Sprečite YouTube da prati vašu aktivnost

Veoma jednostavno možete da onemogućite kompaniji „Google“ da prati svaku vašu aktivnost na platformi YouTube samo uz nekoliko koraka.
Svaki put kada pogledate video-sadržaj, ostavite komentar ili pritisnete dugme „Sviđanje“ ili „Nesviđanje“ na YouTube-u, „Google“ čuva te informacije. Ti podaci se zatim koriste za prilagođavanje i poboljšavanje vašeg korisničkog iskustva na platformi i prikazivanje ciljanih oglasa. Ako želite da YouTube ne prati vašu aktivnost, možete da preduzmete nekoliko koraka da to zaustavite.
Kako YouTube prati vašu aktivnost?
Platforma YouTube koristi kolačiće na veb-stranici i druge tehnologije za praćenje da bi prikupila informacije o vašim aktivnostima na stranici. Prikupljene informacije obuhvataju podatke o video-snimcima koje gledate, komentarima koje ostavljate, oglasima na koje kliknete i još mnogo toga. Te informacije pomažu u prilagođavanju vašeg iskustva i prikazivanju ciljanih oglasa.
Možda ste primetili da kada gledate video-sadržaj na YouTube-u, kasnije vam platforma nudi da pregledate srodne video-snimke. Sve se to dešava jer YouTube koristi podatke o vašim aktivnostima da bi vam kasnije platforma prikazala sadržaj za koji misli da će vas zanimati.
Slično tome, neki oglas na YouTube-u vidite zbog toga što platforma misli da ste dobra meta za taj određeni proizvod ili uslugu. Njena odluka je, ponovo, zasnovana na podacima o vašim aktivnostima.
Ako ne želite da YouTube prati vašu aktivnost, treba da uradite sledeće.
Kako da sprečite YouTube da prati vašu aktivnost
Možete da isključite platforminu funkciju praćenja aktivnosti na bilo kojem uređaju koji koristite za pristup. Uputićemo vas kako to da uradite.
Otvorite aplikaciju YouTube i prijavite se na svoj nalog (ako već niste prijavljeni).
Dodirnite sliku profila u gornjem desnom uglu ekrana.
U meniju izaberite Your data na YouTube-u.
U odeljku YouTube controls dodirnite Manage your YouTube Watch History.
Dodirnite zaglavlje Controls i, zatim, dugme Turn Off.
Potvrdite da želite da prestanete da čuvate svoju YouTube istoriju tako što ćete dodirnuti Pause.
Možete i da obrišete postojeću istoriju pregledanja na YouTube-u tako što ćete dodirnuti Delete old activity pošto ste pauzirali istoriju. Taj postupak će ukloniti sve video-snimke koje ste gledali iz vaše YouTube istorije.
Postupci koje smo naveli primenjuju se na aplikaciju YouTube na Android i iOS uređajima. Procedura može biti malo drugačija na drugim uređajima, ali ceo proces bi trebalo da bude sličan. Jednostavno potražite odgovarajuće opcije.
Da li treba da onemogućite YouTube funkciju praćenja aktivnosti?
Slično brisanju istorije pretraživanja na YouTube-u, onemogućavanje programa za praćenje aktivnosti može da bude korisno ako ste zabrinuti za svoju privatnost ili ako ne želite da gledate ciljane oglase. Međutim, sve to ima svoje nedostatke. Navešćemo vam nekoliko prednosti i nedostataka koje treba uzeti u obzir pre nego što isključite praćenje aktivnosti:
Prednosti:
Nećete vam se prikazivati veliki broj ciljanih oglasa jer YouTube neće imati podatke o vašim interesovanjima.
YouTube neće sačuvati vašu aktivnost, tako da možete da gledate video-snimke, a da pri tom ne brinete o tome da će vaša istorija pregledanja biti sačuvana.
I dalje možete da gledate video-zapise i normalno koristite YouTube. Razlika je u tome što vas niko neće pratiti.
Nedostaci:
Pošto YouTube neće imati podatke o vašoj aktivnosti, neće moći u odgovarajućoj meri da personalizuje vaše iskustvo.
I dalje će vam se prikazivati oglasi. Međutim, možda ćete videti više oglasa koji reklamiraju opštije proizvode i usluge, jer YouTube neće znati šta vas zanima.
Ako gledate mnogo video-snimaka na YouTube-u, ručno brisanje istorije pregledanja može da bude prilično zahtevan posao.
Dakle, treba li isključiti praćenje ili ne?
Takvu odluku ćete morati sami da donesete. Ako ste zabrinuti za svoju privatnost, onemogućavanje praćenja aktivnosti je verovatno dobra ideja.
Međutim, možete da ostavite omogućeno praćenje ako vam ne smeta da vidite ciljane oglase ili želite da YouTube prilagodi vaše iskustvo. Na kraju krajeva, odluka je vaša.