Skeniranje automobilskih tablica

Kada je Američko udruženje za civilna prava ( ACLU ) u sredu objavilo izveštaj o raširenoj pojavi skeniranja automobilskih tablica na američkim drumovima, svi su osetili da im se izmiče još jedan deo njihovih osnovnih prava na anonimnost. Ipak stoji činjenica da su automobilske tablice vidljive svima, a kriminalističke službe tvrde da skeniranje tablica direktno koristi svakome ko poseduje automobil i želi da ga zadrži.

Mark Hinč , koji radi na pronalaženju ukradenih automobila u Oklandu (Kalifornija ), svakodnevno koristi skeniranje automobilskih tablica. Kamere za skeniranje tablica mogu da se montiraju na policijski automobil, na opterećene raskrsnice или na granice među državama. Čak i sa delimičnim skenom tablice, или ako se na skenu vidi boja или tip automobila, arhivski podaci mogu da dovedu do vlasnika vozila. Tačno na taj način je otkriven i uhvaćen čovek koji je nedavno kidnapovao jedno dete u San Hozeu , kaže Hinč .

Kamere na policijskim automobilima mogu da skeniraju 2.000 tablica na minut i odmah uskladište sliku u oblak, kaže istraživač Ken Vestin u Tripwire obezbeđenju, koji rutinski radi sa kriminalističkim službama na rešavanju zločina. Sken tablice ne sadrži samo niz brojeva. Slika može da sadrži veliki deo samog automobila oko tablice, uključujući znakove raspoznavanja (oštećenja, nalepnice, itd.), kao i GPS oznaku tačne lokacije izvršenog skeniranja i vremenski pečat. Prebacivanje svih tih informacija u bazu podataka traje nekoliko milisekundi, kaže Vestin .

Pomoću svih tih podataka, policija može da istražuje i druge zločine, kao što su provale, seksualno nasilje, otmice dece, pa čak i nasilje u porodici, kaže Hinč . To sve zvuči kao savršena alatka za kriminalističke službe, ali velika većina skeniranih tablica pripada nevinim ljudima koji poštuju zakon. Izveštaj ACLU pokazuje da samo jedan procenat skeniranih tablica pripada kriminalcima.

Izvor: IT World

2286-skeniranje-automobilskih-tablica