Šta da očekujemo na ovonedeljnoj konferenciji Google I/O ?

Kompanija Google od prošle nedelje objavljuje vesti o mogućim novinama koje će se pojaviti na ovonedeljnoj konferenciji. Već je ponešto otkriveno o android televizijskom aparatu, pomoćniku Google Home i Wear OS i još mnogo čemu drugom. Da je u pitanju neka druga kompanija, sigurno ne bismo imali o čemu još da pričamo. Međutim, u pitanju je kompanija Google koja će sigurno dva dana konferencije ispuniti raznim vestima o novinama i proizvodima koje će ponuditi svojim korisnicima sledeće godine, a i posle toga. Centralno mesto će zauzeti Android okruženje, asistenti, Wear OS, pretraživač i mnoge druge stvari koje će biti predstavljene na konferenciji koja se održava od 8. do 10. maja.

Daćemo tek nekoliko naznaka o tome šta bismo mogli da očekujemo od ovog giganta.

Android P

Najnovija verzija mobilnog operativnog sistema kompanije će sigurno zauzeti centralno mesto – bez obzira na to koju će poslasticu izabrati za naziv operativnog sistema. Prvi prikaz razvojnog sistema koji nosi oznaku 9.0 pojavio se u martu ove godine i očekuje se da će konferencija biti odskočna daska za neki novi i ozbiljniji. S obzirom na to koliko se promena u Oreo sistemu obavljalo daleko od očiju javnosti, možemo biti sasvim sigurni da će se tokom ovog događaja otkriti nova ažuriranja sa kojima će korisnici biti upoznati.

Već smo videli nekoliko vizuelnih ažuriranja, uključujući i nova obaveštenja i nekoliko poboljšanja koja su postavila osnovu za neka vrhunska dostignuća.

Asistent / Kuća

Asistent već nekoliko godina predstavlja osnovu u ekosistemu kompanije i postaje važniji. Objave tokom nekoliko poslednjih nedelja proširile su konkurentsku borbu između asistenata Siri i Alexa na još više kategorija, uključujući android televizijski aparat i Wear OS.  Izgleda da ćemo na ovom polju videti još više uređaja. Druga verzija Google Home- a izgleda da je zakasnila. Trebalo bi da dobije ažuriranje slično Echo- u da bi uspela da dostigne sve ostale u tom domenu. Šta se desilo sa svim onim pametnim ekranima o kojim se toliko govorilo na CES- u? Kompanija se prilično utišala na tom polju, možda i više nego što bi trebalo.

Poboljšana stvarnost / virtuelna stvarnost / veštačka inteligencija

Veštačka inteligencija dobija izuzetno važno mesto u kompaniji Google. Zajedno sa mašinskim učenjem je pokretačka snaga u ključnim ponudama kao što su Translate, Lens i naravno Asistent. Kompanija ulaže sve moguće napore da se u ovom domenu odmakne od svojih konkurenata. Sigurni smo da će mnogo pažnje privući TensorFlow, alat za mašinsko učenje.

Google je nedavno otkrio Daydream, prenosivi uređaj za virtuelnu stvarnost, koju je proizvela kompanija Lenovo i tako postavila osnovu za ozbiljan razgovor o virtuelnoj stvarnosti na ovoj konferenciji. Naravno, kompanija Google se sve više usredsređuje na poboljšanu stvarnost.

4877-sta-da-ocekujemo-na-ovonedeljnoj-konferenciji-xa-google-i-o-xa