Signal i Telegram se sve više upotrebljavaju u zemljama sa izraženom korupcijom

Iako su WhatsApp i Messenger društvene mreže Facebook dve najpopularnije aplikacije za razmenjivanje poruka, sve više raste upotreba izuzetno bezbednih i šifrovanih alternativnih programa kao što su Signal i Telegram. Iako nemaju toliko veliki broj korisnika kao pomenute aplikacije, poseduju svojstva koja su vrlo zanimljiva i privlačna svima onima koji žele da zaštite privatnost i brinu o poverljivosti poruka koje razmenjuju или žive u režimima u kojima je nadzor nad građanima sveobuhvatan. Kompanija Apptopia sa sedištem u Bostonu koja se bavi analizom aplikacija ispitala je povećanje broja korisnika Signal -a i Telegram -a u korumpiranim režimima. Kompanija je uporedila pet najmanje korumpiranih država sa pet naviše korumpiranih prema popisu koji je objavila organizacija Međunarodna transparentnost. U korumpiranim zemljama , Apptopia je uočila da broj mesečnih korisnika uvek aplikacija znatno nadmašuje broj korisnika u najmanje korumpiranim državama. U zemljama u kojima cveta korupcija i broj korisnika Signal -a je porastao za 147%, dok je u onoj drugoj grupi porastao tek za 11%. Apptopia je izvestila da je broj korisnika aplikacije Signal značajno porastao u 2017. godini u onim državama koje se nalaze na vrhu liste korumpiranih koju je objavila organizacija Međunarodna transparentnost.
Slično se desilo i sa Telegram -om. Naime, broj njegovih mesečnih korisnika u korumpiranim državama porastao je za 118% u 2017. godini, dok je u najmanje korumpiranim porastao za 99%. Iako je razlika tek 19% i ne predstavlja ogroman jaz kao u slučaju Signal -a, razlika je ipak značajna.

Države u grupi korumpiranih su: Venecuela, Nigerija, Kenija, Rusija i Ukrajina, dok su u onoj drugoj grupi Danska, Švedska, Švajcarska, Finska i Novi Zeland. Iz svega navedenog može se mnogo što-šta zaključiti. Mnoge države koje se nalaze u grupi korumpiranih imaju izuzetno autoritativnu vladu. Prema popisu slobodnih zemalja u 2017. godini organizaciji Freedom House, Rusija i Venecuela nisu slobodne države, dok su Nigerija, Kenija i Ukrajina samo delimično slobodne, što može biti glavni uzrok povećane upotrene navedenih aplikacija za rezmenjivanje poruka.

Značajno je napomenuti da Telegram vodi poreklo iz Rusije u kojoj ljudi obično daju prednost domaćim proizvodima. Tako najveća društvena mreža u Rusiji VKontakte veliki je i uspešan konkurent Facebook- u, dok je Yandex potpuno potisnuo Google na tržištu pretraživača, a mail.ru je jedan od najuspešnijih dobavljača usluga elektronske pošte u zemlji. Ipak, kompanija Apptopia ne tvrdi da su takve prilike u navedenim zemljama izazvale povećano korišćenje aplikacija Signal i Telegram, već samo primećuje da postoji očigledna veza između naglašene korupcije i povećane upotrebe aplikacija za razmenjivanje poruka koje su okrenute zaštiti privatnosti.

4736-xa-signal-xa-i-xa-telegram-xa-se-sve-vise-upotrebljavaju-u-zemljama-sa-izrazenom-korupcijom