Šta da očekujemo od Apple -ove WWDC 2017

Ponovo je došlo vreme za još jednu Svetsku konferenciju softverskih inženjera ( World Wide Developer Conference, WWDC) koja će se održati od 5. do 9. juna u Saut Beju u Kaliforniji. U ponedeljak ujutru, Tim Kuk je održao uvodnu reč i sad očekujemo da se kompanija pohvali najnovijim procedurama ažuriranja različitih operativnih sistema koje poseduje. Otkriveno je da će konferencija, za razliku od prethodnih, biti više okrenuta hardveru. U toj oblasti se najavljuje nekoliko novina koje će nadamo se zaista dovesti Siri u dnevnu sobu. Sva nagađanja u vezi sa konferencijom najviše se bave upravo ovim kućnim pomoćnikom.

Hardver

Siri Speaker

Kompanija Apple već godinu dana radi na svojoj verziji pomoćnika koje kompanije Amazon (Echo) i Google (Home) imaju. Kompanija pokušava već izvesno vreme da poveže pametnu kuću pomoću aplikacija Home Kit i iOS 10 Home, ali da bi posao bio završen potreban je i deo hardvera koji bi sve to povezao.

iPad Pro 10.5

Priča se da će kompanija ovoj liniji proizvoda dodati još jedan iPad veličine 10,5 inča sličan onom od 9,7, ali sa smanjenim okvirom. Unapređenje specifikacija računara MacBook Pro i Air

Prošlo je godinu dana od prvih korisnih osvežavanja za MacBook. Zbog toga se će verovatno novine biti uglavnom interne, dakle, brži procesori i duži vek baterije. Očekuju se i novi čipovi za MacBook Air koji je prilično zapostavljen.

Softver

Osim ažuriranja svih operativnih sistema kompanije Apple, pojaviće se i neke novine.

iOS 11

Novi operativni sistem biće u centru pažnje u uvodnoj reči na početku konferencije pošto se predstavljanje novog telefona iPhone 8 očekuje tek na jesen kad ćemo se upoznati sa svim osobinama iOS 11.

macOS/watchOS/tvOS

Očekuju se značajna osvežavanja sva tri operativna sistema, ali detalji još nisu poznati. Ipak, Apple Watch je svetla tačka u kategoriji nosivih uređaja i zbog toga se očekuju još neke novine na jesen.

4386-sta-da-ocekujemo-od-xa-apple-xa-ove-xa-wwdc-2017-xa