Španija osporava razloge otkazivanja tehnološkog sajma mobilne opreme

Organizatori najvećeg svetskog sajma mobilnih tehnologija ( Mobile World Congress – MWC ) insistirali su u četvrtak da otkažu godišnji Svetski kongres mobilne tehnologije zbog zabrinutosti za zdravlje i bezbednost prouzrokovane epidemijom virusa u Kini. Ipak, španska vlada se nije složila, nagoveštavajući da postoji još neki motiv za otkazivanje sajma. „Ovo je zaista veoma teška situacija i veoma teška odluka koju smo doneli“, rekao je Mats Granrid, generalni direktor Asocijacije globalnog sistema za mobilnu komunikaciju ( Global System for Mobile Communications Association – GSMA ), novinarima u Barseloni u četvrtak, dan nakon što su otkazali događaj.

„Naši prioriteti su bili vrlo jasni i vrlo jednostavni: prvi je zdravlje i sigurnost svih koji su uključeni u događaj, a drugi prioritet je reputacija MWC -a i ovog događaja ovde u Barseloni.“ Odluka da se otkaže događaj od 24. do 27. februara u Barseloni doneta je nakon što su desetine tehnoloških kompanija i dobavljača bežičnog interneta odustale od učešća zbog virusa COVID-19, uključujući velike kompanije, kao što su: „Erikson“, „Nokija“, „Soni“, „Amazon“, „Intel“ i „LG“. Kompanije su navele zabrinutost za sigurnost osoblja i posetilaca.

Ipak, španska vlada u saopštenju od četvrtka kaže da „veruje bi motive za otkazivanje sajma trebalo tražiti ne samo u zabrinutosti za javno zdravlje u Španiji“.
„Ne postoji razlozi koji su povezani sa javni zdravljem u ovoj zemlji zbog kojih se ovakvi događaji ne bi održavali“, dodala je vlada, ali nije navela koji bi to razlozi mogli da budu. Španija ima samo dve osobe zaražene virusom, od kojih nijedna nije u Barseloni. Gradonačelnica Barselone Ada Kolau, koja je sedela pored Granrida, takođe je rekla da, „ni danas u Barseloni, Kataloniji или Španiji ne postoji zabrinutost za javno zdravlje. Ne postoji lokalni razlog“ da se događaj otkaže.

Granrid je rekao da odluka nema nikakve veze sa trgovinskim razlikama između Kine i Sjedinjenih Država, kao što je to sugerisao jedan reporter, koji je napomenuo da su neki od njih koji su otkazali prisustvovali događajima u Amsterdamu. „Apsolutno ne. Svi sa kojima sam razgovarao, naveli su zabrinutost za zdravlje i bezbednost, zabrinutost zbog putovanja, zabrinutost da se tokom 14 dana u karantin stave resursi koji su kritični za poslovanje, tako da nema nikakve veze sa bilo kojom drugom osim sa višom silom zbog koronavirusa, bolesti koja se širi planetom“, rekao je Granrid.

Džon Hofman, izvršni direktor GSMA , naglasio je da se bave izuzetno važnim poslovnim ljudima“, uključujući 8.000 generalnih direktora. Rekao je da „postoji ozbiljna zabrinutost da bi moglo da dođe do obustavljanja njihovog poslovanja ne samo sada, već i u budućnosti.“ Granrid je rekao da GSMA ne može da razgovara o troškovima otkazivanja, jer je „suviše rano“. „Ne radi se o novcu“, dodao je.

Hofman je rekao da su razmatrali da li bi mogli da smanje obim događaja, ali „svi naši klijenti su najavili da neće prisustvovati“. Rekao je da su pregledali podatke u sredu i zaključili da „značajna većina onih koji su planirali da prisustvuju neće doći“. Rekao je da nije moguće pomeriti događaj za neki kasniji datum, jer je nemoguće znati kada će se situacija promeniti. Opisujući to kao „vrlo sumoran dan“, Hofman je rekao da se grupa ipak nada da će sajam ponovo biti organizovan u Barseloni 2021. godine. Gradonačelnica Barselone i nacionalna vlada su to pozdravili.

Očekivalo se da će događaj privući više od 100.000 posetilaca iz oko 200 zemalja, uključujući 5.000-6.000 iz Kine. Odluka predstavlja veliki ekonomski udarac gradu, koji je domaćin manifestacije već 14 godina. Kolau je rekla da će „posledice u lokalu biti veoma značajne“ i da će se vlasti konsultovati sa sektorima koji su pogođeni da bi videli kako mogu da smanje finansijski udar. Sajam obično predstavlja ogroman izvor prihoda za hotele, restorane i taksi-kompanije. Vlasti su procenile da bi događaj napravio prihod od 473 miliona evra i otvorio više od 14.000 radnih mesta sa skraćenim radnim vremenom za lokalnu privredu.

5678-spanija-osporava-razloge-otkazivanja-tehnoloskog-sajma-mobilne-opreme