“
Istakao je, takođe, da će te promene doneti mnogo prednosti društvima, uključujući transformaciju zdravstvene zaštite i stvaranje energetski efikasnih gradova.

„Međutim, doneće i mnogo rizika, ako ih niko ne nadgleda, i bićemo laka meta za napade terorista, neprijateljskih država i opasnih kriminalaca“, izjavio je.

Očekuje se da će 5G biti mnogo brža mreža sa većim kapacitetom koji je potreban da bi se zadovoljile sve veće potrebe mobilnog video sadržaja. Gospodin Fleming je rekao da je „sasvim sigurno“ da će kritična tehnologija“, kao što je 5G, doći iz Kine. „Moramo se potruditi da procesi predstavljaju najbolja i najveća industrijska dostignuća da bismo izbegli realne opasnosti po kritičnu nacionalnu infrastrukturu Ujedinjenog Kraljevstva“, dodao je.

„Moramo razmotriti hitna, snažna i jasna rešenja za globalni izazov uspostavljanja ravnoteže između ulaganja, trgovine i bezbednosti.“
Njegova upozorenja dolaze u trenutku kad se mobilni operateri spremaju za borbu oko 5G jer je trka za izgradnju nove mreže uveliko u toku. Kompanija „EE“ planira prvi komercijalnu probu, dok njen rival kompanija „ Three “ kaže da će iskoristiti tehnologiju kao priliku da uvede mnogo više cene.

Kompanija „EE“, inače u vlasništvu „Britanskog telekoma“ je rekla da će testirati 5G signal na 10 mobilnih stanica u Istočnom Londonu u oktobru što će predstavljati pripremu za širu upotrebu naredne godine. Proizvođači pametnih telefona planiraju da u isto vreme naprave i prve uređaje snabdevene 5G tehnologijom, a kompanija će testirati i takozvanu „fiksnu bežičnu“ tehnologiju da bi zamenila tradicionalni brzi internet u domovima i preduzećima.

Kompanija „Three“ bi trebalo da potpiše ugovor za 5G opremu da bi počela da osavremenjuje svoju mrežu širom zemlje u prvoj polovini 2019. godine. Korisnicima će biti ponuđeni novi pametni telefoni i ruteri za fiksnu bežičnu vezu u drugoj polovini godine. Gospodin Fleming je takođe istakao: „Sasvim je jasno da dok svet postaje umreženiji, treba sve više da se posvetimo firmama, tehnološkim kompanijama, obrazovnim institucijama i privatnim grupama da bismo zaštitili javnost od napada iz realnog sveta i onih na mreži. Potrebni su nam iskreni i ozbiljni razgovori o uticaju tih novih tehnologija na društvo.

To se mora organizovati dok se sistemi razvijaju, a ne po njihovom uvođenju. U tom procesu, moramo biti sigurni da smo zaštitili svoje pravo na privatnost i maksimalno iskoristili prednosti koje su sastavni deo digitalne revolucije.“ Početkom ove godine, ispostavilo se da se špijunska agencija Ujedinjenog Kraljevstva bavila telefonskim mrežama da bi popravila greške koje su uticale na to da komunikacione veze budu laka meta za upad neprijateljskih država i naroda. Pre predstavljanja 5G mreže, Nacionalni centar za sajber bezbednost, odsek Vladinog štaba za komunikacije, izjavio je da će tesno sarađivati sa kompanijama kao što su „Britanski telekom“ i „Vodafon“ da bi se uverio da je ispravljena greška u softveru koji se koristi za servisiranje mreže.

4977-sef-vladinog-staba-za-komunikacije-upozorava-na-ranjivost-xa-5g-xa-mreze