Senat Sjedinjenih Država uspeo da se izbori za glasanje za neutralnost interneta

Senat sledeće nedelje očekuje glasanje o novoj rezoluciji za obnavljanje pravila o otvorenom internetu koja su uvedena 2015. godine. Senator Ed Marki zajedno sa ostalih 32 senatora Demokratske stranke podneli su podneli su peticiju u skladu sa dekretom koji Kongresu omogućava reviziju zakona ( CRA) i tako postavili osnovu za glasanje u Kongresu da bi se obnovila neutralnost interneta. Zbog jedinstvene procedure CRA, peticija može primorati Senat na glasanje o rezoluciji, koje se očekuje sledeće nedelje. CRA omogućava Kongresu da poništi sve donesene regulative u okviru šezdeset dana njihovog važenja. Današnja rezolucija će pokrenuti proces koji će se primeniti na pravila o internetu koje je uveo predsednik Federalne komisije za komunikacije Ađit Paj u decembru. Pajieva pravila su poništila ukaz o otvorenom internetu iz 2015. godine, koji je zabranjivao dobavljačima interneta blokiranje, usporavanje i davanje prioriteta onima koji su platili. Da bi poništila Pajieva pravila i vratila otvoreni internet iz 2015. godine, današnjoj rezoluciji je potrebna prosta većina u Senatu i Predstavničkom domu, kao i potpis predsednika.

Do sada je pedeset senatora izrazilo podršku zakonu. Aktivisti su uticali i na neke umerenije demokrate i nadaju se da će skupiti sve glasove (ukupno 51). Pošto su pravila o otvorenom internetu iz 2015. godine i dalje popularna, aktivisti se nadaju da članovi Kongresa neće glasati protiv njega.
Senator Brajan Šats (demokrata, Havaji) se nada da će rezolucija dobiti i pedeset i prvi glas u Senatu i tako biti prosleđena Predstavničkom domu. Iako ne znaju kako će se cela procedura završiti, ipak će predstavljati napor da se angažuje svaki član Kongresa koji će se izjasniti za или protiv neutralnosti interneta.

Rezolucija je dobila značajnu podršku od internet-zajednice. Reddit, Tumblr, Etsy i mnogi drugi internet-sajtovi postavili su natpis Red Alert na svojim stranicama kao deo dnevne akcije za podršku peticiji i rezoluciji koja bi mogla da dovede do povratka otvorenog interneta.

4878-senat-sjedinjenih-drzava-uspeo-da-se-izbori-za-glasanje-za-neutralnost-interneta